Vlissingen Dronk

Pizza-Service

 

Pizza-Service

Bellamypark 10
4381 CJ Vlissingen

 


Geschiedenis

1987
Guus Lindner

In 1983 is Guus Lindner eigenaar van coffeeshop Belle Amie. Guus is een kenner op het gebied van bier en brouwerijen, bakt pizza's met prachtige namen en schenkt naast zeven soorten koffie ook twintig verschillende soorten thee. In 1987 verandert Lindner zijn coffeeshop in 'Pizza-Afhaal'. Het is daarnaast ook mogelijk om de pizza's in het restaurant te nuttigen. Als Lindner in oktober start met een bezorgdienst, krijgt de zaak de naam 'Pizza-Service'. In 1995 houdt hij het voor gezien en nemen de gebroeders van der Hilst de zaak over.

1995
Richard van der Hilst en Frank van der Hilst

De broers Richard en Frank van der Hilst, eigenaars van Cafetaria Foppe, nemen in 1994 de pizza-service over van Guus Lindner. Het is niet bekend tot wanneer zij de pizzeria hebben gerund.

2000
Rob van der Peijl

Omstreeks 2000 wordt Rob van der Peijl de nieuwe pizzabakker.


Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Pizza-Service/foto's

Verhalen

Guus Lindner

Guus Lindner is één van de samenstellers van het boekje "Walchers Bierboek" dat in 1986 werd uitgegeven door Jan van Schaik. Samen met Rinus van Reems, Peter Sijnke, Chris Wisse en Jan van Schaik beschreef hij de historie van het biergebeuren op Walcheren en belichtte daarbij enkele interessante biercafé's en slijterijen. Jan van Schaik over Coffeeshop Belle Amie: "Uitgerekend in een koffieshop wordt op Walcheren het breedvoerigst en diepgaandst gesproken over bier. Coffeeshop Belle Amie is het kleinste horecapandje van Vlissingen, maar herbergt op de privéverdieping de waarschijnlijk grootste collectie (lege) bierflessen in de Scheldestad. Bij de laatste officiële telling telde de verzameling va koffiehuisbaas Guus Lindner 750 stuks, waaronder een gigantische fles van de gerenommeerde Belgische brouwerij Liefmans met een inhoud van maar liefst negen liter. Er is weinig wat Guus niet weet over brouwen en brouwerijen. Hij koestert grootse aspiraties en droomt van een bruin café in de gewelvenkelder van zijn koffiehuis, met als het even kan, een eigen bier uit de huisbrouwerij. Als zijn bier eens wordt wat zijn koffie nu is, dan zien we in Belle Amie het toekomstige bedevaartsoord van de ware bierliefhebber".
Naast zijn uitgebreide kennis van bier en brouwerijen weet Guus ook alles over pizza's. Hij bakt de "Precipité Volissima", Tricolore, Gustosa, Tramonto, Buonissima en Tremolante", al dan niet versierd met een assymetrisch patroon van diverse heerlijkheden.

Recepten van Guus

Ingrediënten (voor een normale bakvorm): 1/2 dl olie (arachide of zonnebloem), 1 1/2 dl lauw water, 1/2 pond bloem, 4 gr. verse gist en wat zout.
Bereiding: los de gist op in het water en roer het zout door de bloem. Voeg water en vervolgens olie toe aan de bloem en kneed er een luchtig deeg van. Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plaats (40 graden). Kneed het daarna nog even en spreid het uit over de bodem van de bakvorm. Bak de pizzabodem voor in een zeer hete oven gedurende 2 minuten. De bodem kan direct worden gebruikt of worden ingevroren.
Tomatensaus: De tomatensaus wordt als eerste ingrediënt over de pizzabodem gesmeerd. Daarna volgt de -bij voorkeur jonge- kaas, vermengd met wat gemalen Parmezaanse.
Ingrediënten: 1 blikje gepelde Italiaanse tomaten, wat oregano, een beetje sambal en enkele teentjes knoflook.
Bereiding: prak de tomaten fijn en roer alle bestanddelen goed door elkaar. Roer of mix er in een keukenmachine een zo smeuïg mogelijke saus van. Deze basissaus kan worden aangevuld met even losgebakken of in bouillon gekookte gehakte die we door de saus roeren.
Bloemkoolsaus: een alternatieve saus verkrijgen we door een bloemkooltje met een eetlepel kerrie in weinig water te koken. De bloemkool prakken en laten afkoelen. Ook deze saus gaat als eerste over de pizzabodem voordat de andere zaken daarop worden gedresseerd.
Opbouw pizza: als de pizzabodem klaar is, besmeerd met de saus en met kaas bestrooid, volgt de bekleding met vis, vleeswaren en of groenten. In aanmerking komen olijven, champignons, salami, ham, uien, ananas en dergelijke. Let goed op de kleur. Sperzieboontjes en tomaten gaan volgens Guus niet samen, je krijgt dan zo'n felkleurig kleuterschooleffect. Met ansjovis moet je oppassen in verband met de sterke smaak. Het is allemaal een kwestie van harmonie en evenwicht. Een pizza-artiest moet niet alleen een zuivere smaak maar ook kleurgevoel hebben.
Uit: PZC 19-6-1987

De Koerier

Uit PZC 6-10-2005:
Eén van de koeriers van de Pizza-Service is Randy de Bruijne. Hij geniet van zijn baantje als pizza-bezorger. Op een drukke avond brengt hij soms wel vijftien pizza's weg. "Lekker uitwaaien buiten. Dat is weleens fijn als je net een uur pizza's hebt staan inpakken in de hete keuken. De scooter brengt me vaak bij leuke mensen, in straten waar ik nog nooit ben geweest".
Kwetsbaar is hij wel, op zijn rode brommer, alles bij elkaar zo'n 200 kilo tegen die duizenden kilo's blik op de weg. "Je raakt ingespeeld op het verkeer" zegt Randy. "Bij een grote vrachtwagen zorg ik wel dat ik er netjes achter blijf rijden, maar als het niet zo druk is op de weg rijd ik flink door. Niet dat de pizza's koud worden -ze zitten immers in een elektrisch verwarmde tas- maar omdat het ook lekker is om overal tussendoor te manoeuvreren. Dat kan met een auto niet".
Randy is achttien en hard op weg om zijn rijbewijs te halen. Maar pizza's bezorgen met een auto zit er niet in. "Een scooter is veel sneller, veel handiger. Toen ik zestien werd wilde ik zo graag scooter rijden en dat gevoel heb ik eigenlijk nog steeds". En krijgt de scooter kuren, dan maakt Randy hem toch even. "Laatst wilde hij ineens niet meer starten. Bleek de bougiekap kapot. Nou, ik heb hem gewoon zelf even gerepareerd".
In de zwarte bak passen zeven pizza's. Als het even kan rijdt Randy op die manier zoveel mogelijk bestellingen in één keer. "Als mensen maar één of twee pizza's bestellen gaat dat in een moeite door. Lekker makkelijk". Dan zit de koerier dus wel even op zijn scooter. Krijgt hij daar nou geen harde kont van? "Welnee, gewoon zorgen dat je op tijd weer in de keuken staat! "

Bijzonderheden

  • De pizza's van Guus Lindner worden per bromfiets bezorgd. Deze is voorzien van een professionele koffer, gemaakt in de fabriek van Flight Car. Het Vlissingse bedrijf vervaardigt ook fotokoffers en kisten voor muziekinstrumenten. De pizzakoffers zijn goed geïsoleerd, oppassen dus bij het uithalen van de hete pizzadozen.
  • In het najaar van 2000 start Pizza-Service met on-line bestellen.

Zie ook

Externe links

Rob van der Peijl rubriek Ik ben Vlissingen

Bronnen