Vlissingen Dronk

Pension Soolsma

 

Pension Soolsma

Noordstraat 61-63
Vlissingen

 

Pension in de Noordstraat van de familie Soolsma in de periode 1962-1964. Is de opvolger van Pension Bloppoel.

Geschiedenis

1961
German Soolsma

Naast zijn schoonmaakbedrijf is German Soolsma actief als pensionhouder. Hij heeft het pension In het dubbele woonhuis Noordstraat 61 en 63 overgenomen van Van Bloppoel. In 1964 vraagt hij een vergunning aan voor Bellamypark 30 en neemt dan Het Valkenhofje over. Bij de sanering van de binnenstad in de jaren zestig en zeventig is de Noordstraat geheel gesloopt.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Pension Soolsma/foto's

Verhalen

German Soolsma

Soolsma was er een die van flink aanpakken hield. Zijn levensloop geeft er een afspiegeling van.
Door de oorlog heeft hij slechts drie klassen lagere school gehad. Na de oorlog gaat hij varen als lichtmatroos en klimt op tot bootsman. Als hij 19 is treedt hij in dienst bij een isoleerbedrijf als asbestspuiter, waar hij later de wrange vruchten van plukt. Dat heeft hij dan al in de gaten en neemt ontslag.
Soolsma begint een bedrijfje in onderhoud van vuilnisemmers, hij gaat met een bakfiets achter de vuilnisman aan. Geen vetpot, 15 cent per emmer. Om het financieel te redden nemen German en vrouw Stien beiden een krantenwijk en huren een op het Betje Wolffplein staande friteswagen. Als de gemeente besluit alle friteswagens van de straat te halen, komt ook hier een einde aan. Soolsma gaat niet bij de pakken neer zitten en begint een klein pension bij hem thuis. Dit is de stap naar het grotere horecawerk, German en Stien worden exploitant van het café-restaurant 't Valkenhofje en het snelbuffet Pico om de hoek in het Groenewoud.
German ondervindt veel problemen met zijn longen, een gevolg van de asbest. Ook de vetwalmen in de keuken verergeren de toestand en Soolsma ziet zich genoodzaakt het snelbuffet te verkopen. Ook de tijdelijk aan derden uitbestede bedrijfsvoering van het café-restaurant is geen succes, zodat ook deze zaak van de hand wordt gedaan. Inmiddels is het echtpaar naar Souburg verhuisd, maar het niets doen maakt hem onrustig. Hij gaat samen met een vriend 'in de bloemenhandel'. Bij nacht en ontij rijden ze naar de veiling in Aalsmeer en vervolgens thuis 'de baan op'.
German en Stien hebben in die tijd, eind jaren zestig, een caravan op camping De Zandput in Vrouwenpolder en komen geregeld op het parkeerterrein bij de Veerse Dam. German constateert dat daar veel volk komt en dat er niets te eten is. German ruikt weer handel.
En zo verschijnt er na korte tijd een bescheiden friteswagen. Alleen tijdens het seizoen, zonder water, de afwas gaat mee naar huis. Tien jaar later staat er een royaal onderkomen waar zoon Hans de scepter zwaait. De familie Soolsma biedt in De Lekkerbek een breed assortiment vis, frites en snacks, zoveel mogelijk eigen fabrikaat. Daarnaast beschikt het bedrijf over een uitgebreid park aan ijsventerswagentjes en een friteswagen die aan 'De Piet' wordt ingezet.
German zelf kan alleen toekijken en volgt met belangstelling de bedrijvigheid vanuit de keuken. German Soolsma is niet oud geworden, hij is in 1995 op 65-jarige leeftijd overleden.

Bijzonderheden

  • Noordstraat 63 wordt in januari 1962 voor fl. 10.300,- verkocht aan C. Antheunisse. Van Bloppoel wordt tegelijkertijd voor fl. 7400,- eigenaar van het pand Hendrikstraat 16. Het is derhalve niet helemaal duidelijk wanneer Van Bloppoel en Soolsma het pension precies hebben gehad en wat de rol van deze Antheunisse is geweest.
  • De familie Soolsma is ook uitbater van De Lekkerbek aan de Veerse Dam.
  • German Soolsma overlijdt op 21 juli 1995, 65 jaar oud. Stien Soolsma-van Hecke op 67-jarige leeftijd op 29 juli 2000.

Zie ook

Externe links

Bronnen