Vlissingen Dronk

De Stoof

 

De Stoof

Nieuwendijk 43bov.
4381 BW Vlissingen

 


Bovenverdieping van Admiral Benbow, Nieuwendijk 43. Eigenaar Hans Lambermont. In het pand kwam later De Zwarte Parel.

Geschiedenis

1975
Hans Lambermont

Hans Lambermont is in 1974 eigenaar van Monopole op Nieuwendijk 4 en begint een paar jaar later café De Stoof in de Vrouwestraat. Helemaal legaal is het café niet, er zou voor dit pand geen horecavergunning zijn. Korte tijd later verplaatst Lambermont De Stoof naar de Nieuwendijk, op de bovenverdieping van het pand waar ook Admiral Benbow is gehuisvest. In 1983 komt De Stoof negatief in het nieuws door een dodelijke steekpartij.


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Stoof/foto's/diversen en De Stoof/foto's/Tienkamp

Verhalen

Vrouwestraat

"De Stoof is begonnen in een pandje in de Vrouwestraat, vanaf Oude Markt rechts. De Stoof hield met The Three Barrels en Ta Ka Toe in de late jaren '70 onderlinge wedstrijden zoals voetbal, zeskamp, touwtrekken, noem maar op. De verliezer betaalde dan een vat bier wat opgedronken werd bij de winnaar.
De eerste keren toen we verloren was het drinken in de Vrouwestraat, pas later op de Nieuwendijk. Weet ook niet of het toen officieel een café was, dacht dat het een soos of zoiets was. Er staat me wat van bij dat Hans (Lambermont) toen een constructie gebruikte om de horecawet in Vlissingen (of hoe je dat ook noemt) te omzeilen.
Nogmaals, het gaat om mijn herinnering, er was in ieder geval iets".

Vergunningen

De Stoof in de Vrouwestraat was een soort noodoplossing voordat De Stoof op de Nieuwendijk geopend werd. Op het pand in de Vrouwestraat zat geen tapvergunning zodat er eigenlijk geen alcohol geschonken mocht worden. Met "iets" bedoelt Daan waarschijnlijk dat er op wonderbaarlijke wijze mixdrankjes uit de limonadepomp kwamen (vieux-cola/bessen-7up e.d.)
Toen De Stoof op de Nieuwendijk gevestigd was werd er op een bepaald moment een nieuwe verordening van kracht wat betrof de minimale afmetingen van de toiletgroepen. De oude café's werden ongemoeid gelaten maar omdat De Stoof een betrekkelijk nieuw café was kreeg ook Hans controle. Aan de afmetingen werd wel voldaan maar als je naar het urinoir wilde moest je jezelf in hele rare bochten wringen als je de deur tussen het urinoir en het voorportaal opende, zodat er werd besloten om die deur maar weg te laten. Na de controle kwam er bericht dat er bij het urinoir en het voorportaal een deur geplaatst moest worden. Dit werd opgelost door een losse deur tegen de muur te zetten met een berichtje naar de gemeente dat er een deur in het toilet geplaatst was en zo draaide De Stoof vrolijk door zonder dat er nog nacontrole kwam.

Tienkamp

De zeskamp die Daan bedoelt was eigenlijk een tienkamp want naast o.a. wedstrijden biervat gooien/kruiwagen race/skippybal race/tijdrit fietsen zonder banden, dus op de velgen (heel zwaar door het gras) werden er ook wedstrijden luciferdoosje blazen/piepschuim werpen/rauwe eieren gooien (en opvangen) en nog wat spelen, die me niet zo snel te binnen schieten, gehouden. Ook werden er jaarlijks wedstrijden kanovaren en waterfietsen gehouden met medewerking van Peter Bootsgezel van De Kanovijver. In Vlissingen Oost werd af en toe een dikke banden race gehouden. Een fietswedstrijd op gewone fietsen zonder versnellingen. Maar ook binnen in De Stoof werden leuke wedstrijden gehouden zoals o.a. een sigarenrookwedstrijd waarbij het de bedoeling was een zolang mogelijke askegel aan de sigaar te laten zitten zodat de deelnemers op hun rug door heel De Stoof lagen, of een wedstrijd droge beschuiten eten waarbij de winnaar de rest van de avond vrij drinken had. Maar als je vol met droge beschuiten zit heb je na anderhalf glas bier wel genoeg. Zo gebeurde er altijd wel iets om de mensen bezig te houden. Was altijd gezellig. Bekijk foto's van de tienkamp op De Stoof/foto's/Tienkamp.

Dode na steekpartij

PZC 7-2-1983:
De recherche van de gemeentepolitie Vlissingen heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee jonge Vlissingers aangehouden na een steekpartij met dodelijke afloop. Het gaat hier om de 19-jarige J.A.A.R.B. en W.J.F.
B. wordt als hoofdverdachte aangemerkt. Slachtoffer is de 21-jarige Vlissinger A.B. De politie wil de identiteit van het slachtoffer niet vrijgeven.
Ongeveer een uur nadat A.B. vrijdagnacht bij een vechtpartij in de bar De Stoof aan de Nieuwendijk door messteken levensgevaarlijk was gewond geraakt, stierf hij in het ziekenhuis Bethesda-St. Joseph. Sectie op het stoffelijk overschot heeft de deskundigen er verwonderd over doen staan dat het slachtoffer nog zo lang in leven is kunnen blijven en zelfs nog lans heeft gezien om na de steekpartij naar buiten te strompelen, waar B. in elkaar zakte. Eén van de barbezoekers bracht de ernstig gewonde jongeman naar het ziekenhuis, waar artsen vergeefse pogingen deden om het leven te redden. Even na half drie overleed de jongeman.
Omstreeks kwart voor twee vrijdagnacht ontving de gemeentepolitie vanuit het ziekenhuis het bericht dat daar een jongeman met messteken in de borststreek was binnen gebracht. Bij nader onderzoek in de bar kwam aan het licht dat er tussen de beide als verdachten aangemerkte vrienden B. en F. en het slachtoffer moeilijkheden waren ontstaan. Wat de aanleiding is geweest valt nog niet exact aan te geven. De politie houdt het voorlopig op een 'ordinaire kroegruzie', waarbij over en weer klappen en duwtjes vielen, zoals dat ook eerder in de avond het geval was geweest en eveneens gebeurde op een avond kort voor de jaarwisseling. Rond half twee in de nacht ontstond er opnieuw enig tumult, toen F. en het slachtoffer slaags raakten met elkaar. Daarna mengde ook B. zich in de strijd. Hij was het die een knipmes trok waarmee hij het slachtoffer enkele keren bewerkte.
De gebeurtenis speelde zich af in een versmald gedeelte van de bar nabij de toiletten. Daardoor bleef een belangrijk deel van het publiek - het was op dat moment druk in De Stoof - onkundig van wat er plaats greep. In eerste instantie werd de gebeurtenis ook nauwelijks als een ernstig incident beschouwd, totdat de bareigenaar bij het scheiden van de vechtenden sporen van bloed ontdekte.
Bij het aanhoren van de eerste getuigenverklaringen in de bar vonden de rechercheurs aanleiding om F. als getuige mee te nemen naar het bureau, waar zijn uitlatingen later leidden tot zijn aanhouding. Bij nadere onderzoeken dook de naam op van J.A.A.R.B. Rechercheurs stonden op het punt die jongeman aan te houden, toen hij zelf al, in gezelschap van enkele vrienden, aan het bureau arriveerde om te informeren naar de gang van zaken rond zijn vriend F. De jongeman B. werd bij die gelegenheid meteen aangehouden en samen met F. in verzekerde bewaring gesteld.
Volgens woordvoerder J. de Putter van de gemeentepolitie heeft overmatig alcoholgebruik bij alle betrokkenen een belangrijke rol gespeeld bij de gebeurtenissen in de bar.
Vandaag maandag zal worden beslist over de voorgeleiding van beide verdachten.
De steekpartij is de zoveelste, die er in amper een jaar heeft plaatsgevonden in Vlissingen. De politie kwam tot een optelsom van acht. De gebeurtenissen speelden zich af in en net buiten horecabedrijven in Vlissingen. Het geeft volgens de politie ernstig te denken dat er zoveel jongelui met messen rondlopen, die niet onder de wapenwet vallen. Bij het horen van bezoekers in De Stoof kwamen er al vier boven water. Een meisje bleek in het bezit te zijn van een ouderwets scheermes. "Ter zelfverdediging", zo luidde de toelichting van de vrouw.
Helemaal verwonderd is de politie niet over de fatale afloop van een steekpartij zoals die zich vrijdagnacht heeft voorgedaan. Bij eerdere steekpartijen was het net 'kantje boord', maar het was volgens de politie voorspelbaar dat er een keer een slachtoffer zou gaan vallen. "Er is duidelijk sprake van een toename van een agressieve mentaliteit, gecombineerd met veel alcoholgebruik", zo zei politiewoordvoerder De Putter, die van 'een bedenkelijke ontwikkeling' sprak.

Bijzonderheden

  • Medewerker Rob Nieuwenhuijse (later naar De Poort in Middelburg)

Zie ook

Popfestivals

Externe links

Bronnen