Vlissingen Dronk

De Fuik

 
 


Jongerensoos in de jaren zestig in de Rioolstraat (later Weteringstraat).

Geschiedenis

De in die tijd landelijk bekende socialist "Ome" Jan van Zutphen opent op 28 november 1955 het naar hem genoemde pakhuis in de Rioolstraat. Het wordt een verenigingszaal voor de NVV jeugdorganisatie "Jonge Strijd". Begin jaren zestig werden locaties als deze afgestoten door het NVV-jongerencontact en heeft een aantal Vlissingse jongeren het voortgezet als "De Fuik".


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Fuik/foto's

Verhalen

Jeugdherinneringen aan 'Jonge Strijd' en 'De Fuik' van Martin Israel

Van 'Ruimte' naar 'Jonge Strijd'
In 1961 werd ik lid van AJC (later 'Ruimte') in het clubgebouw De Kajak in de Sarazijnstraat. Ik herinner mij nog namen van de leden:
Joop van Sluys, inmiddels overleden (hij was de broer van Dick van Sluys van Karolingenburcht) en Ruud Mulder. Met Ruud had ik regelmatig contact, zelfs toen ik reeds uit 'Ruimte' vertrok en ook na mijn trouwen ging ik nog een tijdje met hem en zijn vriendin Dini om. Mijn lidmaatschap van 'Ruimte' was van korte duur. Ik voelde mij daar niet helemaal thuis.
Mijn zus Joke was lid van 'Jonge Strijd' en daar leek het mij veel leuker. In 1962 maakte ik de overstap naar het Jan van Zutphen huis in de Rioolstraat.
Uit die beginperiode herinner ik mij nog enkele namen. Namen van een generatie die iets ouder was dan ik. Uiteraard mijn zus Joke, maar ook Gerrit Stam (mijn latere zwager) en Henk (Mannie) Stam (de broer van Gerrit), Ada Kars (de latere echtgenote van Henk Stam), Yvonne Verdam, Henk Radder, Toon van Oorschot, Ronnie (Doosje) v.d. Meer, Paul Klap, Henny Mommaas, Kees Pierens, Jacques de Bree, Frans Bakx (overleden in dec. 2001) en Tineke Post (later de vrouw van Frans Bakx). Zij zat jaren in de gemeenteraad van Vlissingen.
Van de jongere generatie, die ik ook de daarop volgende jaren meemaakte noem ik: Frits en Wim de Kaart, Hans Lievense, Wim van Sluys, Piet van Oorschot, Peter Verhelst, Jaap Le Roy, Rob Francooy, Henk Post, Edo Pattenier en Rinus Boerman. Namen van jongere leden die er later bij kwamen: Henk van Berkum, Kees Telle, Thea Gerrebrands (de latere vrouw van Jaap Le Roy), Ronnie Castel, Willem Wolf, Bas Hoogesteger, Arie v.d. Ent.

De Fuik
In 1964 moesten we het clubgebouw aan de Rioolstraat verlaten, omdat Kempkes, de eigenaar van de roomboterbabbelaarszaak op de Kleine Markt meer recht had op dit voormalige pakhuis. Wij kregen een woonhuis toebedeeld aan de Molenstraat. Daar werd ik jeugdleider van de vereniging.
Toen een jaar later bleek dat het gebouw aan de Rioolstraat nog steeds leeg stond zijn we gaan informeren of we niet terug konden. Dat kon. We hebben toen de zolder opgeknapt, die aanvankelijk als opslagruimte diende voor onze spullen. De oorspronkelijke leefruimte op de eerste verdieping werd nu opslagruimte. Opknappen van die ruimte had veel meer moeite gekost vanwege de schimmel op de muren ten gevolge van de leegstand. De naam van het gebouw werd gewijzigd in 'De Fuik' en er werd een geheel nieuwe start gemaakt. Veel nieuwe leden werden ingeschreven van een geheel nieuwe generatie. Het werd de tijd van Beatmuziek en lange haren.
De nieuwe leden waren: Pierre van Lieshout, Rens de Regt, Teco Slagboom, Ko de Ridder, Adri de Ridder, Ria Mies (dochter van de eigenaar van bloemenhuis Mies), die soms Jeanne Schillemans meebracht (en daar gaan we nog steeds mee om), Nel Koole, Wilma Schipper (zien we nog regelmatig), Inge Spaeter, Yvonne Weeland, Cor Schuilwerve (opende later de bekende fotozaak), Piet Wijkhuis, Chris Frank (verre familie van Anne Frank) Corrie Clarisse, Kees en Co Meulmeester, Connie en Emiel Brunings, Rinus van Splunder.

Als jeugdleider had ik veel contacten naar buiten toe, o.a. met Rinus Anthonisse en Rinus Ferdinandusse (van TV) uit Goes, Gerard Bayens uit Middelburg, Ton Hol uit Utrecht, Henk Vos (de latere politicus), Roemers (de latere Burgemeester van Vlissingen) en nog een aantal, waarvan ik me de namen niet herinner.
Jonge Strijd was een onderdeel van het NVV, dat later, ik dacht in 1967, werd omgedoopt in NVV-Jongeren-contact. Wij stonden onder toezicht van Jan Spruijt van het NVV-afdeling Vlissingen.
Als jeugdleider bezocht ik regelmatig congressen, conferenties en scholingen. Deze waren o.a. vanaf 8 maart 1965 in Bentvelt (Arbeiders Gemeenschap der Woodbrookers), waar ik enkele dagen verbleef, maar ook in het Evert Kupersoord in Amersfoort, het Troelstraoord in Beekbergen en de Waayenberg in Epe.

Top of Flop
Ik herinner mij nog dat we een keer het televisieprogramma "Top of Flop" naar Vlissingen haalden (in de zaal van Britannia). Bij die gelegenheid kwamen Joke en ik vol in beeld op de televisie.

Kamperen
Totdat ik mij na mijn huwelijk in 1968 terugtrok, hielden we ons bezig met activiteiten als sport en spel, toneel, gespreksgroepen en kamperen. We deden spelletjes die eigenlijk bestemd waren voor jongere kinderen, maar we hadden de grootste lol. Elke zondagmorgen, met uitzondering van de zomermaanden, gingen we sporten in de gymzaal van de Bonedijkeschool. 's Zomers gingen we nagenoeg ieder weekend kamperen op de camping van Vos in Valkenisse. De meeste weekenden zagen er precies hetzelfde uit. Op zaterdagmiddag fietsten we naar Valkenisse en nadat de legertent(en) waren opgezet achter de boerenschuur van de broer van Kees Vos, de campingeigenaar, was het eten geblazen. Daarna liepen we over het fietspad naar Zoutelande en over het strand terug, maar dan was het meestal al donker. Het gebeurde soms dat we de bij een strandpaviljoen opgestapelde kano’s pikten om een beetje te gaan varen. Dat heeft soms wel eens een nat pak opgeleverd, wanneer het water een beetje onstuimig was. Dan maakten we een kampvuur van wrakhout om onze kleren te drogen.
Een bijzonder voorval tijdens het kamperen was die keer dat Rinus Boerman een vriend meebracht met een hond. Dat was op 27 juni 1965. Deze hond werd uiteraard buiten de tent gelaten. 's Nachts schijnt het dier op stap te zijn geweest en de jonge kalveren van boer Vos uit de wei te hebben gejaagd. 's Morgens vroeg werden we door de boer gewekt. "Waar bin mien koeien?" Uiteraard hebben we zijn koeien gevangen en teruggebracht naar de wei. De zondagen bestonden meestal uit spel (b.v. spoorzoeken) en strandbezoek (bakken en zwemmen). Tussen de middag werd er frites en eigengemaakte soep gegeten en ik weet nog dat ik een keer op het bord frites van Piet van Oorschot trapte. Vanaf dat moment had ik, zoals ze dat noemden, Patatstampers. (en iedereen vond dit typisch iets voor mij).
Niet alleen het kamperen was een leuke bezigheid, maar ook het transport van de tenten e.d. In het voorjaar, meestal in april of mei werden de tenten, de gasfles, het kookstel en de kist met pannen op een bakfiets van aannemer Post geladen en naar Valkenisse gebracht. De materialen werden opgeslagen in de boerenschuur en na de zomer weer opgehaald. In de tijd dat Joke nog bij Jonge Strijd zat, schijnt het de gewoonte te zijn geweest dat de kisten en de tenten het gehele jaar bij Vos stonden en alleen regelmatig gecontroleerd werden. Slechts enkele zaken kwamen 's winters naar de Rioolstraat, aldus Joke. Dat was altijd een heel gedoe. Vooral als er veel wind stond. Later, toen enkelen van ons in het bezit waren van brommers, ging dat een stuk gemakkelijker. Toen trokken we de bakfiets, maar soms ging dat een beetje te snel, vooral op de terugweg als de bakfiets leeg was. Ik herinner mij nog de keer dat Hans Lievense in de lege bakfiets zat en deze uit de bocht vloog. De bakfiets op z’n kop en Hans eronder. Het liep gelukkig goed af.
Foto's van het kamperen staan op De Fuik/foto's.

Bijzonderheden

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Rob Francooy
  • Foto pakhuis: Martin Israel
  • Martin Israel's boek 'Jeugdherinneringen'