Vlissingen Dronk

Brutus

 

Brutus

Walstraat 3
4381 ED Vlissingen

 

Nachtcafé Brutus, Walstraat 3. Is de opvolger van The Old Sailor en Astoria.

Geschiedenis

2001
Jeroen Verdonk

Jeroen Verdonk neemt eind 2000 The Old Sailor en het pand over van Jolanda Verstraate.

2001
Willem van Haaren en Koen Tesselaar

Willem en Koen huren het pand van Jeroen Verdonk en starten er in februari 2001. Het nachtcafé wordt dan 'een verlengstuk' van Café Popeye.

2002
Mark van Tilborgh en Robbert Adriaanssen

Opvolger van Koen en Willem wordt Mark van Tilborgh. Hij koopt de Brutus en brengt het onder beheer in dezelfde BV als café Fraggles. Samen met Robbert Adriaanssen is Mark van Tilborgh dan tot 2006 eigenaar van de Brutus.

Foto's

Verhalen

Nieuw nachtcafé

Uit de Faam/Vlissinger d.d. 28-3-2001:
Koen Tesselaar en Willem van Haaren kennen elkaar al acht jaar. Ze hebben allebei ervaring opgedaan in verschillende bedrijven in Vlissingen en uiteindelijk werkten ze samen bij Frapo's. Op 10 december 1999 startten ze hun eerste bedrijf Popeye en met succes. Een vervolg lag voor de hand en sinds kort is er dan nu ook Brutus Bar.
De formule van Popeye werkte zo goed dat uitbreiding noodzakelijk werd. Groter kon de zaak niet gemaakt worden, maar een verlengstuk lukte wel. Koen en Willem zijn de trotse eigenaars van de eerste besloten club in Vlissingen. De naam zegt het eigenlijk al, het is een verlengstuk van Popeye, op een andere locatie.
Popey-betaalpas
Sinds donderdag 8 februari kunnen nachtbrakers tot in de vroege uurtjes terecht voor lekkere muziek, een drankje en natuurlijk om te swingen. Koen vertelt er wel bij: "Zonder Popeye-pas mag je er niet in. Hierdoor kunnen we meteen het publiek selecteren. Vaste klanten van Popeye hebben voorrang. Brutus is nou eenmaal niet zo groot". Zo'n Popeye-pas wordt dan ook alleen door één van de twee eigenaren uitgegeven. Op maandag, dinsdag en woensdag is de mogelijkheid aanwezig een betaalpas aan te schaffen. Er wordt dan ook meteen gekeken of de aanvrager binnen de doelgroep valt (20+). De betaalpas heeft meerdere voordelen volgens Willem. "De pas kan worden gebruikt om drank af te rekenen in Popeye en binnenkort ook in Brutus. Hij kan worden opgeladen achter de bar met een minimum van 50 gulden en hoe hoger de storting, hoe hoger de korting. Afhankelijk van het oplaadbedrag geven wij namelijk korting op een pilsje. Uiteraard kan je ook gewoon contant betalen, maar zakken vol met gekochte muntjes is hier uit de tijd. Als je gaat stappen heb je dus eigenlijk alleen je pasje nodig. Ook als de pas kwijt raakt of kapot gaat heb je geen probleem. Het saldo kunnen we checken in de computer. De kaart wordt op naam uitgegeven, dus we kunnen zo nakijken hoeveel er nog op stond. Je moet jezelf natuurlijk wel legitimeren, want wij kennen niet iedereen van naam. En de ervaring leert dat gebruikers de betaalpas met enthousiasme gebruiken. En hij blijft altijd geldig, dus ook daar hoeft de klant zich geen zorgen over te maken".
Brutus is donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van twaalf uur 's nachts tot vijf uur in de morgen. Koen geeft aan dat het de bedoeling is om mensen door te sluizen van Popeye naar Brutus. "Van twaalf tot drie is het in Brutus nog vrij rustig en kun je nog een tijdje kletsen voordat je weer verder gaan feesten. We zijn van plan om in de zomermaanden de openingstijden wat te verruimen, door eerder open te gaan en misschien de zondag er bij te pakken. Ook de keuze van de muziek ligt in dezelfde lijn als Popeye. Bij Brutus wordt een mengeling gedraaid van wat er in Popeye boven en beneden te horen is. Het is vooral muziek uit de jaren '70, '80 en wat jaren '90. Muziek bepaalt grotendeels de sfeer en deze stijlen spreken de mensen aan".
Dan is er natuurlijk nog de brandende vraag, hoe veilig is Brutus Bar? "Brutus is een vrij kleine ruimte, het oppervlak is minder dan vijftig vierkante meter en dan is één nooduitgang voldoende", legt Koen uit. "De ingang is dus tegelijk ook de nooduitgang. De deur moet naar buiten opengaan, of in ieder geval daarvoor de mogelijkheid hebben. Daarnaast is het deurbeleid bij Brutus strak geregeld. Heb je geen pas, of is de kroeg vol genoeg, dan kun je niet naar binnen. Overvolle gevaarlijke situaties zal je dan ook niet aantreffen. En ook als de mensen uitgefeest zijn en de bar verlaten let de portier er op dat er aan de buurtbewoners wordt gedacht".

Buik vol

Uit de PZC d.d. 22-11-2002:
Omwonenden van nachtcafé Brutus willen met een handtekeningenactie duidelijk maken dat het hun ernst is: ze zijn het nachtelijke lawaai voor hun deur meer dan beu. Dertig handtekeningen zijn naar de gemeente gestuurd. Deze week hebben de gemeente en de uitbater een gesprek met elkaar.
"De ramen trillen door de muziek. Er wordt tegen gevels en auto's geplast en bezoekers brallen op straat. Voor het café staan regelmatig groepjes van vijftig, zestig mensen. Dat is zelfs bedreigend. Het is niet leuk meer om hier te wonen", zeggen de ondertekenaars.
Mark van Tilborgh is uitbater van Café Brutus. Hij kan zich 'aan de ene kant voorstellen dat de mensen klagen'. "De meesten willen op dat tijdstip slapen. Maar het is een nachtcafé. Onze klanten zijn dan al even op stap geweest. Ze zijn vrolijk. Iedereen weet dat mensen ook baldadiger worden als ze iets gedronken hebben en met een groepje uit zijn". De exploitant wil een oplossing vinden voor het probleem. "Ik vraag nog even tijd en begrip. Ik vind van de andere kant dat je kunt verwachten dat het bij vlagen rumoerig is als je in het centrum woont".

Van de omwonenden heeft iedereen getekend: jong en oud. "We hadden nog meer mensen kunnen benaderen. Die zouden allemaal getekend hebben. Het café is hier al twintig jaar. Jaren is het goed gegaan. Natuurlijk was er toen, bijvoorbeeld in de tijd met de bekende Willem de Baat, ook weleens overlast. Maar als er problemen waren konden we gemakkelijk aankloppen en werd er meteen iets aan onze klachten gedaan. Dan ging de muziek zachter of werd er echt opgelet dat klanten op straat rustig waren. Met de nieuwe exploitanten hebben we weinig contact. Ze luisteren ook niet".
Dat laatste betwist Van Tilborgh. Hij betreurt het dat de omwonenden niet eerst met hem contact hebben gezocht. "Ik zal bijvoorbeeld de sluis verlengen. De ruimte tussen de buiten- en binnendeur wordt daardoor groter, waardoor de muziek niet zo snel naar buiten kan ontsnappen als er mensen naar binnen- of buitengaan". Hij merkt op dat Café Brutus de laatste vier weken nieuwe klanten heeft gekregen. "Doordat het andere nachtcafé van Vlissingen, café Nationaal, alleen nog maar open is op zaterdag, krijgen we extra toeloop. Ik wil niet alles op die verandering schuiven, want het is hier altijd al druk geweest. Onze vaste klanten begrijpen wel dat ze stil moeten zijn op straat, maar de nieuwe klanten moeten we daarop nog beter aanspreken".
Buurtbewoners mopperen en reageren sceptisch op de aangekondigde maatregel. Zij wijzen er op dat in de horecanota staat dat er wordt aangedrongen op vrijwillige verplaatsing van enkele cafés in de Walstraat en Groenewoud. "De gemeente vond toen al dat een nachtzaak niet op zijn plaats is in een woonomgeving. Maar dit café zit er nog steeds".

Bijzonderheden

  • Het pand is in eerste instantie eigendom van Jolanda Verstraate. Jeroen Verdonk neemt in 2000 The Old Sailor over van Verstraate. Hij verhuurt het pand aan Willem van Haaren en Koen Tesselaar. In 2001 wordt Jolanda Verstraate weer eigenaar van het pand door een verloren rechtszaak van Verdonk.
  • Medewerkers: Jaimy Goedebure, Ton Florusse, Salima van de Welle
  • Brutus is één van de vier horecagelegenheden met een nachtvergunning
  • Stinkkot
  • Vlammetjes tosti

Zie ook

Externe links

Bronnen