Vlissingen Dronk

Ons Genoegen

 

Ons Genoegen

Kleine Markt 15
Vlissingen

 

Volkskoffiehuis en Melksalon op de Kleine Markt, in 1911 opgevolgd door "De Goedkoope Winkel" en later de winkel in huishoudelijke artikelen van A.J.W. de Nijs

Geschiedenis

1907
J.A. Pieterse van Wijck

Op 2 december 1907 wordt door Johannes Anthonie Pieterse van Wijck 'verlof tot den verkoop van alcoholhoudende dranken, andere dan sterken drank, in perceel 15 aan de Kleine Markt' aangevraagd. Pieterse van Wijck was voorheen eigenaar van De Gouden Leeuw op de Grote Markt.

1908
Jannis Beun

Op 23 februari 1909 vraagt Jannis Beun vergunning tot verkoop van sterken drank in het klein uitsluitend aan logeergasten in perceel Kleine Markt 15. Een jaar later opent hij ook Café Nieuw Centrum in de Hendrikstraat. Niet duidelijk is of hij beide zaken tegelijkertijd runt. Beun wordt in 1910 failliet verklaard. In het pand wordt vervolgens 'In den Goedkoopen Winkel' gevestigd.

Foto's

Verhalen

  • In de Vlissingse Courant van 23 augustus 1908: "Op de Kleine Markt schrok hedenmorgen een voor een melkwagen gespannen paard, met het gevolg dat de wagen achteruit reed en zóó onzacht met de spiegelruit van het Volkskoffiehuis van de heer Pieterse van Wijck terecht kwam, dat de ruit geheel werd vernield en natuurlijk heel wat schrik en ontsteltenis veroorzaakte".
  • In de Vlissingse Courant van 17 mei 1909: "WAARSCHUWING": Ondergeteekende maakt bekend dat zij die de dienstbode MARIE SPONSELEE in dienst willen nemen, eerst informatiën kunnen nemen bij ongeteekende, J. Beun.

Bijonderheden

  • Johannes Antoni Pieterse van Wijck (5-6-1875), sinds 15 oktober 1897 gehuwd met Catharina Sijke van Oyen Laurense. Is in 1897 exploitant van De Gouden Leeuw op de Grote Markt en in 1907 Ons Genoegen aan de Kleine Markt. In 1927 uitbater van Rust Wat aan de Koudekerkseweg.
  • Jannis (of Jannes) Beun, uit Breskens. Trouwt op 2-5-1901 met Maria van Gijs. Hij is dan wagenmaker van beroep.

Zie ook

Externe links

Bronnen