Vlissingen Dronk

Corner House

 

Corner House

Smallekade 15
4381 CE Vlissingen

 

Corner House met eigenaar C.F. Dekker was oorspronkelijk gevestigd op de hoek van de Walstraat en de Zeilmarkt. Bij een bombardement op 24 april 1942 werd het geheel verwoest. Opvolgers worden The Flying Dutchman, Nationaal, Scandalous.

Geschiedenis

1946
C.F. Dekker

Dekker opent na de oorlog een nieuw Café-Restaurant Corner House op de hoek van de Smallekade, v/h Coomans.

1969
J.H.M.M.E. van Beest

De opvolger van Dekker, J.H.M.M.E. (Joop) van Beest is de laatste Corner House eigenaar, in het pand wordt in 1979 The Flying Dutchman gevestigd.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Corner House/foto's

Verhalen

Schipbreukelingen

Uit de PZC d.d. 23 december 1950:
"Van een paniek was absoluut geen sprake. Wel waren we wat zenuwachtig omdat we niet precies wisten wat ons te wachten stond, maar alles ging toch ordelijk en rustig. Binnen enkele minuten waren alle lichten uit en stond de machinekamer geheel onder water".
Zo begon het verhaal dat één van de schipbreukelingen van het Britse s.s. 'Martagon' ons gisteravond deed in Hotel Dekker. Er waren daar dertien opvarenden van de 'Martagon', die, zoals wij gisteren reeds meldden, voor de Belgische kust op een onder water gelegen obstakel is gevaren en toen onmiddellijk om hulp moest vragen.
Direct bij de ingang van het hotel bleek reeds, dat we aan het juiste adres waren. Een grote olievlek was eens een deurmat geweest, in de hoek van de hal lagen een stapel op elkaar geworpen plunjezakken en koffers, alles dik onder de stookolie. En we dachten in de gelagkamer een groepje terneergeslagen schipbreukelingen te vinden....Maar niets was minder waar dan dat!
Met opgewekte gezichten zaten daar achter talloze lege en volle glazen schuimend bier, koppen koffie en sandwiches, drie machinisten, de scheepstimmerman, de kok en de 2e kok, de eerste bediende en enige leden van het dek personeel. Ook een Nederlander bleek in dit gezelschap aanwezig. het was de kok, de heer J. Essen uit Rotterdam, die ons het een en ander vertelde over de gebeurtenissen van de afgelopen nacht.

Zakgeld

Herinnering van Theo van Beest:
Piet Kloet, portier in diverse horecagelegenheden, had in het Vreemdelingenlegioen gezeten. Hij kwam vaak bij mijn ouders in het Corner House. Piet gooide een keer vijf cent tussen de barkrukken en zei: "als je dat opraapt krijg je al mijn fooi van de afgelopen nacht." Ik, als 11-jarige, deed dat en terwijl ik het opraapte pakte hij me in mijn nek met zijn 'kolenschoppen'. De hele week pijn in mijn nek gehad, maar ik had wel 60 gulden extra zakgeld.

Bijzonderheden

  • Cornelis François Dekker, geboren 12-10-1902. Trouwt op 14-3-1930 met Pieternella Joziasse (omgekomen in Corner House (2) bij het bombardement in april 1942). In 1926 verhuist hij als chef-kok van Middelburg naar Vlissingen op het adres Prins Hendrikweg 16 (Hotel Zeeland). Dekker overleed op 13-12-1995.
  • Naast hoteleigenaar is Dekker ook voorzitter van de Vlissingse Bond van Hotel- en Restauranthouders.
  • In mei 1959 opent Dekker een slijterij op Nieuwendijk 59. Twee jaar later draagt hij deze zaak over aan F. Lenzini, voormalig eigenaar van Huize Truida aan Boulevard Bankert.
  • J.H.M.M.E. van Beest, gehuwd met Jopie Blommers. Neemt in september 1979 Frituurshop Het Trefpunt in Koudekerke over van J.J. Rottier. Er wordt in december 1987 een Hinderwetvergunning verleend voor een complete inrichting van een frituurwagen aan de Middelburgsestraat in Koudekerke. Joop van Beest overleed op 29-1-2007.

Zie ook

Externe links

Bronnen