Vlissingen Dronk

Vanuus

 

Vanuus

Walstraat 16
4381 EE Vlissingen

06-24164707
Facebook

 

Café Vanuus is een klein café, sinds 1979 op de hoek van Walstraat en Nieuwstraat. Is de opvolger van De Beddepan en Café Amicus. Het café is 'behangen' met nostalgische figuren, instrumenten en gekke borden. Sinds 1 januari 2014 is Bart Felius de eigenaar.

Geschiedenis

1979
Eddy van Dijke

Het bekende café Amicus verandert in 1979 voorgoed in Vanuus, dat minstens zo bekend wordt. Eddy van Dijke neemt Café Amicus over en wordt de eerste eigenaar van Vanuus. In 1978 is nog heel kort Herberg De Beddepan in het pand gevestigd geweest.

1982
Rens Louws

Eddy van Dijke wordt opgevolgd door Rens Louws. Rens en echtgenote Tineke Tiemens hebben tevens de broodjeszaak "De Dikke Mik" aan de overkant op nr. 19.

1992
Ron de Wolf en Piet de Jong

Ron de Wolf en Piet de Jong nemen de zaak over. Piet zal lange tijd eigenaar blijven en verkoopt het café in 2003 aan Babs Huizinga en Johan van Belzen.

2003
Babs Huizinga en Johan van Belzen

Babs en partner Johan (Bé) runnen Vanuus precies 5 jaar en vertrekken in 2008 naar Curaçao.

2008
Pim Keerssemeeckers en Hélène Groenendijk

Na het vertrek van Babs en Johan worden Pim en Hélène de nieuwe eigenaars. Zij hebben "geoefend" in café Juust, een tijdelijke invulling van Bellamypark 24. Net als hun voorgangers Babs en Bé gaan ook Pim en Hélène 'emigreren'. In januari 2014 verhuist het stel naar Spanje. Bart Felius wordt de nieuwe baas in Vanuus.

2014
Bart Felius

Per 1 januari 2014 neemt Bart Felius Vanuus over.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Vanuus/foto's

Verhalen

Volle kaart

Rens Louws werkte met een even simpel als doelmatig systeem. Je kocht voor een x-bedrag een 'tegoedkaart' en de genuttigde consumpties werden daarop afgeschreven. Als het tegoed op was, riep Rens: "je kaart is vol!"

Sparen

Er was een spaarkaart en ook een spaarkas(t) en daar deden we leuke dingen mee, o.a. een trip naar Parijs..!!

Belgisch Bier

Het "Walchers Bierboek" schrijft in 1986 over Vanuus: "Door de centrale ligging trekt het alle soorten bezoekers. Een praatje hier, een praatje daar is opvallend in deze zaak. Er wordt veel gesproken over bier, vandaar dat je hier dan ook een ruim assortiment Belgische bieren aantreft. Regelmatig wordt er een speciaal brouwsel uit België gehaald. De barman zal je graag helpen dit goed uit te schenken. Mocht je van al dat bier een beetje hongerig zijn geworden, dan staat de keuken voor je open met heerlijke eigengemaakte hapjes".

Nieuw record steppen

De broers Hans en Luck Walschot, Leon Ruyters en Roy Pietersz uit Heensbroek verbeteren in mei 1979 naar eigen zeggen het Nederlands record steppen. Om 10 voor 12 arriveren zij bij café Vanuus, het eindpunt van hun route. Ze hebben er 235 kilometer op zitten en willen zo de aandacht vestigen op bedreigde inheemse diersoorten. Lees verder in het artikel op Vanuus/foto's.

Zimmer Frei

In de nacht voor de opening van het straatfestival van 1985 wordt op de zijkant van de bunker op de Nolledijk door Livio Scaïni met grote letters ZIMMER FREI geschilderd. Deze Scaïni, een persfotograaf bij het persbureau AGIP in Parijs, is in 1975 naar Nederland gekomen en vestigt zich in 1982 in Vlissingen. Livio loopt al langere tijd rond met een plan voor een anti-Duitse grap. Dit om alsnog wraak te nemen voor de manier waarop de Duitsers in de oorlog zijn vader hebben behandeld.
Op een dag vraagt Scaïni de cafébaas van Vanuus wat die van zijn idee vindt. Het antwoord is duidelijk: 'Doen!' Ze sluiten een weddenschap en drinken er een biertje op. Na deze 'toestemming' koopt hij bij de HEMA een bus verf en begeeft zich 's avonds, na nogmaals een bezoekje aan Vanuus, op de fiets naar de bunker. Omdat er nog wandelaars op de Nolledijk zijn, kan hij pas rond middernacht aan zijn klus beginnen. Rond drie uur is het karwei af.
De tekst ZIMMER FREI is aan de landzijde en de zeezijde geschilderd.
Kort na het aanbrengen van de tekst biedt Livio een foto van zijn kunstwerk aan bij de PZC. Daar vindt men het echter niet interessant genoeg, waarna hij het bij de Scheldebode probeert. Die zien er wel de lol van en plaatsen de foto. Later heeft Livio de foto ook aangeboden bij het persbureau AGIP in Parijs, die hem vervolgens via Reuter verder hebben verspreid. De foto is de hele wereld overgegaan.

Brandweeroefening

"Gillende mensen, hangend uit het raam, een vertwijfeld meisje op een balkonnetje en een feestganger die met de moed der wanhoop de 'brand' maar via een smal richeltje onder een raam probeert te ontvluchten: het voormalige handelshuis van de firma Witlox in de binnenstad is het toneel van een spectaculaire brandweeroefening.
Voor de brandweer is de opdracht: mensen redden. Het al een halfjaar leegstaande, drie verdiepingen hoge pand op de hoek van Walstraat en Nieuwstraat vormt een perfect oefenobject. Met de inzet van de gasten van het tegenover gelegen café Vanuus wordt een houseparty geënsceneerd in het gebouw. De 'verwilderde meute' die binnen aan het feestenvieren is, wordt ingesloten door een brand. Rookontwikkeling maakt het onmogelijk via de trap te ontsnappen. keiharde housemuziek en het motorlawaai van het hulpmaterieel bemoeilijkt de communicatie nog meer dan de persluchtmaskers al doen. Dat geeft de brandweer een kans om eens te oefenen met het springzeil: vier mensen moeten er opgevangen worden, terwijl er twee anderen met de ladderwagen van het balkonnetje moeten worden gehaald en nog twee mensen aan de andere kant van het gebouw met een gewone ladder uit een raam worden gered. Pas daarna kan het pand doorzicht worden en de brand bestreden.
De oefening loopt op rolletjes constateert organisator Peter ter Meulen tevreden. "In Vlissingen hebben we nog nooit met het springzeil moeten werken. Het is de bedoeling dat ze omstanders rekruteren om te helpen, want de brandweer heeft te weinig mankracht. Dat is goed gelukt".
Voor de tientallen buurtbewoners en de cafébezoekers is het en mooie show. Overigens zijn de springers onder de housepartybezoekers op last van kroegbaas Rens Louws tevoren 'drooggelegd'. "Anders wordt het te gevaarlijk. We kunnen geen gebroken benen hebben. Je komt toch hard neer op zo'n zeil".
Het voormalige handelshuis van Witlox staat op de nominatie om gerenoveerd te worden. In het gebouw zijn appartementen en twee winkels gepland.

Bijzonderheden

  • 'Van Huis' of in 't Zeeuws: 'Vanuus'
  • Pam Czech: "Heb ik gewerkt, in 1978 en 1979. Ik werkte daar zo nu en dan in het weekend, bij drukte. Ik weet nog dat hij (Eddy van Dijke) die kroeg begon. Daarvoor was het een oud Vlissings stamcafé, met van die ouwe taarten".
  • In 1989 organiseren enkele ondernemers van 'Walstraat-Zuid' hun eigen muziekpodium tijdens de Braderie. Ze zijn het beu om steeds maar in de categorie 'einde Walstraat' geplaatst te worden. Ze hebben het jaar ervoor ook een dergelijk feestje gehouden en verwachten dat het op de hoek Walstraat/Nieuwstraat weer dringen wordt voor het publiek.
  • In oktober 2023 presenteert Remco Coppejans zijn boek 'Paulinaweg 100' in Vanuus. Richard, de hoofdpersoon in het verhaal, is in de jaren zeventig een geregeld bezoeker van het café. Coppejans vindt het daarom toepasselijk om één van de eerste exemplaren te overhandigen aan uitbater Bart en Joke van Vlissingen Dronk.

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Tekst Belgisch Bier: Guus Lindner uit "Walchers Bierboek" uitg. J. van Schaik 1986
  • Verhaal 'Zimmer Frei': uit tijdschrift 'De Wete' januari 1993
  • Verhaal brandweeroefening: PZC 22-4-1992
  • Krantenknipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
  • Artikel nieuw record steppen: PZC 21 mei 1979
  • Foto Rens 1986: Chris Wisse uit "Walchers Bierboek" uitg. J. van Schaik 1986
  • Foto spandoek: PZC 17-6-1994
  • Foto Vanuus 2003: Collectie Leo Platteeuw
  • Foto Johan van Belzen: PZC 29-12-2007
  • Foto Vanuus met Joke Vantricht: Roel Rozenburg uit boek "Groeten uit Vlissingen een eeuw verstreken" 2011
  • Foto's: Facebook Vanuus
  • Foto huwelijk Pim en Hélène: PZC 4-9-2012