Snelbuffet Pico van German Soolsma. Aan de gevel staat met grote letters te lezen dat het snelbuffet tot 's nachts 2 uur is geopend! Opvolgers zijn de De Smikkelbar en The City.
Inhoud
Geschiedenis
1968
|
German Soolsma Op Groenewoud 3 wordt op 24 mei 1968 Snelbuffet Pico geopend door German Soolsma. Soolsma is dan ook eigenaar van Café 't Valkenhofje op het Bellamypark. |
1970
|
Fons Eggly en Jeanny Eggly Op 2 januari 1970 gaat Pico over in handen van (A.M.J.A.) Fons en Jeanny Eggly. Opvolger van Pico wordt in 1977 De Smikkelbar. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Pico/foto's
Verhalen
German Soolsma
Soolsma was er een die van flink aanpakken hield. Zijn levensloop geeft er een afspiegeling van.
Door de oorlog heeft hij slechts drie klassen lagere school gehad. Na de oorlog gaat hij varen als lichtmatroos en klimt op tot bootsman. Als hij 19 is treedt hij in dienst bij een isoleerbedrijf als asbestspuiter, waar hij later de wrange vruchten van plukt. Dat heeft hij dan al in de gaten en neemt ontslag.
Soolsma begint een bedrijfje in onderhoud van vuilnisemmers, hij gaat met een bakfiets achter de vuilnisman aan. Geen vetpot, 15 cent per emmer. Om het financieel te redden nemen German en vrouw Stien beiden een krantenwijk en huren een op het Betje Wolffplein staande friteswagen. Als de gemeente besluit alle friteswagens van de straat te halen, komt ook hier een einde aan. Soolsma gaat niet bij de pakken neer zitten en begint een klein pension (Pension Soolsma) bij hem thuis. Dit is de stap naar het grotere horecawerk, German en Stien worden exploitant van het café-restaurant 't Valkenhofje en het snelbuffet Pico om de hoek in het Groenewoud.
German ondervindt veel problemen met zijn longen, een gevolg van de asbest. Ook de vetwalmen in de keuken verergeren de toestand en Soolsma ziet zich genoodzaakt het snelbuffet te verkopen. Ook de tijdelijk aan derden uitbestede bedrijfsvoering van het café-restaurant is geen succes, zodat ook deze zaak van de hand wordt gedaan. Inmiddels is het echtpaar naar Souburg verhuisd, maar het niets doen maakt hem onrustig. Hij gaat samen met een vriend 'in de bloemenhandel'. Bij nacht en ontij rijden ze naar de veiling in Aalsmeer en vervolgens thuis 'de baan op'.
German en Stien hebben in die tijd, eind jaren zestig, een caravan op camping De Zandput in Vrouwenpolder en komen geregeld op het parkeerterrein bij de Veerse Dam. German constateert dat daar veel volk komt en dat er niets te eten is. German ruikt weer handel.
En zo verschijnt er na korte tijd een bescheiden friteswagen. Alleen tijdens het seizoen, zonder water, de afwas gaat mee naar huis. Tien jaar later staat er een royaal onderkomen waar zoon Hans de scepter zwaait. De familie Soolsma biedt in De Lekkerbek een breed assortiment vis, frites en snacks, zoveel mogelijk eigen fabrikaat. Daarnaast beschikt het bedrijf over een uitgebreid park aan ijsventerswagentjes en een friteswagen die aan 'De Piet' wordt ingezet.
German zelf kan alleen toekijken en volgt met belangstelling de bedrijvigheid vanuit de keuken. German Soolsma is niet oud geworden, hij is in 1995 op 65-jarige leeftijd overleden.
Bijzonderheden
- Op 30 januari 1974 wordt faillissement uitgesproken voor Alphonsus M.J.A. Eggly en wegens gebrek aan baten opgeheven op 20 maart 1974
- Medewerkers bij German Soolsma: Sjaak en John Scharloo
- De familie Soolsma is ook uitbater van De Lekkerbek aan de Veerse Dam.
- German Soolsma overlijdt op 21 juli 1995, 65 jaar oud. Stien Soolsma-van Hecke op 67-jarige leeftijd op 29 juli 2000.
Zie ook
Externe links
Bronnen
- Lucifersmerk: Huub Sleijpen
- Foto's: Gemeentearchief en collectie Wim de Bruijne
- Foto John Klip: Johan Meulmeester
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek