De Boemerang, Nieuwendijk 49. Klein kroegje, vooral bekend geworden door eigenaar Anton Vogelaar, iedereen kende hem als Moos.
Inhoud
Geschiedenis
1971
|
Firma BruBoo, Jac. Boone en Daan Bruinooge In oktober 1971 openen Jac. Boone en Daan Bruinooge, sinds een half jaar eigenaars van De Baron, een nieuwe bar op de Nieuwendijk: "De Boemerang". De bar ziet er 'gezellig' uit, mede door het bakstenen dak dat boven het buffet is aangebracht. Om de sfeer extra te verhogen is een strereofonische geluidsinstallatie aangeschaft. |
1975
|
Moos (Anton) Vogelaar In 1975 zit Moos (Anton Louis) Vogelaar in de Boemerang. Na een paar jaar vertrekt Moos naar de Jarinohal en wordt De Boemerang opgevolgd door De Kneip. John en Els Geelen openen op 23 augustus 1979 dit nieuwe café op Nieuwendijk 49. Niet voor lang, want het pand wordt al in december dat jaar ter veiling aangeboden. Moos Vogelaar overlijdt op 14 juli 1988. |
1980
|
Mariëtte Hueting Na de korte periode van De Kneip keert 'De Boemerang' terug, in juli 1980 wordt Mariëtte Hueting de nieuwe eigenaar. Mariëtte was eerder bedrijfsleider van De Rode Lantaarn. Begin 1983 moet Mariëtte de bar sluiten, kort daarna wordt De Boemerang failliet verklaard. Mariëtte overlijdt op 23 september 2004, ze is dan 50 jaar. |
Foto's
Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Boemerang/foto's
Verhalen
Daan Bruinooge
Daniel Jan Pieter Bruinooge, op 21 januari 1941 geboren in Wemeldinge. Komt in 1953 naar Vlissingen en gaat na drie jaar HBS 'naar zee'. Zijn eerste reis duurt slechts 10 maanden, Daan treedt vervolgens in dienst bij de 'Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij die o.a. de Holland-Afrikalijn exploiteert. Daan wordt er passagierssteward en cabinsteward. Na twee trips wordt hij 'barkeeper' en krijgt 'de kapiteinstafel'. Op zijn 21ste wordt hij 'chef hofmeester'. Na zes jaar vindt Daan het 'welletjes'. Het is inmiddels 1968, Daan is vaak in Vlissingen te vinden in zijn stamkroeg 'Atlanta'. Als de kroeg te koop komt ziet Daan een goede investering voor zijn spaarcentjes, hij heeft aan boord goed verdiend.
In die tijd wordt Atlanta niet alleen bezocht door zeevaartscholieren. Ook journalisten van overbuurman PZC komen er geregeld voor een borrel en om te discussiëren. Op politiek gebied heeft Daan een duidelijke mening. Na de lessen van zijn leraar Levien de Bree op de HBS, heeft Daan zijn kennis van politieke zaken in de tijd dat hij voer behoorlijk ontwikkeld.
Als hij na een paar jaar Atlanta voor gezien houdt neemt Daan in 1971 met zwager Ad van de Woestijne restaurant Beursgebouw/De Beurs over. Datzelfde jaar wordt hij eigenaar van de grill-counter De Baron en café De Boemerang (onder de naam Firma Bruboo - Daan Bruinooge en Jac. Boone The 70 Inn). Drie jaar later beginnen Daan en zwager Ad samen De Concurrent. Kort daarna neemt Daan zitting in de gemeenteraad, dit betekent het einde van zijn horecaloopbaan. Daan Bruinooge overleed op 6 augustus 2010.
Moos
Herinnering van Ron de Jonge:
Samen met Moos heb ik een geweldige diensttijd gehad in Middelburg. We waren daar allebei werkzaam als hofmeester.
Onze opdracht was om zo weinig mogelijk aanwezig te zijn. Dat is gelukt! Moos was toen al eigenaar van De Boemerang (1973 - 1974).
We regelden van alles met het “opperhoofd” daar. Vooral Moos was een meester om die man naar zijn hand te zetten.
Hij regelde en organiseerde daar allerlei zaken, die objectief gezien niet konden, maar waar iedereen tevreden over was.
Daardoor hadden wij diverse privileges. We waren meer in De Boemerang dan in de kazerne! Veel vroege diensten van 06.30 tot 09.00
en dan weer vrij tot de andere dag. Prachtig leven.
In De Boem was het vaak feest. Ik herinner mij de hete avonden dansend op de tafels op muziek van Neil Diamond (” Hot August Night”)
Het was dan bomvol en we stonden op elkaar gepropt in die pijpenla. Ik herinner mij Moos als iemand met een opgeruimd karakter en een grote ondeugende lach op zijn gezicht, die ook bij de vrouwen in de smaak viel.
Die ondeugd zat er ook in als we goedkope Sherry in Sandeman flessen overgoten. Later op de avond maakte men dit onderscheid niet meer.
Ode door Ron de Jonge
Dranklokalen
Kroegen en havens
verweven als een knoop
drank overal te koop
Elk weekend weer
Atlanta, Boemerang, Vic-toria
Concurrent en Astoria
Vechten en vrijen
het was een van beiden
bloed, gillende meiden
Jukebox, Rock and Roll
Wurlitzer, Rock-ola
swingen op bier en cola
Blue Note en La Cave
Fortunes, Scorpions, Berry
Mersey-beat en tienerherrie
Moos, Adje, Rob de melkboer,
André, Turry, Jurgen en Nout
Vlissings nachtleven synoniem
voor drank en klatergoud
Bijzonderheden
- In de Boemerang was de hele bar beplakt met centen.
- In 1980 gaat Moos naar het restaurant Midden Zeeland in Arnemuiden. Hij blijft slechts een jaar in het restaurant. In 1981 wordt Moos exploitant van de Jarinohal.
Medewerkers
- Martine Verhey (bij Moos)
- Jan Becks (bij Moos)
- Ron de Jonge (bij Moos)
Aktiviteiten
In samenwerking met De Stoof werden door diverse café's aktiviteiten georganiseerd. Bijv. touwtrekken met de Ta Ka Toe en de jaarlijkse tienkamp in het Nollebos. Ook De Boemerang (toen Mariëtte Hueting eigenaar was) stelde een team samen om mee te kunnen doen. Zelf kreeg Mariëtte elk jaar een tourbus vol voor een georganiseerd bezoekje aan een bierbrouwerij, ook al toen ze nog als bedrijfsleider in De Rode Lantaarn werkte.
Externe links
Bronnen
- Sticker: Collectie Joke Vantricht-van Oorschot
- Foto's: Gemeentearchief
- Foto Riet, Piet en Nel: Collectie Barry Volmer
- Krantenartikelen: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek
- Artikel sponsor amateurs: PZC 27-2-1978
- Artikel biertapwedstrijden: PZC 14-4-1981
- Ode Dranklokalen: Uit "Vlissingen Grandeur in Perspectief" door Ron de Jonge 2009