Vlissingen Dronk

La Cave

 

La Cave

Nieuwendijk 9
4381 BV Vlissingen

 

Bar La Cave ziet op vrijdag 9 juni 1961 het levenslicht. De naam is bedacht door R. de Regt-Ellendt, de echtgenote van eerste eigenaar Wim de Regt. Het pand bestaat uit twee verdiepingen, met naast het gedeelte op de begane grond nog een kelder. Dat verklaart direct de naam La Cave. De bar is de voorloper van vele uitgaansgelegenheden die op de Nieuwendijk 9 hebben gezeten.

Geschiedenis

1961
W.D. de Regt

"Het aantal etablissementen aan de Vlissingse Nieuwendijk is uitgebreid met een nieuwe exclusieve bar, "La Cave" genaamd. Vrijdag werd deze bar, waarvan de heer C.J. van Duijn de manager is, geopend." Het zijn de eerste regels uit een krantenartikel ('van onze adverteerders') uit de PZC van zaterdag 10 juni 1961. Een dag eerder is de bovenverdieping van La Cave geopend. In oktober 1961 wordt de zogenaamde wijnkelder van het pand aan de Nieuwendijk als 'Dans La Cave' ook opengesteld voor publiek, waardoor de naam La Cave eer aangedaan wordt. Het jaar erna wordt er zelfs een mini bowlingbaan aangelegd.

1965
André Prins

In juni 1965 neemt André Prins La Cave over van De Regt. Prins laat bekende popgroepen optreden en krijgt het in februari 1966 voor elkaar om de dan inmens populaire Dave Berry naar Vlissingen te krijgen. Het zal een onvergetelijk bezoek worden, de zanger moet via kruip- en sluipwegen La Cave in en uit gesmokkeld worden omdat op de Nieuwendijk een complete gekte is ontstaan door uitzinnige fans. Prins blijft in La Cave tot 1972.

1972
Piet Both

Na het vertrek van André Prins neemt Piet Both La Cave over en opent Eldorado. Korte tijd later wordt de nachtclub gesloten.

1975
Henk van Berkel

In januari 1975 wordt La Cave na een sluiting van 2 jaar door Henk van Berkel heropend. Dit tweede leven van de nachtclub heeft slechts een jaar geduurd, in 1976 sluit La Cave de deuren weer.

1977
Sjaak Flipse

Na Henk van Berkel heeft Sjaak Flipse in 1977 nog geprobeerd La Cave open te houden. Ook dit is geen succes geworden. In 1978 openen Els en Sjaak van Peenen er Club 78.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op La Cave/foto's

Verhalen

Dave Berry

"In Vlissingen ziet men het optreden niet als een gebeurtenis die wereldschokkende gevolgen zal hebben. De rust van het Zeeuwse publiek zal aan chaotische toestanden weinig kansen geven".
Zo werd het bezoek van Dave Berry aan La Cave gezien. Na het optreden werd er toch iets anders over gedacht.
De komst van Berry had toch wel wat losgemaakt bij de Vlissingse tieners. Zo'n vijfhonderd jongelui stonden op de Nieuwendijk op hun idool te wachten en toen er een Mercedes stopte dromden ze zich er al gillend omheen. De chauffeur zag kans om om te keren en reed tot aan de Keersluis waar hij met Dave rustig afwachtte wat in La Cave werd bedacht om zonder kleerscheuren de dancing binnen te kunnen komen. Er werd een raampje ingeslagen en een route uitgestippeld. Via de achteruitgang van buurman 'Olympia' over het dak naar binnen bleek de beste oplossing. De voor de ingang opgstelde en de ongeduldige meute wist van niets. Later vertelde Berry aan een verslaggever van de PZC dat hij het een benauwd moment had gevonden toen de auto werd bestormd en dat hij de waaghalzerij op het dak nog niet eerder had meegemaakt.
Het optreden zelf verliep verder rustig op een klein incidentje na. Twee tienermeisjes drongen bij binnenkomst van Berry naar voren, zelfs de 'sterke mannen' konden de twee niet tegen houden. De paardenstaart van één van de meisjes raakte verward in de apparatuur van een fotograaf. Ze werd door de politie buiten gezet.
Twee dames van boven de zestig op de eerste rij lieten zich ook niet onbetuigd, hun luide "Dave! Dave!" klonk bovenuit het tienergejoel. De dames hadden een luxe plaats, toen Berry door het gangpad de zaal in ging liet één van hen zich gaan en pakte de zanger beet. Na twintig minuten hield Berry het voor gezien en vertrok via dezelfde weg als hij was gekomen, door het dakraam. Op naar Gorkum voor een optreden bij een feestje van Radio Veronica.
Zie foto's op La Cave/foto's

 • Peter Baak: "Vooraan stond mevrouw Nauta, onze buurvrouw, al erg oud. Foto in zilveren lijstje van haar overleden man werd vervangen door Dave".
 • Joy Joyful: "En mijn -toen al oude- buurvrouw zat op de eerste rij. Zij had al tv, en ik keek naar de programma's van Dave Berry. Zij vertelde mij dat ze zijn hand had aangeraakt......"
 • Ruud Louwerse: "Ja was gaaf, weet het nog hoor. De dag na zijn optreden heb ik Dave Berry persoonlijk gesproken en bediend met zijn ontbijt. Ik werkte toen in het Strandhotel. Was erg leuk. Heel rustig. Fans wisten niet dat hij daar sliep. Grappig was, dat hij al bewegend met handen en lichaam ook zo de eetzaal in kwam.. Vergeet ik nooit meer".
 • De 11-jarige Annet Christiaansen ging met haar vader op zoek naar de Mercedes, vond deze bij de Keersluis en had zodoende een exclusieve ontmoeting met Dave Berry.

Ode door Ron de Jonge

Dranklokalen
Kroegen en havens
verweven als een knoop
drank overal te koop

Elk weekend weer
Atlanta, Boemerang, Vic-toria
Concurrent en Astoria

Vechten en vrijen
het was een van beiden
bloed, gillende meiden

Jukebox, Rock and Roll
Wurlitzer, Rock-ola
swingen op bier en cola

Blue Note en La Cave
Fortunes, Scorpions, Berry
Mersey-beat en tienerherrie

Moos, Adje, Rob de melkboer,
André, Turry, Jurgen en Nout
Vlissings nachtleven synoniem

voor drank en klatergoud

Bijzonderheden

 • In juli 1962 wordt er in de bovenzaal een mini-bowlingcentre geopend. Er zijn twee banen en de kegels worden automatisch terug gezet. Ook de puntentelling gaat automatisch en is af te lezen op een paneel boven de banen.
 • Wim de Regt organiseert - in samenwerking met een Belgische en Duitse platenmaatschappij - in de winter van 1962 een talentenjacht in La Cave. Maandelijks worden er proefopnamen gehouden waarbij vier of vijf geselecteerden een kans krijgen om in het openbaar op te treden. De eerste avond wordt opgeluisterd door De Kilima Hawaiians.
 • De familie Prins begint in september 1966 een 'nevenvestiging' in Middelburg. In de Korte Delft wordt "De Lange Jan" geopend, overgenomen van (Tante) Sjaan Pekaar.
 • De panden van La Cave en The Three Barrels liepen aan de achterzijde in elkaar over en waren toen allebei in bezit van Willem de Regt. Na sluiting van The Barrels werd het pand in de Sarazijnstraat gebruikt als opslag voor het pand op de Nieuwendijk.
 • La Cave dankt zijn naam aan de wijnkelder in het pand, naar een idee van mevrouw De Regt.
 • Henk van Berkel had in de begin jaren zestig een reproduktie- en kopieerbedrijf op Nieuwendijk 9b.

Medewerkers

 • Theo Hoorenman - portier
 • Magda (Maatje) Hoorenman-Roelse
 • J.G. Lubsen (overleden 29-10-1969)

Zie ook

Externe links

Bronnen