Vlissingen Dronk

De Vissershaven

 

De Vissershaven

Bellamypark 2
4382 BV Vlissingen

0118-412132
info@devissershaven.nl
Website
Facebook

 

Visrestaurant in voormalig Hotel Goes, op de hoek van Bellamypark en Nieuwendijk.

Geschiedenis

1986
M.S. Klijnstra

In 1986 laat M. Klijnstra Hotel De Stadt Goes opknappen. Het pand dateert uit 1719 en de buitenmuren zijn verwaarloosd. De muren worden teruggebracht in de stijl van toen en ook het interieur wordt aangepast door veel hout en balken aan te brengen. Het gerestaureerde pand zal met Pinksteren worden heropend als restaurant "De Vissershaven". De benedenzaal kan 65 mensen plaatsen en de bovenverdieping wordt als feestzaal ingericht. Klijnstra is afkomstig uit restaurant Uncle Mike's, daarnaast runt hij ook frituur 't Pandje op de hoek van Walstraat en Nieuwendijk. Klijnstra overleed op 18 oktober 2002, hij werd 63 jaar.

1998
Ruud Verstegen, Theo Verstegen en Arnaud Marechal

In januari 1998 komt De Vissershaven in handen van het trio Verstegen, Verstegen en Marechal.

2001
Willem Hamer en Ruud Verstegen

In 2001 zwaaien Ruud Verstegen en Willem Hamer de scepter in het restaurant. Begin 2015 gaat Willem voor zichzelf beginnen. De gastheer en zaakvoerder van De Vissershaven wordt 'wijnbaas' bij De Wijnbazen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vissershaven/foto's

Verhalen

De start van Verstegen

Eén van de oudste restaurants van Vlissingen heeft sinds het begin van dit jaar een nieuwe eigenaar. Theo Verstegen zwaait samen met twee compagnons de scepter in restaurant De Vissershaven op de hoek van de Nieuwendijk en het Bellamypark. De nieuwe eigenaars hebben grote plannen met de zaak. De oude sfeer moet bewaard blijven maar de menukaart wordt wat meer verfijnd. "Klanten moeten van heinde en ver hier komen eten", is Theo Verstegen van mening.
Hotel-restaurant De Vissersheven bestaat al meer dan honderd jaar. Een inwoner van Goes begon de zaak onder de naam Hotel Goes. "Het was toen eigenlijk echt een Goese aangelegenheid", doet Verstegen uit de doeken. "Er kwamen toen veel marktkooplieden naar Vlissingen. Het zag er hier toen nog wat anders uit. Voor de deur stopte de tram en hier tegenover was de vismijn gevestigd. Als de Goese handelaren de kost verdiend hadden kwamen ze hier de pot verteren". De kracht van restaurant De Vissershaven is volgens Verstegen altijd het unieke punt geweest. "De ligging van de zaak is schitterend", is de ondernemer van mening. "In de zomer heb je aan twee kanten terras met volop zon, wat wil je nog meer".
Overigens is Verstegen geen onbekende in de Vlissingse horecawereld. De gevierde kok begon zijn loopbaan bij Hotel Britannia en is sinds vierenhalf jaar eigenaar van restaurant De Vergeten Balk op de Nieuwendijk. "Mijn vader was als marineman in Vlissingen gestationeerd. Toen hij is gestopt met varen is hij bij Britannia gaan werken als chef technische dienst en toneelmeester. Ik zat op de LTS maar spijbelde regelmatig om naar Britannia te kunnen. Daar mocht ik allerhande klusjes opknappen en toen kon ik er op een gegeven moment komen werken als kok of kelner. Ik heb toen voor kok gekozen".
Via de Stichting Vakdiploma's Horeca haalde Verstegen zijn papieren en begon een loopbaan als kok waarbij hij in keukens over de hele wereld in de pannen roerde. De keus om een eigen zaak in Vlissingen te kopen was eigenlijk noodgedwongen. "Mijn vrouw wilde graag weer in Vlissingen wonen. Maar er is hier geen enkele zaak die het zich kan permitteren om iemand met mijn inkomen in dienst te nemen. In Amerika werkte ik in hotels met vierhonderd kamers en dat waren dan nog relatief kleine hotels. Ik heb toen dus min of meer noodgedwongen De Vergeten Balk gekocht".
Een van de eerste dingen die Theo Verstegen van plan is met hotel-restaurant De Vissershaven is het woord hotel uit de naam schrappen. "We hebben wel acht kamers die op zich heel aardig zijn, maar het is niet genoeg om het echt een hotel te noemen. We blijven die kamers gewoon verhuren maar verder richten we ons op het restaurant". Overigens is Verstegen niet bang dat De Vissershaven gaat concurreren met zijn eigen Vergeten Balk. "De Vergeten Balk is gewoon een spareribs zaak. En daar is ook niets mis mee. Hier wil ik de kaart toch wel wat meer verfijnen en meer creatieve gerechten op het menu zetten".
Bij verfijnde gerechten denkt Verstegen aan het product waar De Vissershaven om bekend staat: vis. "We hebben hier een prima chef-kok en ik denk dat ik in de zomermaanden ook zelf in de keuken ga staan. Het restaurant heeft een goede naam maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Ik zit te denken aan gerechten met kreeft, zeeduivel, roggenvleugels en oesters".
Verder wil Verstegen samen met zijn compagnons Ruud Verstegen en Arnaud Marechal de service van het restaurant verder perfectioneren. "Het belangrijkste is een goed team. Het is nog steeds vaak zo dat alles voor de baas is maar zo werkt het niet. Je moet echt met een gedegen team werken met als filosofie het verlenen van service. Alleen dan kan het slagen". Verstegen heeft in de toekomst nog meer plannen met zijn twee compagnons. "Het is niet ondenkbaar dat we binnen of buiten Zeeland nog meer zaken overnemen".

Zweedse in de keuken

In september 2000 doet Verstegen mee aan een uitwisselingsproject. De Zweedse Evelin Kosk ruilt met Younes Naimi van de Vissershaven en doet in zijn plaats mee aan de kookwedstrijd van de 'Food-Non Food beurs in Rotterdam. Ze behaalt er de tweede plaats.
Een vriend van Verstegen heeft een restaurant in het Zweedse Karlsrahm en zodoende ontstaat het plan voor een uitwisseling. Op 13 oktober keert Evelin huiswaarts en Theo hoopt dat ze volgende jaar terug naar Vlissingen komt bij een nieuwe uitwisseling. Volgens hem heeft ze veel talent, werkt hard, een echte horecavrouw. Het zou jammer zijn als ze in Zweden blijft, want dat land stelt weinig voor op culinair gebied.

Mosselambassadeur

Uit de PZC d.d. 19 juli 2011:
Nu waren ze bij De Vissershaven nooit de beroerdste om de bekende gele vlaggen te voeren en staken ze bij Prins & Dingemanse nimmer onder stoelen of banken dat het restaurant wat lekkers van haar mosselen weet te maken, maar de band is nu bevestigd met een officieel ambassadeurschap.
EN dat kan niet iedereen zeggen. Sterker nog: De Vissershaven is het eerste restaurant op Walcheren dat zich ambassadeur mag noemen van de koninklijke schaal- en schelpdierenhandel. Bijna de eerste in Zeeland, als de Aardenburgse mossel- en palingkoning Ko Lekens de Vlissingers niet voor was geweest.
Dat De Vissershaven de oorkonde heeft gekregen, betekent volgens Marc de Visser van Prins & Dingemanse dat die er niet alleen al jarenlang hofleverancier is, maar dat de mosselen er ook nog eens op hoog niveau worden bereid. "Dat merkten we onlangs toen we met het hele bedrijf een tiengangen mosselmenu voorgeschoteld kregen. En ze dragen onze naam actief en positief uit. Want ja, een beetje reclame voor jezelf is het natuurlijk ook wel".
Het is de bedoeling dat uiteindelijk 75 restaurants het predikaat van ambassadeur bemachtigen, waarvan 50 in België. "Tja, daar zit onze grootste afzet en zitten zelfs speciale mosselrestaurants", aldus De Visser. Maar die fijnproevende Belgen weten Walcheren ook steeds beter te vinden, merkt Willem Hamer van De Vissershaven. "Als België een feestdag heeft, weten wij dat we extra zeevruchten moeten inslaan. Want dan gaan de Belgen 'op restaurant'. Steeds vaker gebeurt dat hier en dat zien wij als een compliment". Toch haalt de chefkok niet ontzettend rare capriolen uit met de mosselen. De Vissershaven heeft drie verschillende recepturen: traditioneel, look en pikant. "Maar wel verfijnd. Mosselen vormen de ruggegraat van ons restaurant". Hamer tovert een minimosselplannetje tevoorschijn. "Speciaal voor de kleintjes hebben we ook een minimosselmenu. Dat slaat enorm aan. Mosselen eten is toch een avontuur, een beleving. Steeds meer mensen ontdekken dat het ontzettend lekker is. Dat merkten wij vorige week zondag, op de laatste dag van Onderstroom, wel weer. We begonnen de lunch met 120 kilo en om zeven uur 's avonds konden we weer 120 kilo halen. Mosselen die 's ochtends uit het water waren gehaald. Stonden we daar met vijf man de wagen leeg te laden, voor een vol terras. EN toen onze gasten eenmaal door hadden hoe vers het wel niet was, bleven de bestellingen natuurlijk maar binnen stromen".
Hamer hoopt eigenlijk Vlissingen 'maritiem culinair' op de kaart te zetten, zoals Sluis en Philippine. "Maar dat kan ik niet alleen. Dat moeten wij als horeca in Vlissingen samen. En dat gaat steeds beter. We bedenken samen leuke evenementen, vieren die samen succesvol uit, verwijzen naar elkaar en helpen elkaar. Als iemand door de mosselen heen is, komen ze die bij ons halen".

Varende netwerkborrel

Willem Hamer krijgt in 2011 te horen dat een haringparty voor zijn deur niet is toegestaan. In plaats daarvan bedenkt hij iets anders. Een visfeestje op zee, een vaartocht met de Zilte Zeeuwse Zaligheden, met 'een casual zakelijk tintje. Dit gaat gebeuren op de antieke tweemaster Astrid die sinds 2010 Vlissingen als thuishaven heeft. Het wordt een soort varende netwerkborrel met onbeperkt oesters, kreeft, mosselen, scheermessen, kokkels, bier en wijn. De vaartochtjes vinden door de week plaats, er wordt 's ochtends verzameld bij De Vissershaven waarna de Zonnetrein de gasten over de groene Boulevard naar de Astrid brengt.

Gulden

De Vissershaven begint het nieuwe jaar 2012 met een leuke actie, de terugkeer van de gulden. Vanaf 2 januari kan de maaltijd met guldens worden afgerekend. Volgens Willem Hamer hebben veel mensen nog 'pieken', 'knaken' en 'joetjes' liggen in sigarenkistjes, sokken en spaarvarkens. In januari is een selectie gemaakt van bekende gerechten uit de tijd van de gulden en op de menukaart gezet. Chefkok Michel van Hofwegen geeft er een hedendaags tintje aan.

Bijzonderheden

  • Minne Klijnstra is van 1985 tot 1988 ook eigenaar van frituur 't Pandje op de hoek van Nieuwendijk en Walstraat. In dezelfde periode runt hij ook restaurant Uncle Mike's aan de Nieuwendijk.
  • Voor speciale zakelijke- en privé aangelegenheden is er het concept 'Hotel Goes' bedacht. Dit houdt in dat wij van zakelijke lunches, vergaderingen, bedrijfspresentaties tot familiaire lunches, diners en bijeenkomsten unieke, op maat gesneden arrangementen kunnen aanbieden. Hierbij maken wij onderscheid in een dag- en een avondservice, waarbij u geheel besloten kunt genieten en in de watten wordt gelegd.
  • Theo Verstegen is na De Vergeten Balk (1993) in diverse Vlissingse horecabedrijven werkzaam: Frituur 't Vissertje (1997), De Vissershaven (1998), Small Talk (2008), Terra Mare (2010). In 2015 start hij De Wijnbazen.

Zie ook

Externe links

Bronnen