Vlissingen Dronk

De Schuur

 

De Schuur

Nieuwendijk 4
4381 CE Vlissingen

 

Discotheek, van 1977 tot 1985 Nieuwendijk 4, opvolger van Herberg De Musketier, Paternoster, Monopole en Maison des Pilotes

Geschiedenis

1977
Ribo-Inter BV, Jac. Boone en Ko Riemens

Na de sluiting van De Hooischuur is er behoefte aan een nieuwe grote discotheek. Dit is voor Ko Riemens en Jac. Boone (opererend onder de naam Ribo-Inter BV) aanleiding om weer een dergelijke uitgaansgelegenheid op te zetten. Op 10 maart 1977 openen zij op de Nieuwendijk de nieuwe discotheek De Schuur.

1979
Fa. Weco, Wessel Vermeulen en Ko Riemens

Twee jaar na de opening vindt een eigenaarswisseling plaats. Wessel Vermeulen neemt de leiding over van Boone, samen met Riemens vormt Vermeulen de Fa. Weco. Deze combinatie houdt stand tot 1983, dan gaat Vermeulen zelfstandig verder. Wessel is in 1983 ook korte tijd eigenaar van het aan de overkant staande Café Admiral Benbow. In 1984 verloopt de nachtvergunning. De gemeente geeft aan andere 'plannen' te hebben voor de Nieuwendijk en weigert Vermeulen een nieuwe vergunning. Dit betekent het einde voor De Schuur met Wessel Vermeulen.

1984
Ribo-Inter BV, Jac. Boone en Ko Riemens

Nadat Wessel Vermeulen is vertrokken komt de discotheek opnieuw in handen van Ribo-Inter BV. In 1985 wordt in een advertentie in de PZC executieverkoop aangekondigd van diverse inventaris. Het pand wordt gekocht door de gemeente, die het laat slopen voor nieuwbouw van appartementen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Schuur/foto's

Verhalen

Steekpartijen

Uit de PZC d.d. 15-7-1978:
Twee jongemannen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag, omstreeks drie uur, levensgevaarlijk gewond geraakt bij een steekpartij voor bar-dancing De Schuur. In de loop van de nacht en de dag zijn de twee slachtoffers, de 23-jarige A.B. uit Vlissingen en de 25-jarige M.J.C. uit Helmond, in het ziekenhuis geopereerd, maar vrijdagavond was het levensgevaar nog niet geweken. De Vlissingse politie heeft de daders inmiddels aangehouden. Het zijn de 21-jarige E.H. van E. en de 18-jarige J.E.A., beiden uit Vlissingen. Zij zijn in het politiebureau in verzekerde bewaring gesteld. De toedracht van het gebeurde is de politie nog niet duidelijk. Het staat vast dat er een ruzie tussen het viertal is ontstaan, waarbij met een mes is gestoken. B. werd daarbij in de lever geraakt en liep darmperforaties op. C. werd op verschillende plaatsen in het lichaam gestoken.

Uit de PZC d.d. 2-2-1982:
Opnieuw heeft zich het afgelopen weekeinde een steekpartij voorgedaan bij een ruzie in een bar aan de Nieuwendijk. De 30-jarige M.D.D. uit Vlissingen werd daarbij getroffen in de rechterborst en hartstreek. De dader, M.J.W. (36) uit Vlissingen kon pas maandagochtend worden aangehouden op het station van Vlissingen. Hij heeft inmiddels bekend. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis, maar verkeert niet direct in levensgevaar.
M.J.W. wordt door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar en zes maanden gevangenisstraf, waarna hij in beroep gaat bij het Haagse gerechtshof.
W. was die bewuste avond naar een café gegaan. Volgens zijn zeggen vond hij toen hij de straat overstak naar een tegenover gelegen café, een mes. In het andere café zat zijn ex-vriendin op een kruk naast een landgenoot van verdachte. Hij vroeg aan laatstgenoemde of hij even met het meisje mocht praten, hetgeen hem werd geweigerd. Daarop zou de landgenoot een dreigende beweging hebben gemaakt, waarop verdachte het mes nam dat hij even tevoren had gevonden en daarmee de man in diens rug stak. Het slachtoffer werd wel zwaar gewond, maar bracht het er levend af.
Verdachte verklaarde dat zijn landgenoot op hem afkwam, terwijl hij nog gewoon in de zaak stond. “Ik was niet van plan om hem te steken. Toen ik dat deed dacht ik nog bij mezelf: waar ben je mee bezig”, aldus verdachte. Hij zou niet gericht, maar in het wilde weg hebben gestoken. Er werden twee steken toegebracht. Als getuige was het betrokken meisje opgeroepen bij het hof, maar zij was niet verschenen. De verdediger wees er op dat zij tegen verdachte bezwarende verklaringen heeft afgelegd, om welke reden hij het hof vroeg de verdere behandeling van de zaak aan te houden en de getuige opnieuw op te roepen. Het hof besloot hiertoe met indien nodig een bevel haar mee te brengen naar de zitting, die op een nader te bepalen datum zal plaatsvinden.

Diefstal

Berichtje PZC 22-5-1979: "De 21-jarige mejuffrouw M.E.A.B. uit Vlissingen heeft bij de politie in haar woonplaats aangifte gedaan van diefstal van haar portemonnee. Tijdens een bezoek aan een bar-dancing aan de Nieuwendijk in Vlissingen had zij haar tas op een plaats in de dancing weggezet. Bij het verlaten van de dancing bemerkte mejuffrouw B. dat onbekenden haar portemonnee uit de tas hadden weggenomen".

Vechtpartij

Uit de PZC d.d. 17-5-1982:
Bij een vechtpartij in een bar op de Nieuwendijk, die later werd voortgezet op straat, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag acht jongelui zodanig gewond dat zij moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Eén van hen moest worden opgenomen. De gemeentepolitie maakte met zes man een einde aan de vechtpartij. Er werden geen aanhoudingen verricht. Volgens een woordvoerder van de politie is niet duidelijk wat de aanleiding van de vechtpartij is geweest. Omstreeks kwart over één kreeg de politie de telefonische melding dat in de betreffende bar tussen een groep jongeren uit de randstad en een aantal Vlissingers werd gevochten. Toen de politie arriveerde hadden de vechtenden zich verplaatst naar de Nieuwendijk. In totaal waren 12 jongeren betrokken bij het gevecht, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van stukgeslagen bierglazen. Volgens omstanders zou de Vlissinger G.C., die overigens tot geen van beide groepen behoorde, zich met de zaak hebben bemoeid en verschillende vechtenden met een mes verwondingen hebben toegebracht. Nader onderzoek door de politie heeft dat echter niet bevestigd. De Vlissinger A.M. werd volgens de politie zodanig met een mes bewerkt dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Twee pezen in een van zijn armen werden doorgesneden, zodat operatief ingrijpen noodzakelijk was. Twee andere betrokkenen, M.M. uit Westkapelle en J.W. uit Delft, liepen een ongeveer twaalf centimeter lange wond in een onderarm op, volgens de politie veroorzaakt door een messteek. Een andere Vlissinger, M.W., raakte aan zijn neus gewond. Hij werd tijdens de vechtpartij echter zodanig tegen het hoofd geschopt en geslagen dat hi het bewustzijn verloor. Onderzoek in het ziekenhuis toonde echter aan dat hij geen schedelbeschadiging had opgelopen. J.R. uit Vlissingen, die getuige was van de vechtpartij, trachtte de vechtenden te scheiden en liep daarbij een snijwond aan een oor op. De verwondingen van de overigen bleven beperkt tot lichte snijwonden. De politie gebruikte ‘beperkt geweld’ om verdere escalatie te voorkomen, aldus de woordvoerder. Onder de zes man politie was ook een hondenbegeleider met zijn hond. Omdat erg onduidelijk is wat zich precies heeft afgespeeld heeft de politie geen aanhoudingen verricht. “We hebben de indruk dat ze zelf niet weten waar het om ging”, aldus de politiewoordvoerder.

Bijzonderheden

  • De Schuur was min of meer de opvolger van de in 1977 gesloten discotheek De Hooischuur
  • Jac Boone overleed op 30 december 2016. Hij werd 75 jaar.

Medewerkers

  • Portiers: Rick van Wezel, Piet de Jong, John van de Velde, Theo Versteege, Hedwig Samson, Adrie Souisa
  • Barpersoneel: John Groen, Truus, Sjors, Fred, Arthur v.d. Heide, John Tol, Amanda van Damme
  • Discjockey's: André Blom, Gert en Ruud Siebons (DJ Ruud heeft echt uren, dagen voor de grote bandrecorder in het hoekje gestaan. Met weinig uitzicht op de dansvloer door de stenen paal en het karrewiel).

Zie ook

Externe links

Bronnen