Vlissingen Dronk

De Rode Lantaarn

 

De Rode Lantaarn

Nieuwstraat 58
4381 CV Vlissingen

 

Café in de Nieuwstraat, opgevolgd door De Fles, Sjoerd en Herman. Aanvankelijk op huisnummer 58, later omgenummerd naar nr. 180.

Geschiedenis

1964
T.P. van der Vlist, Willem de Baat, Henk van Berkel en W. Schout

Eigenaars waren T.P. (Teun) van der Vlist en Willem de Baat. Als bedrijfsleider was Jo Aarnoutse de belangrijkste man in de Rode Lantaarn, bijgestaan door Jeanet.

1966
Willem de Baat

Op 4 april 1966 wordt de Rode Lantaarn heropend door Willem en Ans de Baat. Tegelijkertijd wordt afscheid genomen van 'de vorige exploitanten' Teun en Frida van der Vlist.

1971
Willem de Baat, Hans van Lit en Henny Roozemond

Omstreeks 1971 nemen Hans en Henny van Lit de exploitatie van het café over. Begin jaren zeventig zijn Hans en Henny ook de uitbaters van The Scotch Inn.

1975
Willem de Baat en Jo Aarnoutse

Op 11 september 1975 wordt het café opnieuw heropend door Willem en Ans. Nu met gastheer en gastvrouw Jo en Jeanette Aarnoutse. Na een verbouwing door De Baat in 1982 is niet alleen het interieur aangepast maar ook de naam, De Rode Lantaarn gaat dan verder als De Fles.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Rode Lantaarn/foto's

Verhalen

Herinnering van Jan Schuitema:
"In 1964 kwam ik er elke week, soms met Piet van der Meer. Ook nog in '65. Ik heb eens een 10-tal militairen meegenomen toen ik op de COAK zat en dus gelegerd was in de Generaal-Majoor Berghuijskazerne in Middelburg (1965). Teun reed toen in zo'n grote Amerikaanse bak. Die stond daar voor de deur. Soms haalde hij daarmee de vaten bier uit een depot in Middelburg. Piet van der Meer is daar nog gaan werken, maar toen kwam ik er niet meer..."

Tumult

Uit de PZC d.d. 25-1-1980:
De Vlissingse jongeman had in zich in de meest letterlijke zin aan drankmisbruik schuldig gemaakt. In de ene Vlissingse bar onttrok hij geheel onbevoegd zes flessen sherry, bessenjenever en vieux aan de bedrijfsvoorraad. In een andere bar liet hij al even onbekommerd één van die flessen in scherven vallen.
Dat was, in De Rode Lantaarn de inleiding tot een grillig ontsporen van de jongeman, want geïrriteerd over eigen onzorgvuldigheid doorkliefde hij moeiteloos met een tweede meegevoerde fles een vensterruit van deze onderneming en in het tumult dat daarna ontstond sneuvelde ook het restant van de flessen, afkomstig uit de bar The Three Barrels.
En vanuit deze achtergronden kon men op de zitting van de politierechter de officier van justitie horen verzuchten: "Van al die mooie flessen is er niet één heel gebleven". Wat was er gebeurd?
Niet vanuit een criminele aanleg, maar louter door teveel alcoholgebruik, waardoor zijn gevoel voor verhoudingen en verantwoordelijkheid tot nul was gereduceerd, had de 21-jarige jongeman zich in De Rode Lantaarn tot diefstal verlaagd. De waardin vertrouwde haar gast toen die na het gebruik van vijftien glazen bier zich steeds frequenter om sanitaire redenen moest verwijderen. Daarbij passeerde hij telkens een deel van de bedrijfsvoorraad en direct na het vertrek kon A.S. zich niet meer bedwingen: hij verliet de verlofruimte met onder zijn jas twee flessen sherry, twee flessen vieux en twee flessen bessenjenever. Zo bereikte de jongeman de andere bar, waar hij bij zijn entree de controle over één van de flessen verloor. De fles lag in scherven aan zijn voeten en het gevolg was een totaal uit de hand lopen van de situatie. De drank had als een tweesnijdend zwaard toegeslagen. Later zou de jongeman zich niets meer van de gebeurtenissen kunnen herinneren. Het pleitte wel voor hem dat hij de volgende dag, toen hij zijn roes had uitgeslapen, onmiddellijk terugkeerde naar De Rode Lantaarn om daar de schade te regelen.

Bijzonderheden

  • Mariëtte kreeg jaarlijks een tourbus vol voor een georganiseerd bezoekje aan een bierbrouwerij, eerst toen ze als bedrijfsleider in De Rode Lantaarn werkte en later als eigenaar van De Boemerang.

Medewerkers

  • Frieda (ten tijde van Teun)
  • Jo Aarnoutse, bedrijfsleider 1971
  • Jeanette van Damme 1971
  • Hans van Lit
  • Mariëtte Hueting
  • Willem Bruijnooge, bedrijfsleider 1982
  • Rinus Meulenberg en Marjolein Poerstamper zijn ook enige tijd werkzaam geweest in de Rode Lantaarn. Het is niet helemaal duidelijk wanneer precies, wel is bekend dat Willem de Baat toen de eigenaar was.

Zie ook

Externe links

Bronnen