Vlissingen Dronk

Popfestivals

(1986 – 1987 HIT’m or LOSE)
(1988 WAVE ’88)
Regel 59: Regel 59:
  
 
==1988  WAVE ’88==
 
==1988  WAVE ’88==
Wave ’88 was het laatste, door Stichting Rhythm ‘n’Booze georganiseerde popfestival met medewerking van de Culturele Raad Vlissingen. Het festival vond plaats op het terrein van het Straatfestival, in dat jaar het toen nog in aanbouw zijnde Dijktheater.
+
Wave ’88 was het laatste, door Stichting Rhythm ‘n’ Booze georganiseerde popfestival met medewerking van de Culturele Raad Vlissingen. Het festival vond plaats op het terrein van het Straatfestival, in dat jaar het toen nog in aanbouw zijnde Dijktheater.
 +
 
 +
Geschiedenis: Wave '88 was een éénmalig onderdeel van het Straatfestival in 1988 waarvoor entree betaald moest worden om het negatieve saldo van Rhythm 'n' Booze '87 weg te werken dat was ontstaan door wat vervelende incidenten waardoor de drankverkooppunten enkele uren stil kwamen te liggen zodat de inkomsten dat jaar nogal tegen vielen. Helaas werd in 1989 Stichting Rhythm 'n' Booze opgeheven.
 +
 
 
<gallery>
 
<gallery>
 
</gallery>
 
</gallery>

Versie van 10 aug 2014 om 20:30

1980 – 1988 RHYTHM’n’BOOZE

Jaarlijks terugkerend gratis popfestival in het Nollenbos op de laatste donderdag in juli. Hiervoor werd de Stichting Rhythm ‘n’ Booze opgericht met als voorzitter Hans Lambermont van café De Stoof, penningmeester Willem Bruijnooge van Pub The Three Barrels, secretaris René v.d. Dorpel De Stoof, en bestuursleden Piet de Wolf De Piek en Willem de Kramer De Piek. Later werd Hans Lambermont als voorzitter opgevolgd door Ko van Dis en trad als bestuurslid Hans Verbeek (werkzaam bij de PZC) toe. Vaste filmer werd Jos Klap. Mede dankzij de Gemeente Vlissingen en plm. 50 vrijwilligers was het eerste Rhythm ‘n’Booze festival in juli 1980 een feit.

Geschiedenis

Na afloop van een concert in De Piek eind 1979 werd in The Three Barrels nog een afzakkertje gedaan waarbij ook mensen uit De Piek en De Stoof aanwezig waren. We waren het er allemaal over eens dat na het laatste strandpop festival er te weinig gebeurde op festival gebied. Er werd een vergadering belegd, thuis bij Rob Frank (toen nog werkzaam in De Piek) en er werd besloten om, indien mogelijk, een voor iedereen toegankelijk gratis popfestival te organiseren in het Nollenbos. Het was ook Rob die de naam Rhythm 'n' Booze ergens vandaan had gehaald.
Om de financiering rond te krijgen werd er op zoek gegaan naar sponsors en werd er aangeklopt bij de Gemeente Vlissingen. We waren er al snel achter dat niemand stond te springen om geld in het project te steken maar wel werd er sponsoring toegezegd in de vorm van materialen door bedrijven als o.a. de BAM en MOBUCO (hekken, bouwmaterialen e.d.) De Gemeente Vlissingen stelde dranghekken, schaftketen en, als podium, de mobiele muziektent beschikbaar. Het financiele gebeuren moest opgebracht worden uit de opbrengst van de verkoop van bier, wijn en frisdrank. Met een brouwerij werd een deal gesloten (eerst Grolsch later Heineken) en door De Piek, De Stoof en The Three Barrels werd een garantstelling afgesproken bij eventuele financiele tekorten. Om zoveel mogelijk inkomen te garanderen werden rondom het festivalterrein standplaatsen verhuurd aan bedrijven, verenigingen en particulieren die iets aan te bieden hadden. Alleen de verkoop van dranken werd in eigen beheer gehouden.
Omdat de streefdatum waarop volgens ons het festival plaats moest vinden (hoogseizoen 1980) niet ver meer was en nadat alle beginnersfouten die gemaakt konden worden ook gemaakt werden (iets vergeten, niet aan gedacht, hadden we anders moeten doen e.d.) kon alleen de toekenning van de vergunning door de Gemeente nog een struikelblok zijn. Met dank aan Daan Bruinooge, die toen in de Gemeenteraad zat, kon het festival op het geplande tijdstip (laatste donderdag in Juli) plaatsvinden terwijl de definitieve vergunning pas in september werd verleend . Uiteindelijk was Rhythm 'n' Booze 1980 zo'n succes dat besloten werd er een jaarlijks terugkerend festival van te maken. Hiervoor werd de officiele Stichting Rhythm 'n' Booze opgericht.
De vergunning voor 1980 werd verleend voor één dag zodat 's morgens heel vroeg moest worden begonnen met de opbouw van het terrein waardoor de eerste band pas om 12.00 uur het podium op kon. Om 22.00 uur moest de muziek stoppen en daarna moest het terrein nog opgeruimd en schoongemaakt worden. Dat was voor ons en zo'n 50 vrijwilligers een hele lange dag. Daarom werd voortaan een vergunning voor drie dagen aangevraagd. (één dag opbouw, één dag festival en één dag afbouw). Voor devolgende edities van Rhythm 'n' Booze werd subsidie aangevraagd bij de Gemeente Vlissingen en de Provincie Zeeland en deze werden ook toegekend zodat er een professioneel podium en geluid- en lichtinstallatie kon worden ingehuurd. Omdat we erg afhankelijk waren van het weer werd, met dank aan Daan Bruinooge, de zaal van De Piek beschikbaar gesteld, zodat bij slecht weer de gecontracteerde groepen toch een optreden konden geven. (was gelukkig niet nodig). Vanaf 1982 werd een tweede podium ingehuurd en aan de andere kant van het terrein in een grote tent geplaatst als slecht weer voorziening en om de pauzes tussen twee groepen op het hoofdpodium op te vullen. Zo groeide Rhythm 'n' Booze uit tot een drukbezocht festival waar van 's morgens tien tot 's avonds tien bands waren te horen en te zien.
Omdat de in te huren fasciliteiten steeds professioneler en dus duurder werden werd vanaf 1982 nauw samengewerkt met het door de Culuteleraad Vlissingen georganiseerde Straatfestival dat toen onder leiding stond van Klaas Overdam. Dit drukte aanzienlijk de te maken kosten. Voor het schoonmaken van het terrein werd een beroep gedaan op de plaatselijke padvinderij die voor een donatie in de clubkas het geheel grondig onder handen nam en met dank aan de plantsoenendienst en de gemeentereiniging werd de dag na het festival het Nollenbos weer schoon en opgeruimd aan de Gemeente overgedragen. Door de samenwerking met het straatfestival gebeurde het dat, bij gebrek aan jongeren, het volledige bestuur van Rhythm 'n' Booze plaats nam in de Muziekgroep Jongeren van de Cultureleraad Vlissingen. Hieruit werd het idee geboren om een muziekcontest te houden voor Zeeuwse bands. De winnende groepen waren, buiten de te winnen prijzen, verzekerd van een optreden op het Rhythm'n' Booze festival. De wedstrijd werd gehouden onder het motto Hit'm or Lose. Vanaf 1985 werd de subsidiekraan voor alle evenementen steeds verder dichtgedraaid en werd het steeds moeilijker om een goed programma rond te krijgen en om aan alle voorschriften te kunnen voldoen. Toen in 1987, door wat vervelende incidenten, de tappunten enkele uren stil kwamen te liggen, werd dat jaar afgesloten met een negatief saldo. Na een weloverwogen besluit werd met het straatfestival afgesproken dat Rhythm 'n' Booze één maal een festival zou organiseren waarbij entree moest worden betaald om het negatieve saldo weg te werken. Voorwaarden waren dat het festival een andere naam moest krijgen en moest plaatsvinden op het straatfestivalterrein. Daarom werd in 1988 het festival Wave '88 gehouden op het, toen nog in aanbouw zijnde, Dijktheater. Hierna werd besloten om Stichting Rhythm 'n' Booze te ontbinden en werden alle, in de loop der jaren verzamelde bruikbare materialen, inclusief aanhangwagen, geschonken aan Speeltuin De Oude Stad.

Leuk Verhaal

Bij het eerste Rhythm 'n' Booze festival in 1980 werd de stroom afgetapt van de verkeerslichten op het kruispunt van de van Woelderenlaan. Zodra er een band begon te spelen waren de stoplichten totaal ontregeld wat nogal voor verkeersproblemen zorgde. Het jaar daarna werd een generator ingehuurd.

Bijzonderheden

De eerste edities van Rhythm 'n' Booze werden gepresenteerd door Henk de Baart alias De Graaf van Gelre die ook het douwtrappersfestival in Lochem presenteerde. Latere presentatoren waren Hans Walrave, Gerard van der Hoeven en Bert van Leerdam.


Bronnen

1986 – 1987 HIT’m or LOSE

Muziek contest voor Zeeuwse bands, georganiseerd door Stichting Rhythm ‘n’ Booze in samenwerking met de Culturele Raad Vlissingen. Na Rhythm ‘n’ Booze ’85 nam, bij gebrek aan jongeren, het volledige bestuur van Rhythm ‘n’ Booze, zijnde Ko van Dis, Willem Bruijnooge, René v.d. Dorpel, Piet de Wolf, Willem de Kramer en Hans Verbeek, plaats in de Muziek Groep Jongeren van de Culturele Raad Vlissingen, toen nog onder leiding van Klaas Overdam. Van daaruit werd een formule bedacht om een wedstrijd voor Zeeuwse groepen te laten plaatsvinden.

Geschiedenis

In 1986 werden er in De Piek vijf voorrrondes gehouden van verschillende genres muziek . De winnaars van de voorrondes speelden op het Rhythm 'n' Booze festival waar een deskundige jury bepaalde wie er de 1ste, 2de en 3de plaats bezette. De 1ste prijs was een studio opname bij muziekstudio Ron Konings en de aanmaak van 1000 singles. De 2de prijs was een professioneel opgenomen demo bij studio Ron Konings en de 3de prijs was een mailingmap voor presentatiedoeleinden verzorgd door Anja Groeneveld van muziekblad Gimmick. De eerste plaats was in 1986 voor de Zeeuws-Vlaamse groep Draften Blues. Dit alles mogelijk gemaakt door samenwerking van Stichting Rhythm 'n' Booze en de Cultureleraad Vlissingen, Subsidies van de Provincie Zeeland en het Anjerfonds Zeeland plus sponsoring van studio Ron Konings, muziekblad Gimmick, Flitecar en De Piek dat voor de voorrondes belangeloos het podium beschikbaar stelde. In 1987 werden de voorrondes op verschillende locaties in de provincie gehouden (o.a. Brogum, Het Beest, Ledeltheater, De Stenge, De Piek). De 1ste prijs werd dat jaar beschikbaar gesteld door de Provincie Zeeland als aanmoedigingsprijs voor jong Zeeuws talent in de vorm van een geldbedrag van 5000 gulden. De 2de prijs was een studio opname bij studio Ron Konings en de aanmaak van 1000 singles. De 3de prijs was een professioneel opgenomen demo en een mailingmap verzorgd door muziekblad Gimmick. De eerste plaats was in 1987 voor Dreams Die First en de tweede plaats was voor de Zierikzeese band The Noise. Alles mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, Zeeuwse Cultureleraad, Cultureleraad Vlissingen, SPM Rotterdam (licht en geluid), studio Ron Konings, muziekblad Gimmick, Heineken, Vlissingse Horeca (o.a. De Concurrent, Atlanta, Ergens Anders, Club '78, De Fles, Hoppit, Balkangrill Boris, Im Weissen Russl, Vanuus, De Branding). Ook werden er voor de winnaars van de 1ste prijs enkele optredens buiten de provincie geregeld. Helaas kwam na de opheffing van Rhythm 'n' Booze ook een einde aan Hit'm or Lose.

1988 WAVE ’88

Wave ’88 was het laatste, door Stichting Rhythm ‘n’ Booze georganiseerde popfestival met medewerking van de Culturele Raad Vlissingen. Het festival vond plaats op het terrein van het Straatfestival, in dat jaar het toen nog in aanbouw zijnde Dijktheater.

Geschiedenis: Wave '88 was een éénmalig onderdeel van het Straatfestival in 1988 waarvoor entree betaald moest worden om het negatieve saldo van Rhythm 'n' Booze '87 weg te werken dat was ontstaan door wat vervelende incidenten waardoor de drankverkooppunten enkele uren stil kwamen te liggen zodat de inkomsten dat jaar nogal tegen vielen. Helaas werd in 1989 Stichting Rhythm 'n' Booze opgeheven.