Vlissingen Dronk

Het Spinnewiel

 

Het Spinnewiel

Badhuisstraat 10
4381 LS Vlissingen

 

Het Spinnewiel, opvolger van The Blue Note, Badhuisstraat 8-10. Eerder zaten hier De Sloep (2) en Kiviet. Het Spinnewiel kreeg diverse opvolgers: The Fun Pub, Swing Back, Caprice en Unique

Geschiedenis

1984
Harry Lammers

Als The Blue Note sluit, wordt de plek ingenomen door Het Spinnewiel. Als eerste naam komen we Harry Lammers tegen, samen met Lucy. Tot februari 1984, dan verlaten Frans en Bloeme van Dijk Limburgia op de Nieuwendijk en nemen Het Spinnewiel over.

1984
Frans van Dijk en Bloeme van Dijk

Een jaar na de overname maakt Frans van Dijk een casino van Het Spinnewiel. Als ook Van Dijk het voor gezien houdt, volgt Rob Dekker.

1992
Rob Dekker

Rob Dekker beheert Het Spinnewiel in 1992. Verder is er niets bekend over deze Dekker.

1993
E. Boone

E. Boone doet kort daarna Het Spinnewiel weer van de hand. In april 1993 vraagt hij samen met A. Timmerman horecavergunning aan voor Badhuisstraat 72, Café Centraal

1993
Ed van Dommelen

Een kort berichtje in de PZC van 9 juni 1993 meldt dat Ed van Dommelen Het Spinnewiel heeft overgenomen van E. Boone. Van Dommelen, een middenstander uit Oost-Souburg, wilde altijd al 'iets in de horeca'. Hij breidt de openingstijden fors uit, vanaf nu is het café dagelijks geopend vanaf 12.00 uur.

1996
Eric Lokker en Corine Lokker

Eric Lokker is vanaf 1996 eigenaar van Het Spinnewiel. Begin 2001 vinden Eric en echtgenote Corine het 'tijd voor wat anders'. Ze veranderen naam en imago van het café en open op 1 juni 2001 The Fun Pub.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Het Spinnewiel/foto's

Verhalen

Onbekende beroemdheid

"Zomaar een zaterdagavond, nog vroeg. Het personeel van cafés bereidt zich voor op de drukte die komt. De deur van café het Spinnewiel is op slot, hoewel de neonreclame volop lonkt. Maar er is een bel. "We willen geen dronken Engelsen van de Olau Line", legt caféhoudster Bloeme van Dijk uit met een onvervalst Amsterdams accent. Het is er goed gevuld in het Spinnewiel. Fanatiek wordt gespeeld op het Amerikaans biljart, wie wil deelnemen zet gewoon zijn naam met een krijtje op het bord. Na een urtje of wat -de voordeur is inmiddels open, de Olau Line aan de overtocht begonnen- stopt Bloeme de muziek van de cassetterecorder. Achter het keyboard is een keurige heer gaan zitten en café-eigenaar Frans van Dijk blijkt plotseling behalve biertapper ook violist te zijn. Frans van Dijk verandert dan in Francis van Dyke, een naam waarmee hij in een groot deel van de wereld min of meer beroemd werd, behalve in Nederland. Een man dus die de moeite waard is om meer van te weten.
Een paar dagen later praten we in de flat van het echtpaar Van Dijk aan de Van Hogendorpweg over het verleden en heden van de 55-jarige vioolvirtuoos. Echtgenote Bloeme fungeert als vraagbaak als Frans het niet meer precies weet. Zij beleefde een groot deel van zijn carrière mee.

Bijzonderheden

Festiviteiten

In de periode Frans van Dijk is in Het Spinnewiel is een ruimte ingericht voor kaartclubs, koffietafels, vergaderingen en diverse andere festiviteiten. Het café start in april 1985 met een poolcompetitie.

Hint

Eigenaar Frans van Dijk heeft een tip om 'plakkers' de deur uit te krijgen, de zgn. 'B.B.K. techniek': 'van binnen naar buiten kijken, net zolang tot de klant het door heeft en opstapt. Doe je dat niet dan loop je de kans dat je tot diep in de nacht kunt doorwerken'.

Zie ook

Externe links

Bronnen