Vlissingen Dronk

Clubhuis Accordeola

 

Clubhuis Accordeola

Oranjestraat 8
Vlissingen

 

Tot 1967 is de Jeugdherberg Scheldestroom gevestigd in de Willem III kazerne in de Oranjestraat. Daarna verhuist de Jeugdherberg naar de Breewaterstraat. Twee jaar later worden de zalen in de Willem III beschikbaar gesteld aan diverse Vlissingse verenigingen, die er hun repetitielokalen en clubhuizen in vestigen. De eetzaal wordt het onderkomen van de accordeonvereniging "Accordeola".


Geschiedenis

De Accordeonvereniging Accordeola heeft in haar inmiddels 55-jarig bestaan op verschillende locaties haar clubhuis annex repetitieruimte gehad. Bij de oprichting in 1959 werd nog geoefend in het CJMV Verenigingsgebouw in de Noordstraat, in de winkel van de Hefa in de St. Jacobsstraat en in het café Corner van de familie Van Hove in het Groenewoud. Uiteindelijk krijgt de vereniging in 1962 een eigen ruimte in het pand van een voormalige pastorie aan de Wilhelminastraat. In 1969 betrekt de club één van de zalen in de oude Willem III kazerne, wethouder Ch. Gillissen-Verschage verricht op 18 oktober de officiële opening. Dit onderkomen wordt in volgende jaren een echt clubhuis met een afgescheiden repetitieruimte. In maart 1995 is Accordeola genoodzaakt de Willem III te verlaten en vindt onderdak in de voormalige visserijschool aan de Adriaen Coortelaan. Anno 2014 repeteert het orkest in het atrium van Ter Reede.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Clubhuis Accordeola/foto's

Verhalen

Bijzonderheden

Willem III

De Willem III kazerne wordt in juni 1983 heropend na een ingrijpende verbouwing. Naast Accordeola biedt de kazerne onderdak aan een groot aantal Vlissingse verenigingen, o.a. Postduivenvereniging 'De Posthoorn', Zeeverkenners 'De Watergeuzen', Stichting Welzijn Surinamers en Antillianen, Wandelsportvereniging 'Willen is Kunnen' en 'Schaakclub Vlissingen'.

Zie ook

Externe links

Bronnen