Vlissingen Dronk

De Vijgheter

 

De Vijgheter

Zwanenburg 1
Vlissingen

 

Café-Restaurant De Vijgheter stond onderaan de duinen bij de 2e opgang. Werd opgevolgd door De Hoge Duinen.

Geschiedenis

1960
A. van Sabben

De eerste eigenaar van het café bij duinopgang Zwanenburg is André van Sabben. Samen met echtgenote Antje begint hij rond 1960 met zijn eerste zelfgebouwde 'kotje', waar hij ijs verkoopt. Vanuit zijn cafetaria in de Bosjeslaan wordt dagelijks een grote koelkast naar het kotje vervoerd, en 's avonds vice-versa. Achter het cafetaria wordt later nog een kotje gebouwd, waarna omstreeks 1970 het eerste echte gebouw verrijst bij de duinovergang. In april 1974 dient Van Sabben een verzoek in bij de gemeente om tijdelijk een consumptiegebouwtje te plaatsen op het perceel L 383, bekend als Zwanenburg tweede duinovergang. Van Sabben krijgt voor de duur van twee jaar vrijstelling van de bepalingen 'uitbreidingsplan in hoofdzaak der voormalige gemeente Koudekerke', waarmee zijn bouwplan niet overeen komt. André van Sabben is in de jaren '60 ook een tijdje eigenaar van Café De Stoof (2) in de Nieuwstraat en zit van 1982 tot 1997 in Internationaal aan de Kleine Markt.

1976
Eric Herkemij en Renée Vermeule

Eric Herkemij neemt in 1976 het café-restaurant bij de "Tweede Opgang", onder aan de duinen over. Kort daarna trouwt hij met Renée Vermeule. In verband met de slechte staat van het houten chalet vraagt Herkemij in 1980 een bouwvergunning aan voor een compleet nieuw gebouw. Op dat moment is er al sprake van dijkverzwaring in de nabije toekomst en een nieuw pand zal een flink stuk naar achteren moeten komen. Het zal nog zes jaar duren eer de drie betrokken partijen -de gemeente Vlissingen, het Waterschap en Staatsbosbeheer- het eens kunnen worden. In november 1986 wordt de nieuwe "Vijgheter" door vader Herkemij geopend, 40 meter van de plaats waar de oude moest wijken. Eric en echtgenote Renée hadden de nieuwbouw graag op dezelfde plek gehad, maar plannen voor dijkverzwaring maakten het noodzakelijk om enkele tientallen meters te verkassen. Het nieuwe café-restaurant is 100 vierkante meter groter dan het oude, er is nu ook een privéruimte gecreëerd. Ook het terras is vergroot en biedt meer ruimte voor de vele fietsers en wandelaars die De Vijgheter aandoen. Eric en Renée houden het in 1992 voor gezien, Eric gaat aan de slag als bedrijfsleider van De Carrousel, Renée wordt teamleidster van het personeelsrestaurant in het ziekenhuis.

1992
Lies van Vossen en Ico Meys

Op 5 september 1992 krijgt de Vijgheter nieuwe eigenaars: Ico en Lies Meys-van Vossen nemen het café over. De opening wordt verricht door voetballer Peter van Vossen, de broer van Lies. Er zijn twee koks in dienst, Erwin Leijnse en Jan van der Meeren.
Lies houdt het om gezondheidsredenen in 1999 voor gezien en vertrekt naar Grand Sportcafé Breskens. De sleutel wordt op 15 februari 1999 overgedragen aan Chris van Zalen en Erwin Vreeke.

1999
Chris van Zalen en Erwin Vreeke

Chris en Erwin geven De Vijgheter een nieuwe naam: De Hoge Duinen.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vijgheter/foto's

Verhalen

  • Ten tijde van Eric en Renée ligt hun Tervuerense herder Santos voor de ingang van het restaurant of midden op het fietspad. Hoewel Santos van het goeie soort is ziet hij er door zijn formaat nogal dreigend uit. Niemand haalt het in zijn hoofd het beest van zijn plek te jagen. Menig nieuwe politieagent wordt tijdens zijn surveillance door zijn collega gevraagd de hond van het fietspad te verwijderen, zonder succes en tot groot plezier van de oudere collega en de eigenaars van Santos.

Bijzonderheden

  • De Vijgheter heeft in de tijd van Eric Herkemij een eigen zaalvoetbalploeg en een wielerclub.
  • Eric en Renée Herkemij hebben een plakboek samengesteld over de perikelen rond de nieuwbouw. Het boek staat vol met krantenartikelen met verslagen van commissievergaderingen en de gemeenteraad.
  • Na de verbouwing bij Lies en Ico is, naast de binnenzaal met plaats voor zestig personen, ook een verwarmde serre aangebouwd waar nog eens veertig mensen terecht kunnen. Bij mooi weer biedt het terras plaats aan 120 gasten.
  • Ico heeft het plan opgevat het restaurant deels in dienst te stellen van de voetbalcarrièrre van zwager Peter van Vossen in de vorm van een supporterscafé. Verleden, heden en toekomst van de voetballer zullen uitgebreid aan bod komen.
  • Op dinsdagavond is er biljarten bij Ico en Lies met biljartvereniging De Vijgheter.
  • Medewerkers: Johan Guilliet (bij Herkemij), Jan van der Meeren, Edwin Leijnse, Nancy Bodemeijer, Ruud ?

Zie ook

Externe links

Historie Galgewei

Bronnen