Vlissingen Dronk

't Centrum

 

't Centrum

Walstraat 45
Vlissingen

 


Café-Restaurant 't Centrum was gevestigd in de Walstraat 45 en heeft in zijn bestaan diverse eigenaars gekend. Op deze plek tussen Sint Jacobsstraat en Vrouwestraat is in de jaren zestig de groenten- en fruitzaak Centraal gevestigd.

Geschiedenis

1898
P.D. Boxman

Pieter Dorus Boxman opent op 1 mei 1898 het Café-Biljart 't Centrum. Hij volgt hiermee Gerard Woesthoff op die met Café Central failliet is gegaan. Boxman schenkt puik belegen 1e soort Amstel Donker Gerste- en Pilsenerbier en organiseert biljart concoursen met een herenrijwiel als hoofdprijs. Boxman overlijdt op 43-jarige leeftijd op 20 februari 1907. Opvallend is dat zijn weduwe kort daarna een drankvergunning aanvraagt maar Simon Wilthagen wordt de nieuwe kastelein.

1907
S.H.F. Wilthagen

Na het overlijden van Boxman komt 't Centrum in handen van Simon Hubertus Franciscus Wilthagen. Op 10 februari 1909 wordt Wilthagen failliet verklaard, hij vertrekt naar Antwerpen. In april vindt openbare verkoop plaats van inboedel en complete hotelinventaris. Hij wordt opgevolgd door de weduwe van eerdere eigenaar P.D. Boxman.

1910
Maatje Boxman-Speters

Wilthagen wordt opgevolgd door Maatje Boxman-Speters, de weduwe van eerdere eigenaar P.D. Boxman.

1911
J. Nedermeijer en Maatje Nedermeijer-Speters

De weduwe Boxman hertrouwt in 1911 met Jacobus Nedermeijer.

1912
Maatje Nedermeijer-Speters en C.P.A. van Ham

In 1912 wordt in een advertentie een voorstelling in Café 't Centrum aangekondigd. Vreemd genoeg worden hier de namen Wed. Boxman en C.P.A. van Ham genoemd. Cornelis Pieter Anthonie van Ham zat eerder in restaurant Valkenoord in Valkenisse en De Lindeboom in Serooskerke.

1914
W.F. Harsveld

W.F. Harsveld, eigenaar van Café Bellamy (2) aan de Keersluis, komt van 1914 tot 1916. Hij vertrekt dan naar De Oude Vriendschap.

1916
D.C. Machielse

Daniel Cornelis Machielse volgt tot 1935. Machielse is de laatste eigenaar van Café 't Centrum. Een bericht in de Vlissingse Courant van 11 juli 1936 meldt: "Een nat plekje in onze stad is voorgoed drooggelegd" met de komst van kledingzaak "Corlas".

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op 't Centrum/foto's

Verhalen

Soubretten en Negro-duettisten

Het café-chantantgezelschap dat voorstellingen geeft in het café van de heer Wilthagen in de Walstraat, valt zeer in de smaak van het publiek. Iedere avond valt het gezelschap een druk bezoek ten deel. De twee Hollandse soubrettes, de gezusters Anna en Betsy Siebrecht, lieten heel aardige nummertjes horen. De Negro-duettisten en de Hollandse karakter-komiek John William Kelly dragen eveneens veel bij tot het succes van het gezelschap dat in het café 't Centrum optreedt. Dat het publiek zich amuseert hebben wij gisteren kunnen merken aan het gulle applaus na elk nummer.

Bijzonderheden

  • Pieter Dorus Boxman, geboren in Vlissingen op 12 maart 1864 als zoon van broodbakker Cornelis Boxman en Maria Huvers. Hij trouwt in Zierikzee op 27 mei 1891 met Maatje Speters. Hij staat dan ingeschreven als tramconducteur.
  • Maatje Speters, geboren in Zierikzee op 2 mei 1867 als dochter van Pieter Speters en Willemijntje Verton. Bij haar huwelijk met Boxman staat ze geregistreerd als dienstbode. Ze hertrouwt op 2 februari 1911 met Jacobus Nedermeijer, van beroep timmerman. Maatje is dan inmiddels koffiehuishoudster. Dit huwelijk wordt op 21 augustus 1919 ontbonden.
  • Simon Hubertus Franciscus Wilthagen is gehuwd met Hendrika Bernardina Johanna Smits.
  • Cornelis Pieter Anthonie van Ham is op 6 mei 1892 gehuwd met Helena Jacoba Weijmar, zij overleed op 25 oktober 1912.
  • Willem Frederik Harsveld, gehuwd met Maria Elisabeth Keersemaker. Was in de periode 1911 tot 1917 eigenaar van Café Bellamy (2) aan de Koningsweg. Na 't Centrum gaat hij naar De Oude Vriendschap op de Groote Markt. In de periode 1903 tot 1906 staat hij geregistreerd als hofmeester.
  • Daniel Cornelis Machielse, geboren 15-7-1879. Is op 12 augustus 1907 gehuwd met Ingetje Burgers. Hij staat dan geregistreerd als hofmeester. Overleden op 65-jarige leeftijd te 's-Heer Arendskerke op 16 juni 1945. Ingetje Burgers overleed op 19 december 1954 in Vlissingen.
  • In 1909 verhuist het kassierskantoor van J.C. de Jonge van de Palingstraat 28 naar Walstraat 45 (telefoonnr. 125). Vermoedelijk betrekt het kantoor de bovenverdieping van het pand.

Zie ook

Externe links

Bronnen