Vlissingen Dronk

Camping De Karnemelkshoek

 

Camping De Karnemelkshoek

Barentsweg 2
4389 TW Ritthem

0118-472683
karnemelkshoek@zonnet.nl
Website

 

Camping aan de rand van het Ritthemse Bos, sinds 2003 gerund door de familie Cevaal.


Geschiedenis

2003
Jo Cevaal en Rieneke Cevaal-de Witte

Jo Cevaal heeft eind jaren negentig plannen om een landschapscamping te combineren met natuurherstel in het kader van de Westerschelde-verdieping. Zijn boerderij ligt tegen het Ritthemse Bos aan, met net over de dijk een populair strandje. Cevaal krijgt geregeld mensen aan de deur met de vraag of ze bij hem kunnen kamperen. De gemeente Vlissingen wil met natuurherstelgelden voor de verdieping van de Westerschelde het Ritthemse Bos uitbreiden met zgn. natte natuur. Cevaal ziet kansen voor zijn bedrijf en bedenkt aktiviteiten zoals paardrijden, kanovaren, kinderspelen en een theeschenkerij. De gemeente staat hier positief tegenover. De provincie Zeeland heeft echter in het kader van de toekomstvisie Walcheren 2000plus al twee landschapscampings 'met betere plannen' toegestaan. Ook aan de eis dat het om 'een authentieke boerderij' moest gaan, kon Cevaal niet voldoen.
Enkele jaren later komt het idee van een minicamping op tafel. Met uitspanning om drank en ijs te kunnen verkopen. De gemeente gaat hier mee akkoord en toestemming van de provincie blijkt niet nodig.
Met subsidie worden riolering, elektriciteit en water aangelegd en Het Zeeuws Landschap zorgt voor de inrichting van het terrein. Als dit alles is gerealiseerd kan de minicamping eind mei 2003 worden geopend.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Camping De Karnemelkshoek/foto's

Verhalen

Naaktstrand

In 2005 heeft de gemeente Vlissingen plannen voor naaktrecreatie op een gedeelte van het strand bij Ritthem. Samen met een groot aantal dorpsgenoten voert de familie Cevaal actie tegen dit plan, o.a. door het inzamelen van handtekeningen. Op 21 april zal burgemeester Van Dok het plan toelichten bij het dorpscomité. Alle 250 adressen in het dorp hebben tegen de naaktrecreatie getekend. De inwoners hebben het gevoel dat zij van hun eigen strandje worden verjaagd en er is al langer sprake van overlast door exhibitionisme en het feit dat de duinen worden gebruikt als ontmoetingsplaats van homo's. Voornaamste bezwaar van de actievoerders is het gebrek aan controle door de gemeente. Vier keer per jaar is volgens de bewoners veel te weinig, zij zijn van mening dat dit dagelijks zou moet gebeuren. Bovendien is het Ritthemse strand met een lengte van slechts 350 meter volgens Cevaal niet geschikt om er een deel van af te bakenen.

Bom

In september 2011 worden Ritthem en de camping opgeschrikt door een explosie. In de kantine is die vrijdagavond een verjaardagsfeestje aan de gang als plotseling ruiten springen, fotolijstjes van de muur vallen en caravans op de camping worden opgetild. Jo Cevaal denkt eerst aan ontploffend gastankje totdat hij ziet dat er vanuit het bos een rookwolk nadert. Het woonhuis en de camping liggen vlak achter de zeedijk, niet meer dan een kilometer van het strand. Hij gaat op zijn scooter de dijk op en vindt er zwart geblakerde brokstukken beton. In de loop van het weekend wordt duidelijk wat er is gebeurd, knutselaars hebben een explosief tot ontploffing gebracht. Volgens Cevaal gebeuren er vaker vreemde dingen op het Ritthemse strand. Onlangs is er op een strandfeest een gasfles ontploft en aan het eind van het jaar gaat het illegale vuurwerk er de lucht in. Ook zitten er sinds kort weer kogelgaten in de verkeersborden op de dijk.

Bijzonderheden

  • De hofstede "De Karnemelkshoek", groot 29 hectaren, 50 aren en 34 centiaren (of 75 gemeten 56 roeden) is tot 1 mei 1933 in pacht bij Joh. Cevaal. Op 23 maart 1932 wordt het bij in het Café Dorpszicht van J. Stroo in het openbaar verkocht. Joh. Cevaal wordt voor fl. 35.882,- de nieuwe eigenaar.
  • De camping beschikt over een boerengolfbaan. Boerengolf is een variatie is op het reguliere golfspel en wordt gespeeld in groepsverband. De boerengolfbaan bestaat uit een weiland met 12 holes. De bedoeling is om in zo min mogelijk slagen het parcours met diverse hindernissen af te leggen.

Zie ook

Externe links

Bronnen