Vlissingen Dronk

Club Monsieur

 

Club Monsieur

Wilhelminastraat 95
4381 BN Vlissingen

 

"Heren Club" op de hoek Wilhelminastraat-Groenewoud. Eerder waren hier discotheek Kierewiet en Café De Wijnberg.

Geschiedenis

1979
W.M. van Dijke

Eigenaar van Club Monsieur is W.M. van Dijke, tevens uitbater van lunchroom La Reine in de Lange Zelke. Op 26 oktober 1980 wordt de bar door brand verwoest, wat het einde betekent voor Club Monsieur.

Foto's

Verhalen

Felle brand

Bericht uit de PZC 27-10-1980:
Een hevige, met veel rookontwikkeling gepaard gaande brand heeft zondagmorgen vroeg het interieur van de bar 'Club Monsieur' volledig verwoest. Door het snelle ingrijpen van de brandweer kon worden voorkomen dat het heler pand verloren ging. Zowel politie als brandweer achten brandstichting niet uitgesloten.
De voorlopige conclusie van de brandweer is dat de brand van buitenaf moet zijn aangestoken. De brandweer is er vrijwel zeker van dat de brand is ontstaan in de kelder, waarvan één van de vensters half open stond. Doordat de vloer boven het kelderraam wegens verbouwing was opengebroken, kon het vuur zich snel verspreiden via en plastic afvoerpijp. In geen tijd sloeg het vuur over naar de eerste verdieping en daarna naar de zolderverdieping.
Direct nadat omwonenden de brand rond 7.50 uur hadden gemeld rukte de brandweer met groot materieel uit. Zowel de kelder als de bar stond toen al in brand, wat en hevige rookpontwikkeling tot gevolg had omdat er in de bar nauwelijks ramen zijn. De brandweer was genoodzaakt de brand te bestrijden met persluchtmaskers en hogedrukspuit. Via de plastic afvoerpijp verspreidde het vuur zich in hoog tempo naar de eerste verdieping waar twee van de negen kamertjes volkomen werden vernield. Met veel moeite kon de brandweer voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar de zolderverdieping, waar alleen een toilet werd beschadigd.
Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor omdat de verdiepingen boven de bar niet worden bewoond. De enorme rookontwikkeling werd onder meer veroorzaakt door een hoop rommel in de kelder en door de met nylon bekleedde wanden in de bar. Op de eerste verdieping bevonden zich ook veel kussens en matrassen, die nog stammen uit de tijd dat het pand werd gebruikt als sexclub. Het kostte de brandweer ruim 40 minuten om de brand meester te worden.
Volgens brandweercommandant Van Leersum was het een vrij gecompliceerde brand door de enorme rookontwikkeling, die het zicht in het pand totaal ontnam. Verder bevonden zich in de kelder een drietal gascylinders die door de brandweer moesten worden verwijderd. Om het hardnekkige vuur in de kelder te kunnen bestrijden werd gebruik gemaakt van schuim. Hierdoor kon de brand worden beperkt tot het interieur.
De vrouwelijke barkeeper verklaarde tegenover de brandweer dat zij rond halfvier 's nachts de bar had gesloten. De eigenaar was die avond niet aanwezig, hij was op verjaardagsvisite in Noord-Brabant. Hoewel de politie brandstichting niet uitsluit, ontkende een woordvoerder van de recherche aanwijzingen te hebben die dit vermoeden konden bevestigen. De recherche beperkte zich zoor te zeggen dat het onderzoek, zondagavond, nog niet was afgerond".

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen