Vlissingen Dronk

Popeye

 
 

Café Popeye was een modern bruin café aan de Nieuwendijk. Het café is in 1999 gestart door Koen Tesselaar en Willem van Haaren. Café Popeye bestaat uit twee etages, met onder het café-gedeelte op de begane grond een kelder die in het weekend geopend is.

Geschiedenis

1999
Willem van Haaren en Koen Tesselaar

Op de plek waar hengelsport Olympia gehuisvest was, ontstond in 1999 Café Popeye. "Waar eens de zagers en pieren lagen, krioelt het nu van de mensen", zo valt er te lezen op de website van het café. Oprichters Koen en Willem, beiden DJ's, hadden een duidelijk beeld voor ogen toen zij begonnen aan het verbouwen van de hengelsportwinkel. "Muziek is een grote sfeerbepaler in cafees en in Café Popeye in het bijzonder. De trend is dat de muziekmix in cafés steeds meer op die van discotheken gaat lijken. Om nog een breed muziekaanbod te kunnen doen zijn meerdere area’s nodig. Deze wens konden we in vervulling laten gaan met de kelder onder het pand aan de Nieuwendijk. Er moest veel gebeuren."

2005
Willem van Haaren

Koen verruilt in 2005 de Popeye voor het Sintjacobscafé, Willem is tot mei 2014 de as waar Popeye om draait. Na de sluiting wordt het café overgenomen door Rob Vereijken. Hij laat het verbouwen en opent in april 2015 Tapperij de Ruyter.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Popeye/foto's

Verhalen

Tijdens de DDD avond (open podium) heeft een groep maanden lang honderden sleutels door heel Vlissingen verspreid met een label eraan met de tekst 'jukebox cafe Popeye' erop. Deze sleutels vonden gedurende de maanden hun weg naar het cafe waar ze door oplettende burgers werden ingeleverd. Tot wanhoop van de eigenaar en het personeel. Er staat immers helemaal geen jukebox. Bij het openen van de act van deze groep viel alles ineens op z'n plek en bleek wie er achter deze grap zaten. Het spreekt voor zich dat ze dat jaar gewonnen hebben.

filmpje van DE SLEUTEL

Bijzonderheden

 • Oprichters Koen en Willem waren eerder werkzaam in cafés met namen als Jerommeke (Domburg) en Lambik in Goes. Ze waren er dan ook snel uit dat hun nieuw op te richten café de naam van een stripfiguur moest gaan dragen. Vanwege de nadruk op de popmuziek en de ligging van het café, aan de jachthaven in Vlissingen, lag de keuze voor Popeye voor de hand.
 • Willem en Koen introduceren na de opening een -voor Vlissingen- uniek betaalsysteem in de vorm van een klantenpas. De pas kan opgewaardeerd worden en geldt als veilig betaalmiddel. Daarnaast geeft de pas korting op consumpties en bij kledingzaak 'The Firm' en 'Autorijschool Freddy Wolf'.
 • De woensdagavond heeft bij Café Popeye altijd in het teken gestaan van livemuziek. Tien jaar lang speelde Copycat iedere woensdagavond in het café. Op 29 juni 2011 kwam er een einde aan deze traditie, maar de livemuziek op woensdagavond verdween niet. Na het stoppen van Copycat kregen andere bands de kans op deze avond hun kunsten te vertonen.
 • In mei 2014 wordt Popeye tijdelijk gesloten. Omdat het café niet helemaal voldoet aan alle veiligheidseisen en er dusdanige aanpassingen verricht dienen te worden, gaat Popeye in juni 2014 tijdelijk dicht. Willem heeft met buurman Rob Vereijken van Club Bellamy afspraken gemaakt waardoor het Popeyepubliek het komende WK-voetbal in de eigen Popeysfeer kan volgen. Ook de muziek en de themafeestjes verhuizen mee.
 • Popeye gaat uiteindelijk niet meer open. De tijdelijke sluiting wordt een definitieve. Daarom kiezen we een avond waarop we een Popeye feest gaan houden. Deze avond gaat plaatsvinden bij onze vrienden van Café De Concurrent op vrijdag 15 mei. Dat is precies 1 jaar na het op slot draaien van Café Popeye. Er is een besloten Facebook groep aangemaakt. Wie zin heeft om te komen kan zich aanmelden. Nadere info over deze avond zetten we in deze groep Popeye Groep


Medewerkers

 • Eric Lokker
 • Pjotr Houtman
 • Eric de Bruijn
 • Pascal Elterman
 • DJ Sparcoo
 • Sander Maas

Zie ook

Externe links

Promotiefilmpje Popeye
Een avondje met Henny Vrienten PZC 26 juli 2018

Bronnen