Vlissingen Dronk

Bioscoop Bellamy

 

Bioscoop Bellamy

Bellamypark 18
Vlissingen

 

Bioscoop Bellamy, gevestigd aan Bellamypark 18, geopend in 1913. Wordt in 1921 opgevolgd door Bioscoop Luxor. Later volgen hier de Pinkstergemeente en discotheek Goofy.

Geschiedenis

1913
M.A. van Boekhout

De eerste eigenaar van Bioscoop Bellamy is M.A. van Boekhout. Op 15 oktober 1913 vindt de feestelijke opening plaats van dit nieuwe bioscooptheater in het Bellamypark. De uit Middelburg afkomstige Wilhelm Piel wordt aangesteld als theaterchef. De bioscoop is gebouwd door J. Loois Azn. Het buitenschilderwerk werd uitgevoerd door A.C. Baels, de zaal door J.J. van den Bergen. Van Boekhout is in deze periode ook uitbater van café Stationzicht aan de Kanaalstraat. Zijn verblijf in de bioscoop is van korte duur, reeds in 1914 komt de bioscoop in handen van de firma Jean Desmet uit Amsterdam.

1914
Jean Desmet en Theo Desmet

Jean Desmet is volgens eigen zeggen 'de grootste en bekendste bioscoop-exploitant van Nederland'. Hij beheert theaters in Amsterdam, Rotterdam, Bussum en Eindhoven. De Vlissingse vestiging wordt geleid door Theo Desmet. Hij laat Bioscoop Bellamy in 1921 verbouwen en op 29 december wordt de bioscoop heropend met de naam Luxor Theater. Desmet blijft tot 1928 in Luxor, in mei van dat jaar vertrekt hij naar Tilburg.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Bioscoop Bellamy/foto's

Verhalen

Von Staedel

Hij was vermoedelijk van adel, al hebben vele Vlissingers daar destijds hun twijfels over gehad. Door zijn hoge boord en hoed zag hij er wel uit als iemand van goede stand. Von Staedel was ook ijsventer en reed met een reclamekar van Luxor door de stad. "Wij jongens hebben hem nog eens uitgelachen omdat hij bij het schilderen van een filmaankondiging tegen de zijmuur in de Nieuwstraat een letter N had vergeten zodat er stond: De zodige moeder in plaats van De zondige moeder. Dat lachen van ons was onbarmhartig want hij moest alles overschilderen. Bij de achterwaartse beweging om de natte kwast naar ons hoofd te kunnen smijten viel deze uit zijn hand"

Mevrouw Desmet

Mevrouw Desmet zat breeduit en streng achter de kassa. Als het erg druk was, bijv. bij een Charley Chaplin-film keek ze met een veldheersersblik de zaal rond en riep: Met zijn tweeën op één stoel anders sodemieter ik jullie de zaal uit. Zo zat je voor en dubbeltje op de derde rang. Zodra de later legendarisch geworden Willem Keyn achter een houten schotje op de piano begon te spelen, stoof mevrouw de pijpela weer binnen omdat iedereen zo hard met zijn voeten zat te stampen dat ze dacht dat de zaal werd afgebroken.


Bijzonderheden

Theo Desmet is gehuwd met R. Hommerson
Personeel ten tijde van Jean Desmet:
C. van Beers - pianist
Bakker - bediende de filmprojector
J.J. Daanen (voormalig politieagent) - portier
Von Staedel - portier en cafébediende

Zie ook

Externe links

Bronnen

Bronnen