Vlissingen Dronk

De Concurrent

 

De Concurrent

Bellamypark 22
4381 CK Vlissingen

0118 - 419476
Website
Facebook
Twitter

 

De Concurrent is een café dat momenteel gevestigd is op het Bellamypark. Het café bestaat al sinds 1974, maar zit pas sinds 2004 op de huidige plek. Daarvoor had het café locatie aan het Groenewoud.

Geschiedenis

1974
Daan Bruinooge en Theo Alewijnse

Daan Bruinooge is de eerste eigenaar van De Concurrent, gevestigd in de voormalige fietsenzaak met dezelfde naam. Theo Alewijnse is aangesteld als bedrijfsleider, samen met zijn echtgenote Els opent hij op 14 februari het nieuwe café.

1975
Ad van de Woestijne

Ad van de Woestijne neemt De Concurrent omstreeks 1975 over van Theo. Ad en echtgenote Wilma Bruinooge (de zus van Daan) hadden daarvoor zo'n 5 jaar café Seventy-Seven in Middelburg gerund. Ze blijven eigenaar tot 1989, op 1 juli dragen Ad en Wilma het stokje over aan Frans en Josien Meijer.

1989
Frans Meijer en Josien Meijer

Frans en Josien gaan op dezelfde voet verder met de Concurrent als Ad en Wilma deden. In 2004 verhuist het café van het Groenewoud naar het Bellamypark waar het nu nog steeds een populaire kroeg is.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Concurrent/foto's

Verhalen

Daan Bruinooge

Daniel Jan Pieter Bruinooge, op 21 januari 1941 geboren in Wemeldinge. Komt in 1953 naar Vlissingen en gaat na drie jaar HBS 'naar zee'. Zijn eerste reis duurt slechts 10 maanden, Daan treedt vervolgens in dienst bij de 'Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij die o.a. de Holland-Afrikalijn exploiteert. Daan wordt er passagierssteward en cabinsteward. Na twee trips wordt hij 'barkeeper' en krijgt 'de kapiteinstafel'. Op zijn 21ste wordt hij 'chef hofmeester'. Na zes jaar vindt Daan het 'welletjes'. Het is inmiddels 1968, Daan is vaak in Vlissingen te vinden in zijn stamkroeg 'Atlanta'. Als de kroeg te koop komt ziet Daan een goede investering voor zijn spaarcentjes, hij heeft aan boord goed verdiend.
In die tijd wordt Atlanta niet alleen bezocht door zeevaartscholieren. Ook journalisten van overbuurman PZC komen er geregeld voor een borrel en om te discussiëren. Op politiek gebied heeft Daan een duidelijke mening. Na de lessen van zijn leraar Levien de Bree op de HBS, heeft Daan zijn kennis van politieke zaken in de tijd dat hij voer behoorlijk ontwikkeld. Als hij na een paar jaar Atlanta voor gezien houdt neemt Daan in 1971 met zwager Ad van de Woestijne restaurant Beursgebouw/De Beurs over. Datzelfde jaar wordt hij eigenaar van de grill-counter De Baron en café De Boemerang (onder de naam Firma Bruboo - Daan Bruijnooge en Jac. Boone The 70 Inn). Drie jaar later beginnen Daan en zwager Ad samen De Concurrent. Kort daarna neemt Daan zitting in de gemeenteraad, dit betekent het einde van zijn horecaloopbaan.

In de ban van de bom

Tweemaal in de afgelopen twaalf jaar hing het lot van de Concurrent aan een zijden draadje. De eerste keer toen het tegenover gelegen pand aan het smalle Groenewoud afbrandde en het vuur ook het café bedreigde, maar de brandweer wist erger te voorkomen, zoals dat heet. En De Concurrent -in de brand, uit de brand- zette in het lege gat aan gene zijde van de straat een terras op, annex fietsenstalling tijdens kille dagen. De tweede bedreiging van het bestaan dateert van 1985, toen in de Vlamingstraat tegenover De Concurrent een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog diende te worden gedemonteerd. De binnenstad was ontruimd en er heerste een halve dag lang een 'High-Noon'-sfeertje. Na een uur of vijf van dodelijke stilte en spanning gaven de explosievenopruimers het sein veilig en haalde Vlissingen opgelucht adem. Die avond was De Concurrent natuurlijk volledig in de ban van de bom. Uit: "Walchers Bierboek"

Herinneringen

 • Martijn, had je hier je arm in het gips nadat ik je van de gokkast of barkruk heb geduwd, hahaha! Wat een leuke stamppotavonden hebben we hier gehad, ouders aan de bar, wij op het biljart met bordje op schoot!
 • "Jaren en jaren elke vrijdagmiddag vaste prik, vaak ook ´s zaterdagavonds. Wat was dat toch echt gezellig. Uiteindelijk kennen velen elkaar daar eigenlijk bijna allemaal van... getting old!

Bijzonderheden

 • De Concurrent is vernoemd naar de fietsenzaak met de naam "De Concurrent", die in het verleden in het pand in het Groenewoud was gevestigd.
 • Jacqueline Butz: "Samen met m'n opa (Jaap de Ridder) elke zondag de koperen bar daar gepoetst.....toen ik klein was en 't café nog van Ad en Wilma was"
 • Uit 'Walchers Bierboek': "Twaalf jaar geleden was de Concurrent in Vlissingen nog geen bruin café, maar een onder dezelfde naam bekend staande fietsenwinkel. Zo nu en dan doet het decor buiten aan die tijd denken. Vooral op donderdagavond wanneer het soosavond is voor studenten en scholieren en de stoep weer vol staat met fietsen. Bier en fris zijn dan een kwartje goedkoper.
 • Het zijn niet alleen jongeren die De Concurrent bezoeken, maar ook ouderen weten de relaxte sfeer hier te waarderen. In De Concurrent is het niet uitzonderlijk dat vaders er hun zonen en moeders er hun dochters treffen.
 • Wilma, die overdag de tap beheert, is voor velen als een moeder en haar naam wordt in De Concurrent dan ook uitgesproken met de klemtoon op de tweede lettergreep.
 • Doordat even verderop in de Walstraat het ochtendblad PZC in elkaar wordt gestoken, willen hier ook weleens journalisten aan de toog hangen. Tevens is De Concurrent een toevluchtsoord voor de plaatselijke politici.
 • Toen een paar jaar geleden de Verenigde Bierbrouwerijen Rotterdam-Breda het Maasstedelijke Oranjeboombier ook naar de regio gingen exporteren kwam een brouwerij-inspecteur persoonlijk De Concurrent goedkeuren. Sindsdien wordt hier Oranjeboom van de tap geschonken.
 • Ad van de Woestijne en zijn trouwe medewerkers organiseren regelmatig leuke dingen voor de gasten; zo is er een ploegje wielrenners gevormd dat de eer van het café hoog houdt en doet een etablissementselftal met de ludieke naam 'Concurrent Joeneitit mee aan het zomeravondvoetbal.
 • Zondagmiddag is spelletjesmiddag, dan wordt naar hartelust geschaakt (met een heuse schaakklok), gescrabbeld en Rummy Cup, Stratego of Backgammon gespeeld.
 • Op dinsdagavond worden er Salsa danslessen gegeven door Joop en Toos Boshuisen van dansschool 'Salsa Para Siempre'. De dansschool is gevestigd in Partycentrum Karolingenburcht in Oost-Souburg. In oktober 2015 stoppen Joop en Toos met de salsalessen in De Concurrent.
 • In juli 2014 wordt het 25-jarig jubileum van De Concurrent gevierd met een reünie en een receptie voor genodigden.

Poker

In Club Midnight -de bovenverdieping van De Concurrent- wordt in januari 2016 de eerste Zeeuwse voorronde van het Open Nederlands Kampioenschap Poker gespeeld. Het resultaat: 1 finale ticket en 2 halve finale tickets, gewonnen door:
1. Rene Hamelink
2. Ronald Nowak
3. Johan Huisman
(Foto's op De Concurrent/foto's)

Zie ook

Externe links

NAKpoker

Bronnen