Vlissingen Dronk

Herberg De Deensche Vlag

 

Herberg De Deensche Vlag

Palingstraat 173
Vlissingen

 

Herberg op Palingstraat wijk K nr. 173 in de periode 1793-1825. Na de hernummering wordt dit Palingstraat 7.

Geschiedenis

1793
Augustinus Raff

Augustinus Raff was een voormalig scheepskok op slavenschepen van de MCC, vermoedelijk van Italiaanse afkomst. In 1793 koopt hij het pand Palingstraat K 173 van Andries en Jacobus Andriessen en Treffers en begint er Herberg De Deensche Vlag. Waarschijnlijk heeft hij door financiële problemen zijn herberg omstreeks augustus 1825 moeten verkopen. Het pand wordt daarna een woonhuis, het komt weer in beeld als het op 14 september 1836 in La Belle Alliance als logement wordt verkocht. Ook rond 1868, als in het naastgelegen pand op nr. K 172 Het Breskens Veerhuis wordt gevestigd. Er zijn aanwijzingen dat de twee panden geschakeld zijn, in 1869 worden beiden te koop aangeboden. Raff overleed op 6 maart 1827.

1836
Cornelis Stroo

Tot 1836 zijn Cornelis Stroo en echtgenote Pieternella van Vlaanderen de herbergiers van de Deensche Vlag. Stroo was tot 1832 herbergier in Herberg 't Scheepje. De Deensche Vlag wordt op 14 september 1836 in La Belle Alliance verkocht. Wie de koper is is niet bekend.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Herberg De Deensche Vlag/foto's

Verhalen

Nakomelingen

Bijdrage van Nienke M. Wiarda:
"Ik stam af van de Vlissingse herbergier Augustinus Raff. Hij was hoogstwaarschijnlijk van Italiaanse afkomst. Zijn zoon uit zijn eerste huwelijk heette Dominicus. Zijn kleinzoon Augustinus Dominicus had weer een galanterie in Vlissingen. Deze kleinzoon wordt vaak verward met zijn opa.
Mijn betovergrootmoeder was diens dochter Johanna Carolina Raff. Pas sinds kort weet ik dat ze zo heette. Haar dochter Maria Adriana van Drielen was me wel bekend, evenals mijn oma natuurlijk: haar dochter Elisabeth Pieternella van der Eijk.
Ja, dan krijg je mijn moeder en ik (en mijn dochters natuurlijk). Maar er zijn nog vele andere afstammelingen. Leuk hè? In de crisisjaren vertrokken zijn afstammelingen naar de grote steden, dus eigenlijk wonen er geen nazaten van hem meer in Vlissingen.

Bijzonderheden

  • Augustinus Raff is gehuwd met Petronella Colletta Bakker. Hij overleed op 6 maart 1827. In augustus 1821 biedt Raff het huis De Deensche Vlag uit de hand te koop aan. Een jaar na zijn overlijden wordt het in Sociëteit La Belle Alliance opnieuw te koop aangeboden.
  • Cornelis Stroo, op april 1801 gehuwd met Pieternella van Vlaanderen. Overleden op 78-jarige leeftijd in Vlissingen op 15-11-1853. Pieternella overleed eveneens in Vlissingen op 29-1-1844, ze werd 65 jaar.
  • De herberg wordt in 1825 voor fl. 900,- verkocht aan Jean Baptiste Wibaut.

Zie ook

Externe links

Bronnen