Vlissingen Dronk

Britannia

(Vijf maanden huisknecht)
(Verhalen)
Regel 103: Regel 103:
  
 
==Verhalen==
 
==Verhalen==
 +
===Herinneringen===
 +
"Ik was lid van de ''Jolly Britanniadees''. Als er een soirée was kwam ik om 8 uur binenn en ging om 4 uur 's nachts naar buiten. We zaten de hele avond op 2 glaasjes ''kwast Parisien''. Dat was citroen met een scheut frambozenlimonade en kostte 45 cent. Hontelé was ober. Onder voorzitterschap van Müller, die Duitser uit de Walstraat, gaf het ''Rijwielpad Walcheren'' een Beierse avond in klederdracht. Met mijn vriendin droeg ik ook zo'n Tiroler hoedje. Van die grote palen in de zaal hadden ze prielen gemaakt met druivenranken. Corveleijn was ceremoniemeester en kondigde aan: ''een ouderwetse wals alleen voor de dames in Beiers kostuum''. De hele zaal stormde op ons af. Ik won die avond een fles champagne met de stoelendans. Ook de gemaskerde bals waren enig." <br>
 +
"Ach ja, Brit met die reusachtige portier Leopold. De verende en de glazen dansvloer. Op zwoele zomeravonden speelde Bert van Dinteren , de blonde zigeuner, tussen die grote palmen in potten, met zijn orkest. Je ziel smolt weg bij de klanken van zijn viool."
 
===Carrière===
 
===Carrière===
 
Henk Dierickx (uit Sluis): "Op een dag, ik was toen 13 jaar, kwam ik de nachtportier van Britannia tegen op de Boulevard. Hij zegt tegen me: "Henk, ik heb voor jou een mooi uniform hangen. Ga eens mee, dan kun je het passen". Ik ben meegegaan en het paste precies. En ik ben gelijk aangenomen als chasseur, picolo".
 
Henk Dierickx (uit Sluis): "Op een dag, ik was toen 13 jaar, kwam ik de nachtportier van Britannia tegen op de Boulevard. Hij zegt tegen me: "Henk, ik heb voor jou een mooi uniform hangen. Ga eens mee, dan kun je het passen". Ik ben meegegaan en het paste precies. En ik ben gelijk aangenomen als chasseur, picolo".

Versie van 1 mrt 2016 om 11:57

 

Britannia

Boulevard Evertsen 44
4382 AG Vlissingen

 

Hotel Café Restaurant Britannia aan Boulevard Evertsen. Begonnen in 1924 als Grand Hotel Britannia en in 1955 heropend.

Geschiedenis

1924
Stoomvaart Maatschappij Zeeland

Na het faillissement van N.V. Zeebad wordt Grand Hotel des Bains in oktober 1923 verkocht. De Stoomvaart Maatschappij Zeeland wordt m.i.v. 1 februari 1924 nieuwe eigenaar. De naam verandert in Grand Hotel Britannia. Tot directeur wordt B.J.H. van Dijk Soerewijn benoemd, tot die datum gérant van Noordzeeboulevard. Op 20 april 1924 vindt de officiële opening plaats.
In september dat jaar vindt de aanbesteding plaats voor de uitbreiding van het hotel, er komt een extra verdieping. Aannemer J.J. Krijger gaat de verbouwing uitvoeren.

1939
Stoomvaart Maatschappij Zeeland

In 1939 wordt het Grand Hotel gesloten. De Stoomvaart Maatschappij Zeeland heeft besloten de exploitatie niet langer voort te zetten. De SMZ had het hotel gekocht in de periode dat haar schepen veel Engelse toeristen uit Folkstone meebrachten. Toen in 1927 de mailboten niet meer naar Folkstone maar naar Harwich gingen varen, daalde het aantal toeristen. Harwich is, in tegenstelling tot Folkstone, geen badplaats. Zodoende werd de exploitatie van Britannia een 'drukkende last' op het budget van de maatschappij en besloot het bedrijf dit deel af te stoten.
Een nieuwe exploitant is niet snel gevonden, wat de directie doet besluiten het hotel per 4 september 1939 te sluiten. Het personeel wordt ontslagen, inclusief de populaire directeur Van Dijk Soerewijn.
In april 1940 wordt melding gemaakt van een overname door een vennootschap die elders in het land hotels en kastelen exploiteert. Met Pinksteren moet het hotel open gaan, als directeur wordt J.H. Tolhuisen aangesteld, voormalig directeur van 'De Hooge Vuursche'. Zover komt het echter niet, de onderhandelingen over de verkoop worden afgebroken, mede veroorzaakt door de internationale spanningen van dat moment.

1940
NV Grand Hotel Britannia

In de loop van 1940 komt Grand Hotel Britannia definitief in andere handen. De Stoomvaart Maatschappij Zeeland heeft in 1939 besloten zich uitsluitend tot de scheepvaart te willen beperken en is met de exploitatie van het hotel gestopt.
Na langdurige onderhandelingen wordt het hotel aangekocht door een nieuw opgerichte NV, bestaande uit: de Gemeente Vlissingen, de Maatschappij 'De Schelde', de Stoomvaart Maatschappij Zeeland, de Heineken Bierbrouwerij Mij. te Amsterdam, Wijnhandel M. Reuchlin & Zoon te Rotterdam en Jacob Mees van de Fa. R. Mees & Zonen te Rotterdam. Van alle plannen die de nieuwe eigenaars hebben om van Britannia een mooi luxe hotel te maken, komt helaas niets terecht. In de oorlogsjaren wordt Britannia zodanig verwoest dat herstel niet meer mogelijk is. Begin jaren '50 start de bouw van een nieuw Britannia.

1954
NV Grand Hotel Britannia en W. ten Haaf

Tien jaar nadat het oude Britannia bij de bevrijding van Vlissingen door brand is verwoest, wordt op maandag 22 februari 1954 de herbouw aanbesteed. Het wordt een gedeetelijke herbouw met een restaurant en een congreszaal. De eigenaar is de NV Grand Hotel Britannia, met W. ten Haaf als directeur en de gemeente Vlissingen als grootste aandeelhouder.

Op 2 april 1955 vindt de opening plaats van het nieuwe Britannia met een grote modeshow en een gala feestavond. In 1959 komen er plannen om het bestaande café-restaurant uit te breiden met een hotel en in september dat jaar wordt met de bouw begonnen. Het nieuwe hotel wordt in juli 1960 geopend.

1966
BV Grand Hotel Britannia en G. van der Veen

Van 1966 tot 1974 is G. van der Veen directeur van Grand Hotel Britannia. Zijn opvolger is J.S.G. van den Anker.

1974
BV Grand Hotel Britannia en J.S.G. van den Anker

De opvolger van Van der Veen wordt J.S.G. van den Anker, voormalig directeur van het Palace Hotel in Noordwijk.

1975
BV Grand Hotel Britannia en J.C. Schalkwijk

Van den Anker keert in september 1975 terug naar de Randstad. Met een informele wijn-kaas-muziek-party werd afscheid genomen van Van den Anker en kon kennis gemaakt worden met de nieuwe directeur J.C. Schalkwijk. Op 1 mei 1976 vertrekt Schalkwijk, hij wordt zelfstandig hotel-ondernemer elders in het land.

1976
C. Schonenberg en K. de Vries

C. Schonenberg, o.a. oud-adviseur van Exploitatie Maatschappij Scheveningen, wordt in 1976 de nieuwe eigenaar van de gebouwen van Hotel Britannia. De BV Bomonnent heeft de aandelen van de BV Grand Hotel Britannia overgenomen. Schonenberg heeft grote plannen, er wordt gedacht aan een bowling-hal, een sauna, een verwarmd binnenzwembad, een solarium en een Turks bad. Het is de bedoeling dat een deel hiervan kan worden ondergebracht in de voormalige Duitse bunkers op het terrein.
De nieuwe bedrijfsdirectie en het gasthouderschap worden gevormd door Konrad en Alice de Vries.

1979
Bosschaart Beheer BV, J. de Wind, F. Abbema en J.G. van der Werf

Op 5 april 1979 wordt Britannia overgenomen door Bosschaart Beheer BV te Ridderkerk, samen met Hotel-Restaurant Kasteel Ter Hooge in Middelburg. Inmiddels is Konrad de Vries opgevolgd door J. de Wind. De Wind blijft aan als directeur en mevrouw De Wind houdt het gasthouderschap. De Wind krijgt een mededirecteur, F. Abbema, die als 'general manager' gaat fungeren. C. Schonenberg blijft nog een jaar aan 'adviseur' van Bosschaart Beheer verbonden. Een jaar later vertrekt Abbema en wordt J.G. van der Werf zijn opvolger.(Deze Van der Werf wordt in 1997 eigenaar van Het Wooldhuis).

1980
Stichting Zeevaartschool Belangen en J.G. van der Werf

Van 1980 tot 1987 wordt Britannia geleid door de Stichting Zeevaartschool Belangen, de directeur hiervan is G.K. Brouwer.

1987
Frans Buijs

Op 11 mei 1987 wordt Britannia heropend als "Britannia-Watertoren". De nieuwe eigenaar Frans Buijs (tevens eigenaar van "De Watertoren" heeft de afgelopen maanden al een miljoen gulden geïnvesteerd in een ingrijpende modernisering van het hotel. Dochter Irene knipte een lint door en samen met haar broer Robert onthulde ze een gedenksteen.
In 1996 wil Buijs Britannia gaan uitbreiden. Het zal echter nooit zover komen. Door protesten van omwonenden wordt de geplande hoogbouw tegengehouden en in 2000 wordt faillissement van Britannia aangevraagd.

2000
AVV Beheer

Als in 2000 Britannia wordt verkocht aan AVV Beheer keert de hoop terug dat er ooit een nieuw Britannia zal komen. Maar ook AVV Beheer lukt het niet om het hotel nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk valt in 2010 het eens zo trotse Britannia ten prooi aan de sloophamer.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Britannia/foto's

Verhalen

Herinneringen

"Ik was lid van de Jolly Britanniadees. Als er een soirée was kwam ik om 8 uur binenn en ging om 4 uur 's nachts naar buiten. We zaten de hele avond op 2 glaasjes kwast Parisien. Dat was citroen met een scheut frambozenlimonade en kostte 45 cent. Hontelé was ober. Onder voorzitterschap van Müller, die Duitser uit de Walstraat, gaf het Rijwielpad Walcheren een Beierse avond in klederdracht. Met mijn vriendin droeg ik ook zo'n Tiroler hoedje. Van die grote palen in de zaal hadden ze prielen gemaakt met druivenranken. Corveleijn was ceremoniemeester en kondigde aan: een ouderwetse wals alleen voor de dames in Beiers kostuum. De hele zaal stormde op ons af. Ik won die avond een fles champagne met de stoelendans. Ook de gemaskerde bals waren enig."
"Ach ja, Brit met die reusachtige portier Leopold. De verende en de glazen dansvloer. Op zwoele zomeravonden speelde Bert van Dinteren , de blonde zigeuner, tussen die grote palmen in potten, met zijn orkest. Je ziel smolt weg bij de klanken van zijn viool."

Carrière

Henk Dierickx (uit Sluis): "Op een dag, ik was toen 13 jaar, kwam ik de nachtportier van Britannia tegen op de Boulevard. Hij zegt tegen me: "Henk, ik heb voor jou een mooi uniform hangen. Ga eens mee, dan kun je het passen". Ik ben meegegaan en het paste precies. En ik ben gelijk aangenomen als chasseur, picolo".

Vijf maanden huisknecht

Door Martin Israël
Om toch maar een beetje in hetzelfde werk te blijven als bij de Maatschappij Zeeland -wat kon ik anders- ging ik werken in Hotel Britannia. Ik deed dit in de functie van huisknecht. Mijn bezigheden bestonden uit diverse werkzaamheden:
-Elke morgen eerst (voor 8.00 uur) de keukenvloer schrobben
-Schoenen poetsen van de gasten
-Ramen zemen (die grote ramen buiten het restaurant)
-De foyer, de kleedkamers en de toneelzaal schoonhouden
-Stoelen gereedzetten in die zaal of deze juist verwijderen en onder het podium opbergen
-Stalen terrastafels ontroesten en schilderen

Ik stond onder leiding van Toneelmeester Theo Verstegen (hij kon zijn oren laten bewegen) en Huisknecht Rutgers. De algemene leiding berustte bij juffrouw Leibaart, een kreng. Zij was er de oorzaak van dat Britannia zo slecht personeel kon behouden.
Andere collega’s: In de keuken waren dat o.a. Kees Telle, Henk van Berkum (die zodoende via mij lid werden van De Fuik) en Mariange Hoogerheide. (Met haar had ik een goed contact, ook buiten werktijd). Haar moeder Michelline poetste het tafelzilver. Ook in de keuken werkte de oude Kaaisteker. Hij deed de afwas. Kamermeisjes waren: Janny Machielsen, Jenny, Margriet, Stien Mies (van de bloemenzaak), Ria Gehrman (had ik een oogje op, maar zij wilde niet) en Dini.
Op 5 november 1963 gingen wij met de bus naar Scheveningen. Onze werkgever, de Explotatie Maatschappij Scheveningen (Zwolsman) hield daar voor al het personeel een groot jaarlijks feest. We konden er dansen op de muziek van diverse goede bandjes en het eten was verrukkelijk. Ook de drank was gratis. Er traden artiesten op, waaronder Wim Sonneveld, Willy Alberti, Corry Brokken, Rudy Carrell, Joop de Knegt, de Wama’s, de Jacksons en het orkest o.l.v. Harry de Groot.
Een ander uitstapje was, op 3 maart 1964, met de bond naar de Heineken in Rotterdam en Rijnbende in Schiedam.

In maart 1964 nam ik mijn ontslag. Ik had griep, maar was toch komen werken. Het schrobben van de keukenvloer ging langzamer dan gewoonlijk en om 20.00 uur was ik nog niet klaar toen juffrouw Leibaart met commentaar kwam. Ik gooide een natte dweil in haar gezicht en ging naar huis om niet meer terug te komen.

Top of Flop
Dit populaire TV-programma, gepresenteerd door Herman Stok werd begin jaren zestig door de jongerenorganisatie Jonge Strijd (NVV) uitgenodigd een opname te organiseren in hotel Britannia. Ik maakte deel uit van die organisatie.
DUKW
Lange tijd, zeker van 1957-1959 stond achter de toneelzaal van Britannia een uit de tweede wereldoorlog daterend amfibisch voertuig geparkeerd, een DUKW. Als kind speelde ik daarin vaak met vrienden.
Sinterklaas
Als kind heb ik ooit een St. Nicolaasmiddag meegemaakt in de toneelzaal van Britannia.

De Zelfbinder

Barkeeper Jacky: "Ik zie hem nog binnenkomen. Een boer op z'n klompen. Hij kwam niet verder dan het halletje. De portier hield hem tegen. Hij pakte z'n portefeuille en strooide de briefjes van duizend zomaar over de grond. Ik hoor het 'm nog zeggen: Zeg maar aan je baas dat ie heren met hoge hoeden moet nemen waar ie geen luis aan kan verdienen, mij ziet ie niet meer. Later zag ik hem terug op een congres van burgemeesters. Was het een burgemeester. Die man had een jacht en was zo op z'n klompen van boord gekomen".

Toen in 1966 directeur G. van der Veen zijn entree in Britannia maakte is de zelfbinder als horeca-houvast in dit bedrijf afgeschaft. Er woei een frisse wind door het grand-hotel, die in eerste aanleg de portier trof; de functie werd geheel van de personeelslijst afgevoerd. Van der Veen over dit besluit: "Grondprincipe was, dat zolang een minderheid een meerderheid geen overlast aandoet, iedereen welkom is. De portier werd afgeschaft, omdat ik selecteren van publiek in deze vorm fout vond. Iemand met een stropdas mocht binnen, zonder niet. Daarop kun je iemand niet beoordelen - en dat kun je zeker niet overlaten aan een portier".

In het Boulevardcafé van het eertijds aan de stropdas zo trouwe Vlissingse Britannia, waar 's-zomers wordt gedanst op de muziek van een Italiaans orkest, zag men de laatste seizoenen dames in lange broek en heren in coltrui; uitvloeisel van het beleid van de heer G. van der Veen, die mét de stropdas als toelatingseis de selecterende portier heeft afgeschaft. Een beminnelijke portier overigens, bij wie men, tegen redelijke vergoeding, een stropdas kon huren; uit een wat beperkte collectie kon men een beduimeld exemplaar kiezen.
Deze service hoeft niet meer, Directeur Van der Veen: "We hebben de stropdas en de portier afgeschaft en er eigenlijk nooit last door gekregen. Zolang een minderheid een meerderheid geen overlast aandoet, is iedereen welkom. Hoe men gekleed is werd punt twee. Uit artikel "De zelfbinder bij het horeca-houvast" in PZC 4-12-1971

Bijzonderheden

Medewerkers

  • J. Herrel, kok in 1925
  • J. Kaaisteker, casserolier van 1956 tot 1971
  • J. Grool, nachtportier van 1962 tot 1971
  • C.L.J. van Beers
  • Jacky Blitz, bartender in 1967
  • Th. Wegman, chef-kok in 1971
  • C. van Rossem, chef-kok in 1976
  • Sjaak Jobse, chef-kok
  • C. Telle, sous-chef in 1979
  • J.G. van der Werf, manager
  • Frans de Bruijne, manager
  • Ron Sabandar, chef-kok tot aan de sluiting
  • Leen van Ham, maître d'hôtel
  • Jan van Rijswijk, tweede maître d'hôtel
  • Leen Kooman, chef de rang
  • Jan Casteleyn, chef de rang
  • Fer Corveleyn, hoofd administratie
  • Willem van den Tol, directie assistent
  • Theo Versteeg, hoofd technische dienst
  • Leo Verstoep, hoofd algemene dienst

Bands

  • Als vaste huisband van Britannia speelt een combo o.l.v. Leen Zietse

Zie ook

Externe links

http://www.vriendenvanhetbrit.nl/

Bronnen