Aan deze pagina wordt nog gewerkt!
Inhoud
Geschiedenis
1993
|
A. Weststrate Ad Weststrate is de eerste uitbater van het theater, wat bij de start nog onderdeel is van de Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV. Eind 1993, drieënhalve maand na de opening, geeft Weststrate het beheer van het Arsenaaltheater annex Café Concerto (v/h Concertgebouw) terug in handen van de Exploitatiemaatschappij Arsenaal. Het restaurant blijft hij dan nog wel exploiteren. |
1994
|
Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV |
1996
|
Bart Stinenbosch |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op Arsenaal Theater/foto's
Verhalen
Verwachting
Uit de Faam/Vlissinger d.d. 16-12-1992:
Het theater van het Arsenaalcomplex, het voormalige gebouw van de Pinkstergemeente, gaat eind mei open. De rest moet kant en klaar aan het publiek worden getoond vanaf de opening van het Straatfestival eind juli/begin augustus. Het theater krijgt geen aparte naam.
Een groep Vlissingers wilde de naam van cabaretier Jean-Louis Pisuisse aan het theater verbinden. Meer dan een borstbeeld bij de theateringang van deze in Vlissingen geboren cabaretier zit er niet in. Met een eigen naam zou het er teveel op lijken dat het theater los zou staan van het Arsenaalcompex. De Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV wil wel een financiële bijdrage leveren om een borstbeeld te laten maken.
Het natje en droogje in het theater (Café Concerto) en het horecagedeelte in het complex zijn gegund aan Ad Weststrate, eigenaar van onder meer het bioscoopcomplex Alhambra. De verbouwing tot maritiem centrum, theater en amusementshal kost ongeveer dertig miljoen gulden.
Onder meer dat nieuws hadden de voormannen vorige week vrijdagavond in petto voor de ruim 250 genodigden voor wie uit de doeken werd gedaan wat Vlissingen straks vanuit het Arsenaal en bijgebouwen de wereld heeft te bieden. Er wordt rekening gehouden met zo'n 250.000 bezoekers per jaar. Rapporten spreken daarentegen van dubbel aantal mensen. "De toren alleen al heeft in pakweg twee maanden deze zomer rond de vijftigduizend bezoekers gehad", had Bram van der Weide van de Exploitatiemaatschappij laten uitrekenen. Met dia's gaf hij de bezoekers aan de voorlichtingsbijeenkomst een voorproefje op wat er straks staat te gebeuren.
Het Arsenaalcomplex wordt vooral een Maritiem Attractie Centrum met daaromheen toeters en bellen, zoals een amusementshal waarin ook een museum voor onder meer oude kermisstukken en jukeboxen is ingeruimd.
Het Maritiem Attractie Centrum wordt bereikt via een roltrap van 25 meter. "En dat is de grootste van Zeeland", pronkte Van der Weide. Een aanwezige wist dat de onderneming die de trap kwam bouwen een stellage had laten neerzetten van zo'n vijftig duizend gulden. "Alleen voor de bouw. Daarna wordt die stellage weer afgebroken", sprak hij eerbiedig. Op de bovenste etage worden de boten op schaal geëxposeerd van Ivan Trtanj uit Duitsland. Volgens Van der Weide zijn de boten wereldberoemd. "Vlissingen mag er trots op zijn dat dezer boten hier voor drie jaar komen te staan. Ook in Amerika en Japan is er belangstelling voor. Japan heeft er veel geld voor geboden".
In het Maritiem Centrum wordt ook permanent een vlootschouw opgevoerd met modelboten in een waterbak van 25 meter, voorzien van een waterorgel. De vlootschouw vertegenwoordigt boren uit de hele wereld. De Russische componist Marlin Belenkov heeft opdracht gekregen om voor de schouw passende muziek samen te stellen.
Een verdieping lager komt de oudheidkamer van de Schelde Groep. De expositie bevat rond de tweeduizend interessante voorwerpen. Ze zijn in deze oudheidkamer ondergebracht. De Schelde heeft de collectie overgedragen aan de gemeente Vlissingen zodat ze nu in het Arsenaalcomplex voor iedereen te bezichtigen zijn.
Onduidelijkheid over de naam
Uit de Faam/Vlissinger d.d. 25-8-1993:
Het laatste stadium in de ontwikkeling van het Arsenaalcomplex is bereikt. Nadat eerder dit seizoen het Arsenaal en de Carrousel hun deuren openden is het nu de beurt aan het Concertgebouw..... of Arsenaal Theater? Welke naam het voormalige pand van de Vlissingse Pinkstergemeente krijgt is, net als het programma van de officiële opening donderdag 2 september, nog onzeker. Wie er tijdens deze avond voor genodigden op het podium zal staan is vooralsnog in nevelen gehuld.
"We pakken wat we vangen kunnen", zegt manager Ad Weststrate, daarmee in het midden latend of het om een beroemdheid gaat of niet. De geruchten dat er een megaster zou komen wimpelt hij quasinonchalant weg. "We hebben een lijstje met namen en degene die op de dag van de opening beschikbaar is die nemen we". Welke namen zijn benaderd, daarover laat hij zich niet uit.
Wat wel vast staat is dat het Scheldeloodsenkoor het theater inwijdt. Zaterdag 28 augustus voeren zij de musical 'Een reis rond de wereld met het Scheldeloodsenkoor' op. Mevrouw Marijs, één van de naaste buren van het theater aan de Vissershaven, is eregaste tijdens de voorstelling. Zij deed Weststrate het idee van het loodsenkoor aan de hand toen de werkzaamheden nog maar nauwelijks begonnen waren. Weststrate, tevens Alhambra directeur en financieel manager van het Maritiem Restaurant Het Arsenaal, herinnert zich dat zij enkele maanden geleden naar hem toe kwam met de vraag 'of het loodsenkoor nu niet eens een keertje naar Vlissingen kon komen'. De Vlissingse was al eerder naar 's-Heerenhoek afgereist om daar enkele jaren geleden het koor te zien optreden. Ze begreep echter niet dat het koor nooit in Vlissingen op de planken verscheen. Nu dat uiteindelijk toch gebeurt zit zij als eregaste op de voorste rij.
"Wat is er meer toepasselijk dan een theater in de Scheldestad te openen met een musical van het Scheldeloodsenkoor", realiseerde ook Weststrate zich. Het optreden wordt groot opgezet, volgens hem. Regelmatig komen koorleden de mogelijkheden van de zaal bekijken, zodat alles perfect afgestemd wordt op de ruimte. "Normaal is het moeilijk om het loodsenkoor, dat ook buiten de landsgrenzen optreedt, binnenshuis te halen", weet Weststrate, "maar voor de inzegening van het Arsenaaltheater stemden zij onmiddellijk toe". In totaal werken 75 mensen mee aan de muzikale show die donderdag 28 augustus op het toneel wordt gebracht.
Het publiek wordt in twee-en-half uur meegenomen op een Reis rond de Wereld. De drie actes spelen zich af in Liverpool waar het schip vertrekt, op de arctische wateren tijdens de walvisvaart en tenslotte verplaatst het verhaal zich naar de aankomst in de Molukken. De decors waarin de scenes zich afspelen en de kleding zijn zelfgemaakt.
Theater
In totaal kan het theater 276 toeschouwers herbergen. Zoveel plaatsen zijn er althans. De rode pluche stoelen vormen den tribune die elektrisch in- en uitgeschoven kan worden. Zo kan de zaal ook gebruikt worden voor diner-dansants. "Het is de bedoeling om elk cultuuraanbod hier te programmeren", verduidelijkt Weststrate. "Musicals, concerten, theatervoorstelling, dansoptredens, ga zo maar door. Vijftig avonden per jaar worden ingevuld door de Culturele Raad Vlissingen, waarmee wordt samengewerkt". Weststrate denkt niet dat het Arsenaaltheater - of Concertgebouw - in het vaarwater van het Vestzaktheater zal komen te zitten. "Dat is veel kleiner en niet te vergelijken".
De theaterzaal is aangekleed met draperieën van velours en kroonluchters. De pilaren worden gemarmerd. Tijdens grote voorstellingen kan het publiek behalve in de foyer ook in het grandcafé een drankje bestellen. Weststrate: "Het grandcafé staat verder los van het theater. Er komt een grote leestafel waar mensen de krant kunnen lezen en er komen tafeltjes waar wat gepraat en gedronken kan worden".
Weststrate trekt zich terug
Uit de PZC d.d. 13-12-1993:
Drieënhalve maand na de opening houdt de exploitant van het Arsenaal Theater annex Café Concerto (het Concertgebouw), A. Weststrate, het voor gezien. Weststrate heeft besloten het contract met de Exploitatiemaatschappij Arsenaal bv te beëindigen en met ingang van 1 januari 1994 de exploitatie terug te geven in handen van de Exploitatiemaatschappij Arsenaal bv. Dit heeft tot gevolg dat tien personeelsleden op straat komen te staan.
De FNV Horecabond is op de hoogte van de ontslagen en heeft vrijdag een gesprek gehad met de exploitant en de Exploitatiemaatschappij. Zes medewerkers van het theater annex café verliezen hun baan en ook vier medewerkers van het naastgelegen Maritiem Restaurant Het Arsenaal. Volgens een medewerker van de FNV gaat het om een gedeelte van het personeel. Of de exploitatiemaatschappij een nieuwe exploitant voor het theater- en horecagedeelte gaat zoeken is niet bekend.
B. van der Weide van Exploitatiemaatschappij Arsenaal weigerde zondag commentaar te geven. Hij verwees naar een persbericht, waarin de overdracht van het contract wordt bevestigd. Daarin staat dat bestaande boekingen blijven gehandhaafd en er nog kan worden gereserveerd. De exploitatie van het maritiem restaurant blijft ongewijzigd.
Wethouder H.J.M. de Haas, zondagavond gevraagd om een reactie, weet zich te herinneren dat er destijds onenigheid was over de naam van het theater. Weststrate wilde de oude naam Concertgebouw handhaven. Waarschijnlijk is onenigheid ook de oorzaak van de beëindiging van het contract. Weststrate was zondag niet bereikbaar voor commentaar.
De Haas gaat er vanuit dat de beëindiging geen gevolgen heeft voor de gemeente Vlissingen, die drie miljoen gulden in het theater heeft gestoken, waaronder een miljoen gulden voor de aanloopkosten. De contractuele verplichtingen gaan over naar de nieuwe exploitant. Het Arsenaal Theater is pas sinds eind augustus geopend.
Bijzonderheden
Zie ook
Externe links
Bronnen
- Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Foto's: privécollectie Joke Vantricht-van Oorschot
- Foto Zeelandfilm: Beelbank Zeeuwse Bibliotheek