Vlissingen Dronk

Warung Indonesia

 

Warung Indonesia

Bellamypark 28
4381 CK Vlissingen

Facebook

 

Indonesisch Restaurant, in april 2013 gestart als Warung Surabaya. Een klein jaar later weer gesloten.

Geschiedenis

2013
Sissy Bogaerd-Dewi

In het pand waar de Vlissingse vestiging van Uitzendbureau Start was gevestigd, wordt op 3 april 2013 het nieuwe Indonesisch restaurant 'Warung Surabaya' geopend door Sissy Bogaerd-Dewi. Kort daarna wijzigt de naam in 'Warung Indonesia'. Het restaurant wordt voornamelijk bezocht als afhaalrestaurant. Een klein jaar later staat op de voordeur de boodschap dat "i.v.m. uitbreiding van de catering de aktiviteiten zijn verplaatst". Wat de nieuwe locatie is wordt niet vermeld.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Warung Indonesia/foto's


Verhalen

Bijzonderheden

  • "Een warung is van oudsher een eethuisje langs de weg in Indonesië, vrijwel altijd gedreven door één familie. Vader en moeder koken en de kinderen doen de afwas en bediening.

Een warung is dus eigenlijk de buurtcafetaria van Indonesië, vrijwel elke straathoek kent er wel eentje. Daar waar men ’s avonds bijeen komt voor de laatste roddels en nieuwtjes. Ook staan ze in Jakarta tussen de wolkenkrabbers, waar kantoormensen met stropdas zich tussen de middag mengen met de straatvegers en taxichauffeurs. Een warung kenmerkt zich door de goedkope prijzen en de authentieke wijze van bereiding (home cooking). De dranken die er het meest verkrijgbaar zijn: “kopi tubruk” “teh manis” en “teh botol”. Soms hebben ze er ook bier maar dan op kamertemperatuur (32 graden!). Voor ijs moet apart betaald worden. Een beetje warung heeft de hele avond de televisie hard aan op de (achtergrond ?). Dit dient een vooropgezet doel: het wegblazen van de naastgelegen concurrent en het lokken van klanten. Vroeger in de Nederlandse tijd stonden de “waroengs” (oude spelling) vaak bij elkaar op een door de gemeente aangewezen plek. Tegenwoordig begint iedereen een eetstalletje waar men een lege plek ziet. Men plakt gewoon tegen een huis of bestaand restaurant aan. Dit tot ongenoegen van de bewoners/ondernemers. Vaak resulteert dit dan weer tot relletjes en opstootjes, zoals bijv. in 2003 in Bandung waar de gemeente in een dag tijd 350 warungs met bulldozers met de grond gelijk maakte.

  • "Warung Surabaya gaat in juli 2013 verder onder de nieuwe naam: "Warung Indonesia". Het was vaak te verwarrend voor klanten die dachten dat ze ook de eigenaars waren van restaurant Surabaya in Middelburg, en andersom.
  • Het restaurant was gevestigd in voormalig uitzendburo Start. De gemeente gaf horecavergunning af, terwijl pand niet geschikt was om in te koken. Met alle gevolgen van dien, stankoverlast voor bovengelegen appartementen. Was niet meer op te lossen. Verder geen ander geschikt pand kunnen vinden In het nabije centrum, vandaar sluiting.

Zie ook

Externe links

Bronnen