Vlissingen Dronk

Belgische Loodsensociëteit

(Bijzonderheden)
Regel 24: Regel 24:
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 +
{{eigenaar
 +
|naam= Dott, P.
 +
|jaar= 1881
 +
|tekst= In de oude sociëteit aan Beursplein D 31 is P. Dott van 1881 tot 1886 de exploitant. Wanneer de soos verhuist naar het nieuwe gebouw op de Boulevard wordt [[International]] gevestigd in het pand.
 +
}}
 
{{eigenaar
 
{{eigenaar
 
|naam= J.F.M. Hoornaert
 
|naam= J.F.M. Hoornaert
Regel 127: Regel 132:
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 
*Foto introductie: Leo Platteeuw
 
*Foto introductie: Leo Platteeuw
*Foto's diner 1957: [http://www.vlissingen.nl Gemeentearchief Vlissingen]
+
*Foto's diner 1957: [http://www.gemeentearchiefvlissingen.nl Gemeentearchief]
 
*Afbeelding lucifermerken: collectie Ad Walrave
 
*Afbeelding lucifermerken: collectie Ad Walrave
 
*Foto Kim en Coby: [http://www.deweekkrant.nl De Faam] 13-11-2012
 
*Foto Kim en Coby: [http://www.deweekkrant.nl De Faam] 13-11-2012

Versie van 8 mei 2014 om 21:43

 

Belgische Loodsensociëteit

Boulevard de Ruyter 4
4381 KA Vlissingen

0118-413608
Website
Facebook

 

Op 31 december 1882 vindt de aanbesteding plaats voor de bouw van een nieuwe sociëteit. Dit gebouw zal komen te staan aan het begin van de nieuw ontworpen 'Zeeboulevard', tot die tijd nog 'Westdijk' geheten. De laagste inschrijver is de firma Ditmars & Zoon in Middelburg, die voor fl. 25.980,- de klus gegund wordt. De architect is J.J. Nootenboom, op 20 maart 1885 wordt de eerste steen gelegd. Ruim een jaar later, op 5 mei 1886, wordt Sociëteit 'De Unie' feestelijk geopend. De huidge loodsensociëteit dateert uit 1957 en werd op 27 maart in gebruik genomen. Inmiddels is de soos uitgegroeid tot een Hotel-Brasserie, maar ook nog steeds in gebruik als kantine van de Belgische loodsen. Sinds april 2013 zwaait Rob de Ruiter de scepter in "de Soos".


Geschiedenis

1881
Dott en P.

In de oude sociëteit aan Beursplein D 31 is P. Dott van 1881 tot 1886 de exploitant. Wanneer de soos verhuist naar het nieuwe gebouw op de Boulevard wordt International gevestigd in het pand.

1897
J.F.M. Hoornaert

Vermoedelijke eerste beheerder van de sociëteit is J.F.M. Hoornaert. Na enkele jaren vertrekt hij naar Metropole in de Walstraat.

1904
Van der Huizen

In 1904 vraagt mejuffrouw Van der Huizen een werkvrouw voor de Sociëteit, waarschijnlijk is meneer Van der Huizen op dat moment de beheerder van de soos.

1907
Bestuur der Belgische Loodsensociëteit de Unie

Per 1 april 1907 dreigt de soos zijn vergunning te verliezen. Die staat nl. op naam van de vertrekkende kastelein, en het maximum van de vergunningen in de gemeente is bereikt. De vereniging 'Belgische Loodsensociëteit de Unie' dient daarop een verzoek in om haar een vergunning 'boven het vastgestelde maximum' te verlenen. Ook wordt in een advertentie een oproep gedaan voor een nieuwe kastelein.

1907
H.A. Vynkier

Die nieuwe kastelein wordt H.A. Vynkier, van 1907 tot 1915 is hij de beheerder van de soos.

1915
J. Timmerman

J. Timmerman is de opvolger van Vynkier, hij blijft tot 1919. Wie zijn opvolger wordt is niet bekend.

1945
Cornelis Glerum

In oktober 1945 krijgt Cornelis Glerum verlof voor verkoop van zwak-alcoholische drank in het klein voor de bovenzaal van de sociëteit. Glerum overlijdt op 30 december 1947, hij is dan 47 jaar. Het is niet bekend wie zijn opvolger wordt tot aan de nieuwbouw in 1957.

1957
Onbekend
1971
J.B. Scholten

Omstreeks 1971 is de exploitant J.B. Scholten. Hij noemt het café-restaurant 'De Soos', maakt er zelfs reclame voor op een serie lucifermerken.

ca. 1975
N. van de Linde

In het midden van de jaren '70 is de eigenaar van de soos Nico van de Linde

1981
A.A. Bertram

Ad Bertram neemt in 1981 het beheer van de Belgische Soos over. Bertram is tot die tijd uitbater van Hotel-Café-Restaurant De Ruyter op de Nieuwendijk. Ad Bertam overlijdt op 29 maart 2002, hij is dan 69 jaar.

1992
Adrie Dagevos en Wendela Dagevos-Biesen

Adrie en Wendela Dagevos zijn sinds 1992 beheerders van de soos. Adrie en Wendela zijn ook de uitbaters van café 't Pandje op de hoek van Beursplein en Noordzeestraat. In april 1993 wordt de sociëteit uitgebreid. Naast café-restaurant is de soos nu ook een hotel.

2009
Leendert van Nieuwenhuijzen

Leendert van Nieuwenhuijzen is na De Gevangentoren en Beursgebouw/De Beurs toe aan iets nieuws en koopt De Belgische Loodsensociëteit. Leendert heeft mooie plannen om het verwaarloosde restaurant op te knappen en in het mooie pand de 'grandeur' te laten herleven. Hij wil onder meer nieuwe terrasvlonders, plafonds en mozaïeken aanbrengen, maar ook het loodswezen zelf beter uitdragen. Na het eerste seizoen gaat hij aan de slag.

2012
Kim Bleijenberg

Kim Bleijenberg verruilt in 2012 Lunchroom Panaché in de Walstraat voor de Sociëteit. Samen met Coby Kuzee runt ze korte tijd de soos, tot april 2013, dan neemt Rob de Ruiter het over.

2013
Rob de Ruiter

Rob de Ruiter is sinds 1997 eigenaar van Café De Dwaes, hij zet dit café in 2013 te koop en neemt zijn intrek in de Belgische Soos. Vanaf april tot december zijn Rob en Sylvia de Ruiter druk bezig geweest met het renoveren van de soos. Met onder meer een nieuwe toiletgroep en een vernieuwde inrichting van het restaurant is er een prachtig resultaat bereikt. Ook zijn in april de prijzen van de consumpties verlaagd met als doel er een laagdrempelig en voor iedereen betaalbaar restaurant en hotel van te maken. Met steeds dat prachtige uitzicht op de Westerschelde én de beloodsing. Na enkele weken gesloten te zijn wordt de hernieuwde soos kort voor de kerstdagen heropend.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Belgische Loodsensociëteit/foto's

Verhalen

"Het Geval van loods H."

Donderdagavond 5 november 1903 was hij nog volgens zijn gewoonte zijn avondmaal gaan nemen in een huis in Vlissingen, waar hij gewoonlijk kwam, en keerde terug naar de 'sociëteit', zoals men het gebouw der Belgische loodsen aan de Noordzeeboulevard noemt, daar hij nog dezelfde nacht de 'Barbarossa' naar Antwerpen moest brengen.
Het is in het naar de sociëteit keeren dat hij zekere vrouw, M.A.J., 41 jaar, ontmoette, door de loodsen goed gekend, daar ze vroeger als dienstmeid heeft gewoond in een herberg recht over de sociëteit. Deze vrouw was in gezelschap van de genaamde A.H., weduwe L., 63 jr., bij welke ze nu inwoonde, zolang ze geen andere post had.
Vrouw M.A.J. kloeg haren nood aan Jef van Hemelryk (zo heette de loods) en meldde hem in welke staat van armoede zij verkeerde. Jef moet er door getroffen geweest zijn, want hij is met beide vrouwen meegegaan naar haar woning, waarschijnlijk om te zien of alles waar was wat de vroegere meid vertelde. Deze woonde nu in de Lange Noordstraat, een straat gelegen aan de uiterste oostelijke kant van Vlissingen. Het was een vuil huis, dat op het eerste zicht walg moest verwekken. Het was, gelijk vele huizen te Vlissingen, door twee verschillende huisgezinnen bewoond. Het gelijkvloers werd betrokken door de twee genoemde vrouwen, terwijl het verdiep door een gezin is betrokken waarvan de man slechts één been heeft en in Vlissingen leurt met petrool.
Nauwelijks moet Jef er binnen zijn geweest of hij kreeg een aanval van geraaktheid en hij viel en gaf geen teken van leven meer. De beide vrouwen moeten daardoor zeer verschrikt zijn geweest. Zij dachten niet minder dat dat Jef dood was. Dit had haar zodanig met vrees geslagen dat ze niet minder dachten dan dat de politie haar zou aanhouden onder verdenking de loods vermoord te hebben. Ze lieten de ongelukkige aan zijn lot over en vluchtten naar Middelburg. Natuurlijk werd Jef gedurende de nacht niet gezien, en de volgende dag was er in heel Vlissingen van niet anders spraak dan van de verdwijning van Van Hemelryk, die door een ieder gekend was.
Zo vernam het ook de petrolleurder, die het 's avonds aan zijn vrouw vertelde, doch waaraan beiden verder geen belang hechtten. Gedurende de avond evenwel hoorde hij in de benedenkamer enig gekreun dat gedurende zekere tijd aanhield. Dit kwam hem zonderling voor en door dit geval herinnerde hij zich de avond te voren enig rumoer te hebbeb gehoord.
Dit alles bracht hij te samen met de verdwijning van Van Hemelryk en, na er met zijn vrouw over geraadpleegd te hebben, maakte hij 's morgens zijn vermoeden bekend aan de politie die van de verdwijning reeds kennis had gekregen. De politie ging het huis binnen en vond in een achterplaats Van Hemelryck ten gronde liggen, geen teken van leven meer gevende. Men bracht hem naar het gasthuis, waar de ongelukkige eergisteren de geest gaf.
De politie ging op zoek naar de twee vrouwen en kon haar te Middelburg aanhouden. Zij werden naar Vlissingen overgebracht, waar zij verhoord werden en het bovengemelde verhaalden. Men heeft beiden terug in vrijheid gesteld; toch blijven zij onder bewaking der politie. Van diefstal van geld is er in geen geval sprake, zoals we reeds vroeger zegden. Voor juistere inlichtingen had de politie van Vlissingen gewacht totdat de ongelukkige terug ter sprake zou gekomen zijn, doch dit is niet meer gebeurd.
Over een jaar zou Van Hemlryk 50 jaar bij het loodswezen in dienst zijn geweest.

Vroege Vogels

In de jaren zestig en zeventig was de "soos" vooral bekend bij taxichauffeurs en prostituees die er in de late (of vroege...) uurtjes nog een broodje kwamen eten.

24 uur van de Boulevard

De Belgische Loodsen Sociëteit doet met een team mee aan de ‘24uur van de boulevard’ omdat de opbrengst gaat naar onderzoek naar MS bij kinderen. Dat is een belangrijk doel”, zegt eigenaar Leendert van Nieuwenhuijzen. Het spinfiets evenement is vrijdag 24 juni van 19.00 uur tot zaterdag 25 juni tot 19.00 uur op het Vlissingse Keizersbolwerk Faam 29 maart 2011.

Sterren

Hotel-restaurant De Belgische Loodsen Sociëteit, Boulevard de Ruyter 4 in Vlissingen is getoetst door een classificatieadviseur van het bedrijfschap Horeca en Catering voor de Nederlandse Hotel Classificatie. Sinds kort betekent dit dat zij drie sterren achter hun naam mogen zetten. De afgelopen maanden is in de Loodsen Sociëteit hard gewerkt om, onder andere, het hotelproduct naar een hoger niveau te brengen en niet zonder resultaat. Naast de basisnormen, waaraan voldaan moet worden, zijn er 68 punten behaald in plaats van de 51 punten die behaald dienen te worden De Faam 9 maart 2010

Bijzonderheden

  • Architect van de nieuwe sociëteit is J.J. (Johan Jacobus) Notenboom uit Oostende. Notenboom is ook ontwerper van Albion, Grand Hotel des Bains en Café Universel op de Nieuwendijk.

Medewerkers

  • Coby Kuzee - bedrijfsleider in 2011
  • Björn Sloof - kok in 2011

Zie ook

Externe links

Bronnen