Vlissingen Dronk

Panta Rhei


Geschiedenis

1996
Willem-Jan Buijs en Meindert Inderwish

Op 1 juni 1996 openen Meindert Inderwisch en Willem Jan Buijs strandpaviljoen Panta Rhei op het Nollehoofd. Ze hebben de tent overgenomen van de vader van Willem-Jan, die op deze plek sinds ongeveer 1983 strandpaviljoen De Nolle runde. Ook Meindert is geen vreemde op het Nollestrand, samen met zijn ouders was hij jarenlang vaste klant van De Nolle. De nieuwe eigenaars bouwen de keuken uit tot een volwaardige restaurantkeuken en richten zich direct op livemuziek. Ze staan daarmee aan de wieg van de carrière van Bløf.

2002 ca.
Willem-Jan Buijs, Monique Vink en Ralph Wiessner

Ergens in de beginjaren van het vorige decennium trekt Inderwisch zich terug en is Buijs nog de enige eigenaar. In de volgende jaren groeit Panta Rhei onder leiding van Willem-Jan, partner van dat moment Monique Vink en bedrijfsleider Ralph (Rallie) Wiessner uit tot een begrip in de Vlissingse horecawereld.

2014
Willem-Jan Buijs

Als Ralph Wiessner in 2014 voor zichzelf begint in Brasserie BLVD en ook Monique vertrekt, gaat Willem-Jan in z'n eentje verder met Panta Rhei. Wat later stelt hij zijn zwager Jeroen de Raaff aan als bedrijfsleider.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Panta Rhei/foto's

Verhalen

Brandje

In maart 2003 breekt brand uit in de keuken. Door koelbloedig optreden van mede-eigenaar Ralph Wiessner kon worden voorkomen dat de tent zou afbranden. Ralph was bezig vet te vernieuwen toen een beetje naast de pan terecht kwam en vlam vatte. Tot de brandweer arriveerde wist hij het vuur even in bedwang te houden met de brandblusser. De flinke schade bleef beperkt tot de keuken, het pand zelf bleef ongeschonden.

Brand

Op zaterdag 24 februari 2007 slaat het noodlot echt toe. Een grote brand legt Panta Rhei vrijwel volledig in de as. Na onderzoek sluit de politie een technisch mankement uit; er wordt van brandstichting, via de kliko's die tegen het paviljoen staan, uitgegaan. Willem Jan Buijs is weliswaar blij dat hij zelf niet schuldig is aan de brand, maar het idee dat iemand de Panta in de fik wil steken zit hem niet lekker. Er is niets meer over van de strandtent, de keuken is volledig verwoest en het restaurant zwaar beschadigd. Alle apparatuur is kapot en er hangt een verschrikkelijke stank. Het paviljoen wordt dichtgetimmerd en er wordt een hek om geplaatst. Het kost Buijs moeite om het aan te zien. De strandtent was veel meer dan alleen zijn bedrijf. Zijn ouders zijn hier in 1983 begonnen, Willem Jan is er groot geworden.

Amper twee maanden na de brand is er een nieuwe strandtent herrezen. Het felblauwe onderkomen is tijdelijk. Na jarenlange lobby's bij de Gemeente Vlissingen krijgt Buijs eindelijk de vergunningen rond voor het bouwen van een nieuw paviljoen. Op 24 maart 2012 is de nieuwe Panta Rhei voor het eerst open voor publiek.

Benefiet

De naam die Panta Rhei sinds 1996 heeft opgebouwd in de muziekwereld, blijkt na de verwoestende brand in 2007 groot. Binnen de kortste keren wordt een benefietconcert door de 'Vrienden van Panta Rhei' op poten gezet door initiatiefnemer Ruud Aerssens, gitarist van de band Mamilla. Doel van het concert is de finaciering van nieuwe podiumapparatuur voor de strandtent. De bands Sonarphonic, Francis Levoy, Henderson, El Combo, Spooner, The Juke Joints, Mamilla, The Old Firm en de Rocksessieband geven op zondag 6 mei 2007 belangeloos een concert in het Arsenaaltheater. De entree bedraagt 13,50. Alles bij elkaar wordt er zo'n 13.000 euro opgehaald.

Overval

Begin juni 2008 wordt Panta Rhei voor de tweede keer binnen een week beroofd. Op zondagavond kort na sluitingstijd komen twee mannen binnen. Alex Bezem, de enige nog aanwezige medewerker, wordt bedreigd met een vuurwapen en er wordt geld buit gemaakt.
De week ervoor zijn ramen ingegooid en een bij het paviljoen geparkeerde auto werd vernield. Door het alarm is toen verdere inbraak voorkomen.

Afbraak en Opbouw

Zondag 25 januari 2009 gaan de deuren van Panta Rhei tijdelijk dicht. Het gebouw wordt afgebroken en dertig meter verder weer opgebouwd. De verhuizing is noodzakelijk omdat het waterschap op de huidige plek werkzaamheden gaat verrichten in verband met de versterking van de glooiing. In het Pinksterweekend eind mei gaat de zaak weer open. De sluiting wordt gevierd met een afscheidsfeestje wat Willem Jan gelijk van zijn overtollige voorraad af helpt. Echt feest is het echter niet want Buijs mist vier maanden omzet en daarnaast moet hij afwachten wie er opdraait voor de verhuiskosten.

Uitkijktoren

Aan het begin van de zomer in 2015 ontstaan perikelen over de Uitkijktoren van de Strandwacht. Bij de bouw van het paviljoen in 2011 waren er financiële obstakels bij de gemeente Vlissingen. Die werden opgelost toen Buijs aanbood de kosten ‘voor te schieten’ en de toren aan de gemeente te verhuren. Vier jaar later blijkt de gemeente nog niets te hebben betaald. Al die tijd steggelen juristen van beide partijen over eigendom en huurafspraken. Voorlopig resultaat is het vertrek van de Gemeentelijke Strandbewakingsdienst uit de Uitkijktoren.

Bijzonderheden

  • Panta Rhei, Grieks voor "Alles Stroomt"
  • Van 2001 tot en met 2004 organiseert Willem Jan Buijs het muziekfestival 'Sunburn' op het Nollestrand. In 2003 wordt het festival door Stichting Popmuziek Zeeland uitgeroepen tot Beste Zeeuwse Muziekfestival. Zie de pagina Sunburn.
  • In 2004 wordt Panta Rhei samen met 'Bloomingdale aan Zee' uit Overveen verkozen tot beste strandtent van Nederland. De verkiezing werd georganiseerd door BNN en Nieuwe Revu.
  • In juli 2012 wordt Panta Rhei door landelijke horeca-organisaties uitgeroepen tot schoonste strandpaviljoen. De jury bracht onverwachte bezoekjes aan de strandtent en lette met name op de omgeving en het interieur. Een maand eerder werd Panta Rhei al tweede in de PZC-verkiezing van mooiste gebouwen.
  • Panta Rhei en Boka Bizarro Beach zijn beiden sponsor van voetbalvereniging GPC Vlissingen.

Medewerkers

  • Peter Visser - keuken bij de opening in 1996
  • Alex Bezem
  • Raph Wiessner - bedrijfsleider. Begint in 2014 'voor zichzelf' in Brasserie BLVD
  • Monique Vink - partner van Willem-Jan. Opent na de scheiding in 2015 een eigen café, Mo's Werkplaats, aan de Nieuwendijk

Zie ook

Externe links

Bronnen