Vlissingen Dronk

Westduin

 

Westduin

Galgeweg 8
Vlissingen

 


Westduin, voormalig café-restaurant aan de Galgeweg, van de familie Huvers. Hoewel dit net geen Vlissingen is, nemen we het hier toch op. Westduin, in de volksmond beter bekend als "Huvers", is voor vele Vlissingers een begrip geweest. Vooral sportverenigingen en MAC de Zeeuwen waren graag geziene gasten.

Geschiedenis

1926
François Huvers en Adriana Huvers

De Vlissingse familie Huvers betrekt in 1926 het boerenhofje van Eckhart aan de Galgeweg en moeder Adriana begint er een theeschenkerij. Een jaar later wordt het houten hofje uitgebreid met een café en terras. In 1928 wordt vergunning gekregen voor verkoop van alcoholische dranken en tabak. De familie Huvers begint ook een verkooppunt op het strand, dit wordt de voorloper van het huidige Strandpaviljoen Piet Hein. In 1929 maakt het houten hofje plaats voor een woongedeelte dat wordt ingericht als pension. Dit is het begin van "Westduin".

1939
Sjaak Huvers en Frans Huvers

De broers Sjaak en Frans Huvers nemen in 1939 Westduin over van hun ouders. In 1950 vindt een grote verbouwing plaats waarbij het cafégedeelte wordt uitgebreid met een extra serre en een terras. Tien jaar later wil de familie Huvers het bedrijf wederom uitbreiden. De bouwplannen, o.a. dienstwoning, bungalows, worden echter afgekeurd. Ze zouden niet in overeenstemming zijn met de bestemming van het perceel, wat door de gebroeders wordt begrepen als zou er in het geheel niet gebouwd mogen worden. Als alternatief wordt alleen het restaurantgedeelte uitgebreid door de serre glasdicht te maken. Twintig jaar lang zijn de broers Huvers onwetend over het misverstand betreft de bouwvergunningen in het bestemmingsplan. In 1982 sluiten zij de deuren van Westduin en verkopen gedesillusioneerd het bedrijf inclusief de grond voor 1,2 miljoen gulden aan Eef Izeboud. Na de sloop wordt er nieuw gebouwd en opent Eef Izeboud er het Golden Tulip Hotel Westduin. Op 22 mei 1983 overlijdt Sjaak Huvers, 66 jaar oud.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Westduin/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • Het café-restaurant heette officieel Westduin, maar iedereen kende het als "Huvers".
  • MAC De Zeeuwen organiseerde ooit (jaren'70) "De Nacht van Huvers". Een nachtelijke kaartleesrit voor auto's, met uiteraard start en finish bij Westduin.

Zie ook

Externe links

Koudekerke.info

Bronnen