Vlissingen Dronk

Long John

 

Long John

Bellamypark 32
4381 CK Vlissingen

 

Disco Dancing Long John van Jørgen Pedersen is de opvolger van De Amstelhoek op Bellamypark 32. Na Long John volgt Chinees restaurant Azië

Geschiedenis

1971
Jørgen Pedersen en Pia Pedersen

De Amstelhoek krijgt de naam Disco Dancing Long John. Jørgen is dan ook bekend als Papa Long John en treedt op als zanger in de gelijknamige band. In augustus 1975 vieren Jørgen en Pia hun 10-jarig café-jubileum. In 1977 stoppen ze ermee en wordt in het pand Chinees restaurant Azië gevestigd. Jørgen overlijdt in Denemarken op 26 oktober 2000, slechts 59 jaar oud.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Long John/foto's

Verhalen

Tegoed

Berichtje in de PZC d.d. 23-12-1971:
De recherche van de Vlissingse gemeentepolitie heeft woensdag vier personen aangehouden, die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een diefstal van 36 flessen sterke drank uit het café van J.P. aan het Bellamypark. De diefstal werd zaterdag 8 december gepleegd.
L.H. de V. (21) en Th.A. W. (19), beiden uit Vlissingen, bekenden de diefstal te hebben gepleegd, daartoe aangezet door de 20-jarige mevrouw A. K. uit Vlissingen. Mevrouw K. heeft bij P. gewerkt en meende nog iets tegoed te hebben. De politie maakte proces-verbaal tegen haar op en na verhoor werd ze in vrijheid gesteld. tegen de 34-jarige B.A.C. uit Vlissingen werd proces-verbaal opgemaakt wegens opzettelijke heling. De politie heeft de 25 flessen drank die men aantrof in beslag genomen. De V. en W. worden vrijdag aan de officier van justitie voorgeleid.

De Deen

Uit 'Groot Walcheren' 1 mei 1974:
De sympathieke Deen kwam in 1961 naar Nederland. In 1963 begon hij zijn loopbaan als kastelein door in springen bij mevrouw Jac. de Ruijter in de zaak die Long John heet. In 1964 ging hij bij Bar La Moustache (2) achter de tap staan. Later, medio 1965, begon hij voor zichzelf in bar Michieltje (3) in de Beursstraat, destijds één van de meest besproken bars van Zeeland. In 1967 kocht hij het café waarin nu bar-discotheek Long John is gevestigd. Na al die jaren heeft Jørgen nog steeds de Deense nationaliteit. 'Ik heb weleens het Nederlands staatsburgerschap aangevraagd, maar een Hollands paspoort kostte me 1800 gulden. En dat vind ik veel geld. Dan blijf ik liever Deen. In de praktijk maakt het toch niet veel uit', aldus Jørgen, die gehuwd is met een Amsterdamse.

Biertapwedstrijd

Uit 'Groot Walcheren' 1 mei 1974:
Op dinsdag 7 mei 1974 wordt in Hotel Maldegem de regionale biertapwedstrijd voor Midden-Zeeland gehouden. De vorige editie werd gewonnen door Jørgen, hij zal zijn titel dus moeten verdedigen.
In zijn bar aan het Bellamypark tapt hij voor zichzelf en voor ons terloops een goed glaasje bier (zoals de juryleden van biertapwedstrijden dat graag zien) en zegt desgevraagd: 'Nee, ik oefen niet voor dit soort wedstrijden. Biertappen moet een kwestie van gewoonte zijn. Het pilsje dat je op biertapwedstrijden produceert moet precies eender zijn als het pilsje dat je klanten voorgezet krijgen. In mijn bar Long John is de bierverkoop één van de hoofdpeilers van de omzet, dus de manier waarop je bier serveert is het visitekaartje van je zaak'.
Omdat Jørgen Pedersen ook zelf hoge eisen aan de kwaliteit van zijn pilsje stelt, heeft hij een snelkoeler in gebruik bij zijn bierpomp, die het gerstenat altijd op een plezierige temperatuur houdt en die hem in staat stelt om aan één stuk door alle glazen eender te tappen. 'Ik moet toegeven, dat er bij drukte weleens een slippertje tussendoor schiet. Maar toch is dat zelden' aldus Pedersen. 'Kijk, als je 15 glazen tegelijk moet tappen is het schuim van het eerste glas wat weggezakt als je met het laatste bezig bent. Maar dat is nauwelijks te voorkomen'.
Heeft hij moed op de regionale biertapwedstrijden die in januari a.s. recht geven op deelname aan de landelijke finale in Amsterdam? 'Zeker, het moet een goede plaats kunnen opleveren. Van zenuwen of gespannenheid zal ik niet zoveel last hebben. Ik heb tenslotte al vaak genoeg meegedaan'.
Omdat hij vorig jaar in Midden-Zeeland won, mocht Jørgen in januari jl. deelnemen aan de landelijke finale. 'Toen had ik wél last van mijn zenuwen. Doordat de spoelbak voor mij aan de verkeerde kant van de bierpomp was, tapte ik automatisch rechtshandig. Terwijl ik het zelf altijd linkshandig doe. Daarom was het getapte pilsje niet zo best. Toch werd ik nog 24e van de 35 deelnemers. Ik zou volgende week best wéér willen winnen, al was het alleen maar om het in januari iets beter de doen op de landelijke finale'.

Eisen aan het tappen

De eisen van de biertapwedstrijden (één tapje en één flesje) worden vastgesteld door het Centraal Brouwerijkantoor in Amsterdam, die de deelnemers wijst op de volgende punten:
Bij het tappen:

  • op de juiste wijze spoelen van de beide glazen voor het te tappen bier en van het glas voor het flesje bier; laten uitlekken van de drie glazen zodat geen water achterblijft
  • afvegen van het flesje bier (niet met doek in de hals van de fles)
  • kroonkurk van flesje bier in het hiervoor bestemde bakje deponeren; niet op de grond of op de lekplaat
  • juiste tapmethode: bij voorkeur in één keer getapt, met goede dichte schuimmanchet -zonder luchtbellen- ongeveer tot maataanduiding (niet 'vallen' of 'melkend' tappen; getapt glas bier niet onder de kraan laten staan)
  • afschuimen van getapt glas bier met vochtige afschuimer, afschuimer terug zetten in glas water (niet op lekplaat neerleggen)

Bij het serveren moet u persé denken aan:

  • de getapte glazen bier (nooit met vingers de bovenkant van het glas vastpakken)
  • het gespoelde, lege glas voor het flesje bier
  • het geopende flesje bier
  • vier bierviltjes (één voor elk glas en voor het flesje)
  • eerst getapte glazen bier serveren, daarna flessenbier
  • juiste schenkmethode voor flesje bier; het glas mag naar keus op het dienblad of op de jurytafel worden ingeschonken (goede manchet, niet morsen, niet met vingers aan de bovenkant van het glas)
  • juiste wijze van serveren: glazen met embleem naar jury; flesje rechts van glas bier (gezien vanaf de jurytafel), bierviltjes onder de drie glazen en onder het flesje
  • verzorgde kleding en handen

Slecht weer

  • Hans Walraven, disc-jockey van dancing Long John, heeft op uitnodiging van Radio Veronica een gastprogramma "Welkom op 538" gemaakt. Dit wordt op een zondagavond in december 1973 uitgezonden. De weersomstandigheden zijn op de bewuste zondag echter zo slecht dat Hans niet op tijd in de studio's arriveert waardoor de bandopnamen niet tijdig gereed zijn. Het programma wordt een week later op Radio Veronica uitgezonden.
  • Na een zaterdagavond kwam het voor dat een aantal terrasstoelen van het Bellamypark in de Walstraat belandden. De stoelen werden veilig gesteld op de afdeling teletype van de PZC, waar Jørgen ze de volgende dag weer kwam ophalen.

Jørgen als Neanderthaler

Uit de PZC d.d. 13-5-1982:

Jurgen Neanderthaler 13-5-82 PZC7.JPG

Het schaapscheerdersfeest en Zeeuws Folklorefeest, dat zaterdag 29 mei wordt gehouden in Veere, wordt dit jaar opgeluisterd door een Neanderthaler uit Vlissingen. De organisatoren zeggen hem gevonden te hebben in het Nollebos. Andere ingewijden noemen de naam van de Vlissingse kok J. Pedersen (40), die uit 15 kandidaten is gekozen voor de rol van 'oermens'. "Door mijn inmiddels berucht figuur heb ik toch wel gewonnen", zegt de Vlissingse Neanderthaler, tevreden op zijn bolle buik kloppend.
Het schaapscheerdersfeest werd vorig jaar luister bijgezet door een 'stadsomroeper', een 'veldwachter' en een 'postbode'. De organisatoren wilden dit jaar echter weer een Neanderthaler, zoals enkele jaren eerder, in verband met het toen doorslaande succes. In een advertentie werd gevraagd om een Neanderthaler en in een andere om 'een boef', die in gevangeniskleding (streepjespak) zou moeten lopen, met een bol als gewicht aan zijn voeten. Daarvoor is de Vlissinger A. Vulters uitverkozen.
Jørgen Pedersen had men in verband met zijn omvangrijk figuur al op het ook voor de rol van Neanderthaler. Op de advertentie kwamen veertien enthousiaste reacties, uit alle delen van het land. Daaronder bevonden zich mensen die langer waren dan 2.10 meter en meer dan 130 kilo wogen. Pedersen is zelf twee meter en schat zijn gewicht op 137 kilo. Hij heeft en schoenmaat van ruim 48. Zijn sandalen moeten nog worden gemaakt, maar verder is zijn uitrusting compleet. Woensdagmiddag oefende hij 'in berevel', met zijn wapenuitrusting, een knots van bijna een meter lengte. "Ik ben vanaf de opening om 10.00 uur tot 16.00 uur op het feest en moet dan wel een show kunnen maken", verklaarde hij, tussen zijn oefeningen in het grommen en de gebarentaal, in het Vlissingse Nollebos.
Tijdens het feest liet Jørgen zich kortwieken. Het lange haar dat de bistro-eigenaar speciaal voor zijn rol had laten groeien, moest er af voordat hij na de feesten naar zijn restaurant terugkeerde.

Bijzonderheden

  • Jørgen maakt ook als "Papa" deel uit van de band "Papa Long John & The Small Ones". Kijk voor de foto's op Long John/foto's.

Medewerkers

  • Julien Bloppoel
  • Gratje Meyer (later Café Paternoster)
  • Arie Bakker
  • Hans Walraven (dj)
  • André Blom (dj)
  • Gerrit Eckhard (later City Bar)
  • Willem Bruijnooge 1972 (later Twenty-One)
  • Kees Verhoeff (dj 1971-1973)

Zie ook

Externe links

Opname Papa Long John & The Small Ones

Bronnen