Vlissingen Dronk

Annikes

 

Annike's Cafetaria

Aagje Dekenstraat 3
4381 RM Vlissingen

 

Annikes Cafetaria, van 1961 tot 1980 in Aagje Dekenstraat. Opvolger is Betje Wolf. Later volgen De Monnik, Hart van Vlissingen, De Gelagkamer, Suus

Geschiedenis

1961
N.C. van Hese, Jan Buteijn en Jaap Koelewijn

Naast de kapperszaak van Groesbeek wordt op 7 oktober 1961 Annike's Cafetaria geopend door N.C. van Hese. Er zou in de jaren zestig ook nog Jan Buteijn eigenaar geweest zijn en ook duikt de naam Jaap Koelewijn op als eigenaar van Annikes. Deze Koelewijn wordt in 1970 eigenaar van Strandpaviljoen Jobse in Oostkapelle.

1970
Klaas van Belzen

Ongeveer tien jaar later, in 1970 neemt Klaas van Belzen, eigenaar van The Blue Note, de zaak over van Koelewijn. Tot 1978, dan komt opvolger Adrie de Nooijer.

1978
Adrie de Nooijer

A.J.A. (Adrie) de Nooijer handhaaft in het begin de naam Annike's. Het is niet helemaal duidelijk wanneer hij met lunchroom Betje Wolf begint.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Annikes/foto's

Verhalen

Kottertje

Uit de PZC d.d. 15-9-1981:>br> Wandelaars die eens kwamen kijken wat ze daar op het oude Zeehondenwerfje allemaal aan het sjouwen waren, hebben voornamelijk meewarig met het hoofd staan schudden. Zou er ooit nog iets zeewaardigs kunnen groeien uit dat wrak? Ze zien het maar somber in.
Maar Adrie de Nooijer van cafetaria Annikes en nog een stel behulpzame vrienden en bekenden zien het wel zitten. Met een niet te stuiten enthousiasme zijn ze begonnen om het uit 1927 daterende en in Oostende gebouwde Belgische kottertje weer op te kanppen. Een bijna onbegonnen werk. De Nooijer denkt daar echter anders over. "Ik vond het zonde dat dat ding daar zo maar lag. Een paar jaar geleden heb ik het toen voor weinig geld kunnen kopen. Ik beschouw het als een uitdaging om dat schuitje weer in het water te krijgen".
We komen vast kijken, hebben enkele nieuwsgierigen al wat lacherig uitgeroepen toen ze hoorden dat woensdag zal worden geprobeerd om het scheepje in het water te krijgen. De afgelopen weken is er druk aan gewerkt om het straks drijvende te kunnen houden. De naden zijn dicht gemaakt met touw en hennep en daarna is er een teerlaag overheen aangebracht. "De eerste weken zal-ie nog wel water blijven maken" verwacht De Nooijer. "Maar na een dag of veertien wanneer de planken zijn uitgezet moet alles vanzelf dichtgaan". De Nooijer heeft het plan om het kottertje dat jaren geleden in de vissershaven zonk tijdens een storm weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het kottertje is een tweemaster. In afwijking van het oorspronkelijke type zal het scheepje wel een stuurhuis krijgen.

Bijzonderheden

  • Heel veel Olau-Line Engelsen en een portier met een honkbalknuppel...

Medewerkers

  • Gefke (Sonja) Verdam
  • Jan van der Endt (ook bekend als Boefje): chef-kok, zowel bij Jaap Koelewijn als bij Van Belzen
  • Mieke de Bree 1972

Zie ook

Externe links

Bronnen