Vlissingen Dronk

In 't Paradijs

 

In 't Paradijs

Bellamypark 7
4381 CG Vlissingen

 


Van dit café op Bellamypark 7 lopen de namen De Witte Ballons en In 't Paradijs door elkaar. Na De Zwarte Ruiter krijgt het café in 1922 de naam De Witte Ballons, het is dan eigendom van Rutten's Bierbrouwerij. Wanneer de naam gewijzigd wordt in In 't Paradijs is niet duidelijk, waarschijnlijk in 1946.

Geschiedenis

1946
Rutten's Cafe Bedrijven

Het is bekend dat het café met de naam In 't Paradijs in de periode 1946 tot 1953 in beheer is van Rutten's Café- en Café Restaurant Bedrijven in Rotterdam.

1953
C.J. van Deutekom en A.S.C. van Deutekom-Bennes

Rutten's Café- en Café Restaurant Bedrijven maakt op 13 februari 1953 bekend dat zij de exploitatie overdragen aan C.J. van Deutekom en A.S.C. van Deutekom-Bennes.

1954
Joop Hertstein

In 1954 komt de naam Joop Hertstein weer in beeld, hij heropent op 1 augustus In 't Paradijs v/h De Witte Ballons. Ook al in 1938 is deze Hertstein eigenaar of exploitant van De Witte Ballons.

1961
J.H.I. Kusse

In 1961 wordt het café overgenomen door J.H.I. Kusse, hij geeft het de naam De Witte Ballons weer terug.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op In 't Paradijs/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Het pand en de naam

Het oorspronkelijke woonhuis uit de 16e eeuw wordt aan het eind van de 19e eeuw afgebroken en op de fundamenten wordt in 1902 het huidige pand gebouwd door W. Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter te Maastricht. Op de eerste bouwtekening wordt de Jugendstilgevel bekroond met gemetselde ornamenten. Bij de bouw zijn die versieringen weggelaten, misschien is het geld op of vindt de opdrachtgever de ornamenten toch niet mooi. Op diezelfde tekening staat de naam Bestelkantine Ruttens Brouwerij De Zwarte Ruiter Maastricht. Deze naam heeft ook werkelijk op de gevel gestaan. Maar enkele jaren later wordt Café De Zwarte Ruiter op de ramen geschilderd. De Maastrichtse brouwerij wordt in 1934 overgenomen door NV Bierbrouwerij Heineken.

Op de eerste en tweede etage zijn woonhuizen gesitueerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de woonverdiepingen letterlijk in tweeën gedeeld. Een tussenwand scheidt het rechter deel, waar café-uitbater Baptist Konings met zijn gezin woont, van het linker deel, waar Belgische vluchtelingen worden ondergebracht. De begane grond herbergt steeds een horecabedrijf. Vanaf 1902 zijn er meerdere zetkasteleins in het pand werkzaam, soms voor nauwelijks een jaar. Waarschijnlijk is de exploitatie niet altijd winstgevend. Ook de benaming van het etablissement verandert meerdere malen. Helaas zijn er weinig gegevens terug te vinden om een juiste datering te geven.
Bestelkantine Ruttens Brouwerij De Zwarte Ruiter Maastricht wordt al vrij snel herdoopt in Café De Zwarte Ruiter. Eerst staat dit café aan de Bierkade onder wijknr. D 16 geregistreerd. Na de demping van de Koopmanshaven krijgt het pand het huidige adres Bellamypark 7.
In 1925 komt de exploitatie in handen van C.J. Jansen in het café dat inmiddels de naam 'De Witte Ballons' heeft. De oorsprong van die naam is niet meer te achterhalen, maar mondelinge overleveringen hebben wel een verklaring. Delen van de vrouwelijke anatomie zouden de naamgever geïnspireerd hebben. Minder wulps, maar wellicht waarschijnlijker, is de verklaring dat bolvormige lampen of bolle bierglazen, zogenaamde bollekes, aan de naamgeving ten grondslag liggen.
Veel vaste klanten vieren in 1926 het 25-jarig bestaan van het etablissement. De Vlissingse Courant meldt dat het zilveren jubileum op waardige wijze is gevierd door een enthousiaste grote menigte bezoekers. Met name de doos bonbons voor de dames en de sigaren, sigaretten met luxe pijpje voor de heren werden zeer op prijs gesteld.

In maart 1940 hebben de exploitanten van dat moment de zaak 'naar de eischen des tijds' aangepast. Er zijn nieuwe plafonds en lambrisering aangebracht en het buffet heeft een frisser aanzien gekregen. Ook is er de nieuwste muziekinstallatie aangebracht, waaruit grammofoonmuziek klinkt. Door een druk op een knop wordt de gekozen grammofoonplaat gedraaid. Voor biljartliefhebbers zijn er twee elektrisch verwarmde biljarts aangeschaft.
Na de oorlog wordt de naamgeving wat onduidelijk. Op een foto van mei 1945 staat nog de naam 'De Witte Ballons' op een geschilderd gevelbord. Dit verandert in 1947, dan is het gevelbord overgeschilderd met 'In 't Paradijs'. De naamswisseling is wat raadselachtig, ook is niet duidelijk wanneer de naam 'De Witte Ballons' weer terug keert.
In de jaren zestig is het café een ontmoetingsplaats voor jeugdige Vlissingers om een biertje te drinken en een biljartje te spelen. Ook speelt er geregeld een bandje, waaronder The Cobra's.
Omstreeks deze tijd verkoopt Heineken Bellamypark 7. Uit verschillende notariële akten blijkt dat het pand daarna meerdere malen van eigenaar wisselt. In juni 1978 (het café heet dan inmiddels Flandria), wordt het pand door J. Peters voor fl. 150.000,- verkocht aan mevrouw H.F. Visser. Drie jaar later, oktober 1981, verkoopt mevrouw H.F. Meijer-Visser het voor hetzelfde bedrag aan horecaondernemer J. van der Vlies en uitvaartverzorger M. van der Kraan. Op 17 februari 1982 vindt opnieuw een eigendomswisseling plaats; café Flandria en de bovenwoning worden voor fl. 165.000,- verkocht aan J. van der Vlies.

Frapo's

Op 6 maart 1987 wordt Bellamypark 7 verkocht aan Frapo B.V. te Westkapelle. L.G.J. (Pol) Aertssen betaalt namens Frapo B.V. fl. 180.000,- voor het pand en fl. 50.000,- voor de inventaris. Hier begint de glorietijd van Frapo's.

Zie ook

Externe links

Bronnen