Vlissingen Dronk

't Valkenhofje

 

't Valkenhofje

Bellamypark 30
4381 CK Vlissingen

 

Café op Bellamypark 30, het geboortehuis van Jacobus Bellamy. Opvolgers worden Cinderella, Jacobus Bellamy, Melody's, Sinai en De Dighter.

Geschiedenis

1962
G. de Valk

G. de Valk opent op 7 juni 1962 Café-Restaurant 't Valkenhofje (ook wel Valkenhof) op het Bellamypark. Op nr. 30, het geboortehuis van Jacobus Bellamy. De Valk had eerder lunchroom De Valk in de Walstraat. Hij blijft eigenaar tot 1964.

1964
German Soolsma

German Soolsma vraagt in juni 1964 verlof A aan voor Bellamypark 30. Hij is op dat moment nog pensionhouder in de Noordstraat (Pension Soolsma). Op 20 december 1967 wordt de zaak na een verbouwing heropend. Het echtpaar German en Stien runt tevens Snackbar Pico in het Groenewoud. Ze blijven in 't Valkje' tot 1974, dan nemen dochter en schoonzoon de zaak over.

1974
Sjaak Scharloo en Trudy Scharloo-Soolsma

Sjaak en Trudy Scharloo dragen in 1976 't Valkenhofje over aan H.H. Fischer.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Valkenhofje/foto's

Verhalen

German Soolsma

Soolsma was er een die van flink aanpakken hield. Zijn levensloop geeft er een afspiegeling van.
Door de oorlog heeft hij slechts drie klassen lagere school gehad. Na de oorlog gaat hij varen als lichtmatroos en klimt op tot bootsman. Als hij 19 is treedt hij in dienst bij een isoleerbedrijf als asbestspuiter, waar hij later de wrange vruchten van plukt. Dat heeft hij dan al in de gaten en neemt ontslag.
Soolsma begint een bedrijfje in onderhoud van vuilnisemmers, hij gaat met een bakfiets achter de vuilnisman aan. Geen vetpot, 15 cent per emmer. Om het financieel te redden nemen German en vrouw Stien beiden een krantenwijk en huren een op het Betje Wolffplein staande friteswagen. Als de gemeente besluit alle friteswagens van de straat te halen, komt ook hier een einde aan. Soolsma gaat niet bij de pakken neer zitten en begint een klein pension (Pension Soolsma) bij hem thuis. Dit is de stap naar het grotere horecawerk, German en Stien worden exploitant van het café-restaurant 't Valkenhofje en het snelbuffet Pico om de hoek in het Groenewoud.
German ondervindt veel problemen met zijn longen, een gevolg van de asbest. Ook de vetwalmen in de keuken verergeren de toestand en Soolsma ziet zich genoodzaakt het snelbuffet te verkopen. Ook de tijdelijk aan derden uitbestede bedrijfsvoering van het café-restaurant is geen succes, zodat ook deze zaak van de hand wordt gedaan. Inmiddels is het echtpaar naar Souburg verhuisd, maar het niets doen maakt hem onrustig. Hij gaat samen met een vriend 'in de bloemenhandel'. Bij nacht en ontij rijden ze naar de veiling in Aalsmeer en vervolgens thuis 'de baan op'.
German en Stien hebben in die tijd, eind jaren zestig, een caravan op camping De Zandput in Vrouwenpolder en komen geregeld op het parkeerterrein bij de Veerse Dam. German constateert dat daar veel volk komt en dat er niets te eten is. German ruikt weer handel.
En zo verschijnt er na korte tijd een bescheiden friteswagen. Alleen tijdens het seizoen, zonder water, de afwas gaat mee naar huis. Tien jaar later staat er een royaal onderkomen waar zoon Hans de scepter zwaait. De familie Soolsma biedt in De Lekkerbek een breed assortiment vis, frites en snacks, zoveel mogelijk eigen fabrikaat. Daarnaast beschikt het bedrijf over een uitgebreid park aan ijsventerswagentjes en een friteswagen die aan 'De Piet' wordt ingezet.
German zelf kan alleen toekijken en volgt met belangstelling de bedrijvigheid vanuit de keuken. German Soolsma is niet oud geworden, hij is in 1995 op 65-jarige leeftijd overleden.

Bijzonderheden

  • "Geweldig mooie tijd toen. Lekkere snacks en wat ik nog weet, is dat je bij German en Stien elke vrijdagavond om zo ongeveer tien uur héérlijke gegrilde kippetjes kon eten. Ook aan de bar altijd een gezellige sfeer! Wat een Nostalgie!!!"
  • De familie Soolsma is ook uitbater van De Lekkerbek aan de Veerse Dam.
  • German Soolsma overlijdt op 21 juli 1995, 65 jaar oud. Stien Soolsma-van Hecke op 67-jarige leeftijd op 29 juli 2000.
  • Sjaak Scharloo overlijdt op 19 september 2010, hij is dan 65 jaar.

Zie ook

Externe links

Bronnen