Vlissingen Dronk

The Coffeeshop - Belle Amie

 

The Coffeeshop - Belle Amie

Bellamypark 10
4381 CJ Vlissingen

 


Coffeeshop op Bellamypark 10, coffeeshop zoals coffeeshop bedoeld is. Koffie dus..! Opgestart door Anne Kamstra en Jannie Scholte en daarna 6 jaar gerund door Frank en Lucy Bolier-Versteeg. In 1985 is Guus Lindner eigenaar van Coffeeshop Belle Amie. In mei 1987 doopt hij de coffeeshop om in Pizza-afhaal.

Geschiedenis

1971
Jannie Scholte en Anne Kamstra

Jannie Scholte en haar partner Anne Kamstra starten in 1971 de coffeeshop. Jannie runt de shop tot 1979 en wordt dan opgevolgd door Frank Bolier.

1979
Frank Bolier

Frank Bolier en Lucy Versteeg zijn de volgende zes jaar uitbaters van The Coffeeshop.

1983
Guus Lindner

In 1983 wordt Guus Lindner de nieuwe eigenaar, de coffeeshop heeft dan de naam "Belle Amie". Guus is een kenner op het gebied van bier en brouwerijen, bakt pizza's met prachtige namen en schenkt naast zeven soorten koffie ook twintig verschillende soorten thee. In 1987 start Lindner er een pizza-service. In 1994 houdt hij het voor gezien en nemen de gebroeders van der Hilst de zaak over.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op The Coffeeshop - Belle Amie/foto's

Verhalen

Guus Lindner

Guus Lindner is één van de samenstellers van het boekje "Walchers Bierboek" dat in 1986 werd uitgegeven door Jan van Schaik. Samen met Rinus van Reems, Peter Sijnke, Chris Wisse en Jan van Schaik beschreef hij de historie van het biergebeuren op Walcheren en belichtte daarbij enkele interessante biercafé's en slijterijen. Jan van Schaik over Coffeeshop Belle Amie: "Uitgerekend in een koffieshop wordt op Walcheren het breedvoerigst en diepgaandst gesproken over bier. Coffeeshop Belle Amie is het kleinste horecapandje van Vlissingen, maar herbergt op de privéverdieping de waarschijnlijk grootste collectie (lege) bierflessen in de Scheldestad. Bij de laatste officiële telling telde de verzameling va koffiehuisbaas Guus Lindner 750 stuks, waaronder een gigantische fles van de gerenommeerde Belgische brouwerij Liefmans met een inhoud van maar liefst negen liter. Er is weinig wat Guus niet weet over brouwen en brouwerijen. Hij koestert grootse aspiraties en droomt van een bruin café in de gewelvenkelder van zijn koffiehuis, met als het even kan, een eigen bier uit de huisbrouwerij. Als zijn bier eens wordt wat zijn koffie nu is, dan zien we in Belle Amie het toekomstige bedevaartsoord van de ware bierliefhebber".
Naast zijn uitgebreide kennis van bier en brouwerijen weet Guus ook alles over pizza's. Hij bakt de "Precipité Volissima", Tricolore, Gustosa, Tramonto, Buonissima en Tremolante", al dan niet versierd met een assymetrisch patroon van diverse heerlijkheden.

Belgische Biercultuur

Op uitnodiging van Guus Lindner komt Jan de Bruijne op woensdagavond 17 april 1985 een lezing verzorgen over de ontwikkeling van de Belgische biercultuur. De Bruijne is de Brugse autoriteit op biergebied en uitbater van het bierhuis "'t Brugs Beertje". Volgens Jan word je niet dik van bier, maar wel mooi. (Zie het artikel en foto "Bier in de keuken" uit PZC 31-5-1985 op The Coffeeshop - Belle Amie/foto's).

Bijzonderheden

  • The Coffeeshop is tevens soos van de Werkgroep Homofilie Walcheren (WHW)

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Walchers Bierboek, uitg. J. van Schaik 1986
  • Artikel "Bier in de keuken": PZC 31-5-1985
  • Foto intro: Frank Bolier
  • Foto's Bellamypark: Gemeentearchief Vlissingen