Vlissingen Dronk

Herberg Veldzigt

 

Herberg Veldzigt

Vlissingse Rijweg
Oost-Souburg

 


Herberg gelegen op het grondgebied der Stad Vlissingen aan de Rijweg naar Middelburg. Dit moet in Oost-Souburg geweest zijn, ongeveer waar de huidige Vlissingsestraat.

Geschiedenis

1818
Frederik Wissel

Vanaf 1818 vinden we Frederik Wissel als herbergier in Veldzigt. Over deze Wissel is geen persoonlijke informatie bekend.

1823
Frederik Wissel en Thomas van Oldenbeek

Thomas van Oldenbeek is in de periode 1813-1823 (vermoedelijk) zetkastelein in de sociëteit La Belle Alliance. Op 24-9-1823 gaat hij samen met Gijsbert Huijbregtse van Hotel Goes een huurcontract aan over een gedeelte van de gebouwen en het plein van de Herberg Veldzigt, aan de rijweg van Vlissingen naar Middelburg (het zogenaamd 'Grondgebied'). De herbergier van Veldzigt, Frederik Wissel, verhuurt het gebouw voor fl. 400,- per jaar. Het is niet bekend of dit tevens het vertrek betekent van Van Oldenbeek uit de sociëteit.

1834
Frederik Wissel

Bij de openbare verkoping in maart 1834, van een buitenplaats genaamd Hazenberg, wordt de naam Frederik Wissel weer genoemd als herbergier van Veldzigt. Ook in 1838 is Wissel nog de bewoner van de herberg.

1839
C.J. Druart

Caspar Josephus Druart is in 1839 kastelein van Veldzigt. In oktober 1840 maakt hij middels een advertentie bekend dat hij zijn affaire heeft geopend in De Eendragt aan de Groote Markt in Vlissingen. Bij gunstig weder zal men tevens bediend worden op Het Veldzigt.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Herberg Veldzigt/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

  • Thomas van Oldenbeek. Staat in 1813 ingeschreven in Vlissingen als cabaretier op het adres C 2, Bierkade of IJzeren Brug. Hij is gehuwd met Anna Maria Roose, zij overleed op 58-jarige leeftijd in Vlissingen d.d. 12-6-1838. Van Oldenbeek staat dan geregistreerd als kantoorbewaarder bij de marine.
  • Caspar Josephus Druart, geboren in Princenhage. Trouwt in Vlissingen op 20-3-1839 met Sarah Kelsey Eastwick. Hij staat dan reeds geregistreerd als herbergier. Sarah is de dochter van Thomas Eastwick, de logementhouder van De Zeven Starren in de Beursstraat.

Zie ook

Externe links

Bronnen