De Vergeten Balk
Nieuwendijk 17
4381 BV Vlissingen
Bistro op Nieuwendijk 17. Voorgangers waren Lotus, Shanghai, Riche, De Nieuwe Vriendschap en Thalia. De Vergeten Balk wordt opgevolgd door Sans Etoile en Brasserie Jong
Inhoud
Geschiedenis
1985
|
Pim Adriaanse Pim Adriaanse begint op Nieuwendijk 17 een bar-bistro en noemt het "De Vergeten Balk". De bistro wordt op 1 juni 1985 geopend als opvolger van Chinees restaurant Lotus. |
1993
|
Theo Verstegen Theo Verstegen neemt het in 1993 over, samen met partner Yvonne Miedema. In het voorjaar van 2002 meldt een advertentie "Eeterij "In den Vergeten Balk" gaat nieuwe stijl". In 2004 vertrekt Willem Houtman uit Soif en begint Sans Etoile op Nieuwendijk 17. Theo Verstegen zien we later in Terra Mare. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vergeten Balk/foto's
Verhalen
Galgemaal
Theo Verstegen en Henk Hut (Hoppit) willen hun collega café- en restauranthouders warm maken voor hun plan om gezamenlijk op te treden tijdens plaatselijke evenementen en bij zaken als milieuwetgeving. De collega's worden daarom uitgenodigd voor een 'galgemaal' in De Vergeten Balk, op maandag 13 februari 1995.
Het menu bestaat uit een paté uit Transsylvanië (vampiersgebied), een heldere vleessoep van verse knoken, een gegrilde borstkas (gegarandeerd zonder worm) en als toetje 'magere hein'.
Ondanks de ludieke aard, heeft de actie wel degelijk een serieuze bedoeling. Volgens Verstegen is de onderlinge verstandhouding van de horeca-ondernemers verre van optimaal. Er zijn naar de mening van Hut en Verstegen te veel ondernemersverenigingen in Vlissingen. Er zou veel meer samengewerkt moeten worden. Eén van de zaken waarover onenigheid bestaat is het Straatfestival. Er moet één front gevormd worden tegen de organisatoren van het festival.
Met het diner willen Hut en Verstegen bereiken dat er een beter onderling contact ontstaat. Er wordt ca. vijftig man verwacht, de reacties vooraf zijn positief. Als het etentje een succes wordt, is het de bedoeling in de toekomst meer van deze avondjes te organiseren.
Hongaarse Avond
Op 17 oktober 1995 nemen drie topkoks uit de Hongaarse provincie Szolnok bezit van Theo Verstegens keuken. Voor Hongarije-fans een niet te missen feestje, voor mensen die het land (nog) niet kennen is het een mooie gelegenheid om te proeven van de heerlijke gerechten en de Hongaarse sfeer.
De koks hebben in Poitiers meegedaan aan internationale culinaire wedstrijden en zijn op doorreis in Vlissingen. Toen Theo het verzoek kreeg voor de organisatie van een Hongaarse avond in zijn zaak, hoefde hij niet lang na te denken. Zelf doet hij ook geregeld mee aan dergelijke wedstrijden, hij weet dat dit goede koks zullen zijn.
Op het menu staan hartige pannenkoekjes met kippenragout als voorgerecht, gevolgd door ketelgoulash en een kalfsvleesschotel uit de provincie Szolnok. Als nagerecht wordt Hongaarse strudel geserveerd.
Bijzonderheden
- "Aan de kade van de Vlissingse vissershaven verrees in 1630 het woonhuis 'In den Haze'. Later werd in dit huis Hotel Hotel Wellington gevestigd. De oorspronkelijke trapgevel werd toen verbouwd tot lijstgevel. Nadat het hotel was gesloten deed het pand dienst als café. Als gevolg van de beschadigingen gedurende de Tweede Wereldoorlog was de gevel in 1945 aan herstel toe. Men bracht haar bij die gelegenheid terug in de oorspronkelijke staat van trapgevel.
Het café was inmiddels gesloten en het eerste Chinese restaurant Shanghai in Vlissingen vestigde zich hier. Kort nadat ook dit restaurant en opvolger Lotus weer waren verdwenen begon de eerste eigenaar aan de verbouwing tot bar-bistro". (Uit: 'Walchers Bierboek') - Het plafond is nog in de oude staat, maar mist wel een flinke tussenbalk. Vandaar de naam.
- Medewerkers: Magitta van Os
- Theo Verstegen is na De Vergeten Balk in diverse Vlissingse horecabedrijven werkzaam: Frituur 't Vissertje (1997), De Vissershaven (1998), Small Talk (2008), Terra Mare (2010).
Zie ook
Externe links
Bronnen
- Foto's: Gemeentearchief Vlissingen
- 'Walchers Bierboek', uitgave Jan van Schaik 1986
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Artikel Zeeuwse koks: PZC 24-2-1995
- Visitekaartje: bijdrage Magitta van Os