Vlissingen Dronk

Long John

 

Long John

Bellamypark 32
4381 CK Vlissingen

 

Disco Dancing Long John van Jørgen Pedersen is de opvolger van De Amstelhoek op Bellamypark 32. Na Long John volgt Chinees restaurant Azië

Geschiedenis

1971
Jørgen Pedersen en Pia Pedersen

De Amstelhoek krijgt de naam Disco Dancing Long John. Jørgen is dan ook bekend als Papa Long John en treedt op als zanger in de gelijknamige band. In augustus 1975 vieren Jørgen en Pia hun 10-jarig café-jubileum. In 1977 stoppen ze ermee en wordt in het pand Chinees restaurant Azië gevestigd. Jørgen overlijdt in Denemarken op 26 oktober 2000, slechts 59 jaar oud.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Long John/foto's

Verhalen

Jørgen Pedersen

Uit 'Groot Walcheren' 1 mei 1974:
De sympathieke Deen kwam in 1961 naar Nederland. In 1963 begon hij zijn loopbaan als kastelein door in springen bij mevrouw Jac. de Ruijter in de zaak die Long John heet. In 1964 ging hij bij Bar La Moustache (2) achter de tap staan. Later, medio 1965, begon hij voor zichzelf in bar Michieltje (3) in de Beursstraat, destijds één van de meest besproken bars van Zeeland. In 1967 kocht hij het café waarin nu bar-discotheek Long John is gevestigd. Na al die jaren heeft Jørgen nog steeds de Deense nationaliteit. 'Ik heb weleens het Nederlands staatsburgerschap aangevraagd, maar een Hollands paspoort kostte me 1800 gulden. En dat vind ik veel geld. Dan blijf ik liever Deen. In de praktijk maakt het toch niet veel uit', aldus Jørgen, die gehuwd is met een Amsterdamse.

Biertapwedstrijd

Uit 'Groot Walcheren' 1 mei 1974:
Op dinsdag 7 mei 1974 wordt in Hotel Maldegem de regionale biertapwedstrijd voor Midden-Zeeland gehouden. De vorige editie werd gewonnen door Jørgen, hij zal zijn titel dus moeten verdedigen.
In zijn bar aan het Bellamypark tapt hij voor zichzelf en voor ons terloops een goed glaasje bier (zoals de juryleden van biertapwedstrijden dat graag zien) en zegt desgevraagd: 'Nee, ik oefen niet voor dit soort wedstrijden. Biertappen moet een kwestie van gewoonte zijn. Het pilsje dat je op biertapwedstrijden produceert moet precies eender zijn als het pilsje dat je klanten voorgezet krijgen. In mijn bar Long John is de bierverkoop één van de hoofdpeilers van de omzet, dus de manier waarop je bier serveert is het visitekaartje van je zaak'.
Omdat Jørgen Pedersen ook zelf hoge eisen aan de kwaliteit van zijn pilsje stelt, heeft hij een snelkoeler in gebruik bij zijn bierpomp, die het gerstenat altijd op een plezierige temperatuur houdt en die hem in staat stelt om aan één stuk door alle glazen eender te tappen. 'Ik moet toegeven, dat er bij drukte weleens een slippertje tussendoor schiet. Maar toch is dat zelden' aldus Pedersen. 'Kijk, als je 15 glazen tegelijk moet tappen is het schuim van het eerste glas wat weggezakt als je met het laatste bezig bent. Maar dat is nauwelijks te voorkomen'.
Heeft hij moed op de regionale biertapwedstrijden die in januari a.s. recht geven op deelname aan de landelijke finale in Amsterdam? 'Zeker, het moet een goede plaats kunnen opleveren. Van zenuwen of gespannenheid zal ik niet zoveel last hebben. Ik heb tenslotte al vaak genoeg meegedaan'.

Slecht weer

  • Hans Walraven, disc-jockey van dancing Long John, heeft op uitnodiging van Radio Veronica een gastprogramma "Welkom op 538" gemaakt. Dit wordt op een zondagavond in december 1973 uitgezonden. De weersomstandigheden zijn op de bewuste zondag echter zo slecht dat Hans niet op tijd in de studio's arriveert waardoor de bandopnamen niet tijdig gereed zijn. Het programma wordt een week later op Radio Veronica uitgezonden.
  • Na een zaterdagavond kwam het voor dat een aantal terrasstoelen van het Bellamypark in de Walstraat belandden. De stoelen werden veilig gesteld op de afdeling teletype van de PZC, waar Jørgen ze de volgende dag weer kwam ophalen.

Bijzonderheden

  • Jørgen maakt ook als "Papa" deel uit van de band "Papa Long John & The Small Ones". Kijk voor de foto's op Long John/foto's.

Medewerkers

  • Julien Bloppoel
  • Gratje Meyer (later Café Paternoster)
  • Arie Bakker
  • Hans Walraven (dj)
  • André Blom (dj)
  • Gerrit Eckhard (later City Bar)
  • Willem Bruijnooge 1972 (later Twenty-One)

Zie ook

Externe links

Bronnen