Vlissingen Dronk

La Reine

 

La Reine

Lange Zelke 19
4381 EW Vlissingen

0118-419402

 

Lunchcafé in de Lange Zelke, gestart in 1977 door W.M. van Dijke

Geschiedenis

1977
W.M. van Dijke en Guus Scholten

Op 23 november 1977 opent Wil van Dijke een lunchroom in de Lange Zelke. Twee jaar later start hij ook Club Monsieur in de Wilhelminastraat.

1988
Gerard Acda en Emmy Acda-Scheers

Gerard en Emmy Acda nemen op 1 november 1988 La Reine over. Zij houden het na een jaar weer voor gezien en dragen op 30 oktober de lunchroom over hun opvolgers.

1989
Cor van Nielen, Irene van Nielen-Meijer en Michel van Nielen

In november 1989 wordt vergunning afgegeven aan C.A.W. en M. van Nielen voor de lunchroom in de Lange Zelke. Cor en Michel van Nielen nemen La Reine over van Gerard en Emmy Acda. Tot 2007, dan volgen de nieuwe eigenaars. Michel is sinds 2003 ook exploitant van Scandalous en opent in 2009 Cheerz.

2007
Richard Tramper en Sandra Tramper

In 2007 komt de lunchroom weer in andere handen. Richard en Sandra Tramper openen na een ingrijpende verbouwing op 3 april 2007 een vernieuwd La Reine. In 2016 houden Richard en Sandra het voor gezien en komt er een nieuwe eigenaar.

2016
Joey Weng

De opvolger van Richard en Sandra is Joey Weng. Niet onbekend in het Vlissingse, hij is ook eigenaar van Intermezzo in de Walstraat.

2019
Jorn Niemantsverdriet

Omstreeks 2019 neemt Jorn Niemantsverdriet La Reine over van Joey Weng. Jorn is ook eigenaar van 'Mooi', de parfumerie die rechtover de lunchroom gevestigd is in de Lange Zelke. In 2009 zat Jorn in snackbar De Driehoek in de Bloemenlaan.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op La Reine/foto's

Verhalen

La Reine laat de zon schijnen

In 1984 presenteert de band Sandwich zijn eerste single in samenwerking met de Stichting Country Festival Zeeland. De opbrengst van de plaat, fl.14.000, komt ten goede van de aktie 'La Reine laat de zon schijnen', die Wil van Dijke en Guus Scholten hebben opgezet. De band Sandwich bestond uit: Louis Polfliet, Anneke Pantus en Gerard de Wolff.
Video van de band Sandwich en hun eerste single

Dubbeltje per drankje

Uit de Faam/Vlissinger d.d. 8-1-1986:

Wie in 1986 een consumptie bestelt bij La Reine steunt een aantal non-profit organisaties.
Guus Scholten en Wil van Dijke
Voor elk verkocht drankje doen de uitbaters Guus Scholten en Wil van Dijke een dubbeltje in het potje. Onder andere de stichting Ramschip Schorpioen, Reptielenzoo Iguana, Radio Walcheren, Speeltuin De Oude Stad en Greenpeace profiteren van de opbrengst. Van Dijke en Scholten verwachten dat er op het eind van het jaar minimaal tienduizend gulden kan worden afgedragen aan de zes organisaties. "Maar we houden de oude prijzen. Deze zullen we in 1986 beslist niet verhogen. Dat kan iedereen komen controleren", verzekert Scholten.

Tijdens het komende jaar zal de actie voor het goede doel worden ondersteund met talrijke nevenactiviteiten. Afgelopen maandag openden de vrijetijdskunstenaars Cynthia Scholten en Joyce Stijvers een expositie in de koffieshop. De vrouwen uit Kapelle tonen schilderijen, beeldhouwwerken en houtsnijwerk. Een maand later wordt een tentoonstelling van kindertekeningen gehouden in La Reine, waarbij volgens Scholten de basisscholen worden ingeschakeld. De organisaties de worden gesteund dienen als onderwerp in de tekeningen te zijn verwerkt. Om een zo perfect mogelijk beeld te krijgen van wat die organisaties in het schild voeren, zullen zij de scholieren ontvangen. Een onafhankelijke jury maakt uit welke tekening het leukst is.
De organisaties zelf zullen zich ook gedurende dit jaar op verschillende plaatsen en manieren presenteren. Onder meer wordt in de etalage van de voormalige bakkerij Speckens regelmatig getoond wat de organisaties doen. De dierenbescherming houdt in elk geval een wekelijkse actie onder de naam 'dier van de week', waarbij informatie wordt gegeven over een dier met al z'n voor- en nadelen.
La Reine meent dat door het aantal organisaties laag te houden er voor een ieder een flink stuk van de koek kan worden verkregen. "Aan de hand van de omzet in voorgaande jaren konden we vaststellen dat er minimaal tienduizend gulden aan de organisaties kan worden afgedragen", berekenen de beide uitbaters van La Reine.

Recordpoging ganzenborden

Uit de PZC d.d. 29 en 31-12-1987:
De poging om het werelduurrecord ganzenborden te verbeteren in La Reine is begonnen. De Vlissingers Jean Vroomen en Edwin van Hengst hopen voor de tweede keer het record op hun naam te krijgen. Ze zullen daarvoor minimaal 61 uur met de dobbelstenen moeten gooien. Hun vorige recordtijd van 59 uur bleef slechts een half jaar staan, het werd met 2 uur verbeterd door twee inwoners Coevorden.
Op een podium achter in de zaak zitten vier mensen met rode bodywarmers rond een tafel. De klok loopt, de dobbelstenen rollen en met behendige handen bewegen de spelers hun pionnen over het bord. Twee controleurs houden volgens de richtlijnen van het Guinness Book of Records de stand en de tijd nauwgezet bij. Hun uithoudingsvermogen wordt echter niet zo getart als dat van Jean en Edwin. Een groep van 22 controleurs houdt in wisseldienst toezicht. De meeste van hen zijn werkzaam bij de zes goede doelen waarvoor wordt gepeeld en waarvoor de beheerders van La Reine al twee jaar een dubbeltje per genuttigde consumptie afstaan.
Wethouder Tobias Meijers geeft op maandagochtend 28 december om precies 8 uur het startsein door de eerste worp te gooien met een uit de kluiten gewassen dobbelsteen. Er worden gemiddeld twintig spelletjes per uur gespeeld, na elk uur mag er vijf minuten gepauzeerd worden. De pauzetijd kan opgespaard worden, maar langer dan een kwartier pauze is verboden. Het Guinness Book of Records is daarin onverbiddelijk en een vermelding is uiteindelijk het streven van de ganzenborders.
Jean Vroomen: 'enerzijds willen we een nieuw record vestigen, anderzijds hopen we ook aardig wat geld voor de goede doelen bijeen te spelen'. Het geld wordt met verschillende acties ingezameld. Er worden programmaboekjes verkocht en loten waarmee het speelbord gewonnen kan worden.

Op woensdagavond 30 december om 21.00 uur knalt: 'Olé, olé, we are the champions' uit de geluidsboxen in La Reine. Jean en Edwin hebben er 61 uur dobbelen en pionnen schuiven opzitten. En omdat ze er niet genoeg van krijgen spelen ze nog even door totdat er 62 uur en 10 seconden op de klok staat.
De vierhonderd personen die de afgelopen dagen een kijkje kwamen nemen brengen ongeveer vijftienhonderd gulden in het laatje. Hoeveel de actie precies heeft opgeleverd voor de zes liefdadigheidsinstellingen wordt later bekend gemaakt."

Brand

Op een zondagochtend ontdekt een voorbijganger brand bij La Reine en meldt dit direct bij de politie in de Molenstraat. Een patrouille van de politie begint alvast met de bluswerkzaamheden tot de brandweer arriveert. Vermoedelijk is kortsluiting in de bedrading boven het plafond de oorzaak van de brand. Het plafond moest worden opengebroken om bij de brandhaard te komen. Vonken die op een krant vielen zorgden voor flinke schade aan de vloerbedekking.

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen