Vlissingen Dronk

De Bourgondiër

 

De Bourgondiër

Boulevard Bankert 280
4382 AC Vlissingen

 

Restaurant sinds 1988 op de Plaza van Boulevard Bankert, in 2013 opgevolgd door Brooklyn Boulevard.

Geschiedenis

1988
Lex Nijman en Annie de Ridder

Horecaman Lex Nijman verlaat Bar Noordzee en op 28 maart 1988 begint hij, met echtgenote Annie de Ridder De Bourgondiër, een nieuw restaurant in één van de Paviljoens op de Plaza Boulevard Bankert. 'Een paradijsje voor zonaanbidders, dagjesmensen en levensgenieters' en 'een gastronomisch hoogtepunt aan de monding van De Schelde'.

1999
Co Poppe en Marijke Poppe

Van 1999 tot 2003 zijn Co en Marijke Poppe de eigenaar van de Bourgondiër. In 2001 wordt door Co en Marijke na een kleine verbouwing het interieur vernieuwd en een open keuken gerealiseerd. Ook komt er een aperitiefbar. In 2003 gaat de Bourgondiër over naar Carissa de Kok.

2003
Carissa de Kok en Jurben Ubbink

Carissa de Kok is afkomstig uit Restaurant Katseveer in Wilhelminadorp, waar ze zes jaar mede-eigenaar was. In februari 2003 neemt ze De Bourgondiër over inclusief 6 personeelsleden. Het restaurant is niet helemaal nieuw voor Carissa, de vorige eigenaar Poppe is haar oom en bij hem heeft ze al enkele maanden 'meegedraaid'. Samen met Jurben Ubbink gaat ze zich richten op zakenlunches en 'gasten in het duurdere segment'. Na zeven jaar komt haar opvolger Richard van Nielen.

2010
Richard van Nielen

Vanaf maart 2010 is de Bourgondiër in handen van Richard van Nielen. Richard is afkomstig uit Panaché in de Walstraat. Hij heeft de brasserie een nieuw interieur gegeven en ook de menukaart is vernieuwd. Op 8 februari 2013 komt er een eind aan het bestaan van De Bourgondiër. Middelburger Marcel Löhr neemt het restaurant over en maakt er Brooklyn Boulevard van.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Bourgondiër/foto's

Verhalen

Aanwinst

Uit de PZC d.d. 21-4-1988:
Een aanwinst voor Vlissingen in het algemeen, voor de boulevard in het bijzonder. Een paradijsje voor zonaanbidders, dagjesmensen en levensgenieters. Superlatieven zijn op zijn plaats bij het beschrijven van het nieuwe café-restaurant van Lex Nijman en Annie de Ridder. Een sfeervol etablissement in de luwte van de Residence, een gastronomisch hoogtepunt aan de monding van de Schelde: De Bourgondiër.
"De naam is misschien niet erg origineel, hij is wel bewust gekozen. Allereerst ademt de naam de sfeer die wij in onze zaak willen brengen, daarnaast is de naam ook eenvoudig te bevatten voor buitenlandse toeristen. Het begrip Bourgondiër is tamelijk universeel", zo meent Lex Nijman, de kersverse eigenaar van het exclusieve stulpje aan de Plaza.
In het kleine, maar daardoor erg knusse café-restaurant hebben Lex en Annie zeventien jaar vakmanschap, bouwkundige en culinaire creativiteit onder één dak weten te brengen. Ondanks het beperkte vloeroppervlak heeft het tweetal een functionele en toch sfeervolle ruimte weten te creëren.
"Uiteraard hebben we gekozen voor lichte tinten. De modekleuren blauw en rose hebben we echter bewust geweerd. Gekozen is voor zacht groen en champagne. Door het vele glas in de zaak heeft het natuurlijke buitenlicht vrij spel. Mede door het unieke uitzicht is het daardoor ook binnen net of je op het water zit. Aan het raam heb je echt het idee dat je op de brug van een schip zit".
Gezeten in De Bourgondiër is het uitzicht inderdaad indrukwekkend. Links lonkt het silhouet van de binnenstad, uiterst rechts steken de duinen de kop op. Verder slechts zon, zee en passerende schepen.
"De unieke locatie is voor ons ook de reden geweest om vanaf het Beursplein te vertrekken. In Noordzee konden we geen kant meer ut. Er waren eenvoudig geen doorgroeimogelijkheden. Daarnaast trok het barleven een te zware wissel op ons sociale leven. Na zeventien jaar dag en nacht werken vonden we het welletjes. Vandaar dat we ons meer zijn gaan toeleggen op het restaurantgebeuren. We willen koken voor een wat groter publiek. Vandaar een hele selectieve kaart met leuke gerechten voor een leuke prijs. Alles klaargemaakt door onze chef-kok André Huiser met de meest geavanceerde apparatuur. Wat dat betreft zijn we altijd al enorm vooruitstrevend geweest".
De kaart toont inderdaad een verscheidenheid aan vis-, vlees- en ijsspecialiteiten. Er zijn zelfs faciliteiten voor diabetici en vegetariërs. "We willen graag een totaalpakket bieden. Daarom ook voeren we een kleine kaart met eenvoudige lunchgerechten zoals soepen en luxe broodjes. Daarmee mikken we op bezoekers uit het zaken milieu en passanten".
Wat die passanten betreft heeft De Bourgondiër nog een ijzer in het vuur: het 175 stoelen tellende terras. Dit is helemaal betegeld en bereikbaar via een rolbaan. Ook voor rolstoelers en wandelaars met kinderwagens is De Bourgondiër dan eenvoudig te bereiken.

Badend in het Zeeuwse licht

Uit de PZC d.d. 30-3-1996:
De combinatie van culinaire genoegens met het uitzicht op flanerend Boulevardpubliek en voorbijvarende schepen maken een lunch bij specialiteitenrestaurant De Bourgondiër tot een bijzondere gebeurtenis. Een betere plek waar het Zeeuwse licht zo intens je bord met lekkernijen omspoelt kan ik niet bedenken.
Lex Nijman onderscheidde zich jaren geleden met zijn Bistro Noordzee door zijn gerechten te verrijken met eigengemaakte sausjes. Niks uit potjes of blikjes maar ambachtelijk getrokken fonds en fumets. Daarmee maakte hij naam en die goede naam nam hij mee naar De Bourgondiër waar hij als een culinaire pionier zijn zendingswerk voortzette. Veel meer dan een handvol pensions en een paar hotels waren daar toen niet.
Inmiddels is het aanzien van de Vlissingse zeezijde zeer verbeterd met als gevolg een aanzwellende stroom bezoekers die verpozing vindt in horecabedrijven, variërend van patatkiosk tot De Bourgondiër.
De Bourgondiër staat zonder meer aan de top van de reeks, maar dat wil net zeggen dat het een elitaire zaak is. Tot voor kort presenteerde De Bourgondiër zich als 'specialiteitenrestaurant', nu lezen we weer de vertrouwde aanduiding 'café-restaurant', een term die beter de lading dekt.
Je kunt bij De Bourgondiër vrij luxueus eten, maar er ook binnenstappen voor een kopje koffie met gebak, of een Grimbergen van de tap. Als ik er op een zaterdagmiddag neerstrijk, zijn verscheidene tafeltjes bezet. Oudere paren, jonge mensen en families met kinderen drinken koffie, een frisdrankje of eten iets van de kleine kaart. Voor kinderen bedenkt de keukenbrigade graag iets creatiefs.
We noemden even 'de zendingsdrang' van Lex Nijman waar het de mooie dingen van het leven betreft. Nijman is een perfectionist en dat is niet alleen in de smaakvolle lichte aankleding van zijn restaurant terug te vinden, maar ook in de drankenkeuze. Prachtige wijnen, voornamelijk uit Frankrijk, maar ook een drietal Spaanse sieren de kaart. Bijzonder is dat ook een Nederlandse wijn op de kaart staat: Elkandre 1994, een witte wijn gemaakt door de Limburgse gebroeders Kanders.

Verfijnde eenvoud

Uit de PZC d.d. 21-9-2001:
Het is alweer wat jaartjes geleden dat Lex Nijman afscheid nam van zijn troetelkind De Bourgondiër. Velen zullen zich hem herinneren, legendarisch entrepreneur die met scherpe blik zijn terras en restaurant monsterde en graag een luik opende om in de kruipkelder op zoek te gaan naar een bijzondere wijn. Chef-kok Eric Huiser en gastvrouw Jolanda Huiser gaf hij de vrije hand.
Gelukkig volgt zijn opvolger Ko Poppe dezelfde methodiek. Onder diens bewind is de zaak grondig verbouwd. Met een betere routing in de nu open keuken werkt de witte brigade een stuk efficiënter en hebben de koks contact met de gasten en zicht op zee.
In februari was de metamorfose klaar, reden om weer eens te gaan kijken en proeven. Het restaurant baadt in het Zeeuwse licht en hemelsblauwe gordijnen omlijsten een voortdurend wisselend zeegezicht met een permanent 'small sail'. Camilla is vandaag de gastvrouw, die groene olijfjes bij de inleidende Pinot Blanc serveert en vervolgens een in dit kader passend taartje van Zeeuwse garnaaltjes met een limoendressing als amuse.
Nog altijd is eenvoud het motto van cuisinier Eric Huiser, maar dan wel een uiterst verfijnde eenvoud. De kaart is compact, zodat de keuken aan de gerechten de nodige zorg kan besteden. De Bourgondiër behoort tot de Zeeuwse top, is daardoor niet goedkoop maar biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er zijn diverse betaalbare menu's en de nieuwe kaart zal vergezeld gaan van nog goedkopere menu-opties.

Zilveren Champignon

Uit De Faam d.d. 29-10-2003:
In restaurant De Bourgondiër zijn de gelukkige winnaars makkelijk van het andere personeel te onderscheiden. Met een brede glimlach en een trotse blik kijken Mart Scherp (27) en zijn vriendin Dhani Zapata (24) naar hun uitgestalde prijzen. Het Vlissingse team won, na een late inschrijving, onverwachts de negentiende editie van de culinaire wedstrijd 'De Zilveren Champignon'. Het is de eerste keer dat een Zeeuws restaurant deze prestigieuze prijs in de wacht sleept.

Zapata en Scherp waren eigenlijk te laat met inschrijven. Pas toen vrienden en collega's nog eens bij hen aandrongen, besloten ze alsnog mee te doen. Dat kon gelukkig nog. Het stel had nog nooit met een wedstrijd mee gedaan, maar waagde woensdag 22 oktober toch een poging bij de strijd om 'De Zilveren Champignon'. Een jaarlijkse Nederlandse wedstrijd die als meest gewaardeerde culinaire krachtmeting bekend staat. Tijdens de wedstrijd op de Horeca Vakbeurs in de Brabanthallen moesten tien teams een menu, bestaande uit vier gangen, op tafel zetten. Zowel de samenstelling en bereiding van het eten door de chef-kok Scherp, als het serveren en de presentatie door gastvrouw Zapata werden door een vakjury beoordeeld. In de gerechten moesten champignons een hoofdrol spelen. De promotie van de champignon kwam als achterliggende gedachte van de wedstrijd op die manier tot uiting.
Bourgondiër Scherp prijs foto 29-10-2003.jpg

"Tijdens de wedstrijd zag ik alle andere borden ook voorbij komen en het viel me op dat er veel verschillende smaken gecombineerd werden. Wij hebben juist gekozen om de smaak in zijn waarde te laten. Tarbot moet naar tarbot smaken, niet naar steranijs. Uiteindelijk heeft de jury aan deze kookwijze de prijs toegekend", zegt Scherp.
Toen de tien teams van toprestaurants aan het einde van de wedstrijd op het podium in de Brabanthallen stonden, dacht Zapata niet meer aan een prijs. "We hadden nog hoop op de twee andere prijzen waaronder de innovatieprijs. We waren compleet overdonderd toen de spreker ineens "De Bourgondiër' als winnaar omriep", aldus Zapata. "Na dat moment is de hele avond in een roes voorbij gegaan".
Het horecastel heeft de prijs onverwachts gewonnen, maar heeft daar wel wat voor moeten doen. "Ook tijdens ons werk hebben we een hoop moeten regelen. Gelukkig kregen we van onze bazin alle vrijheid om dat te doen. Hier krijgt ze nu wel iets voor terug, want ons winnende menu is binnenkort bij De Bourgondiër te bestellen" schat Zapata in. Scherp - die ook al kok bij Inter Scaldis was - heeft zijn naam toegevoegd aan een lijst met bekende winnaars. Televisiekoks als Cas Spijkers, Pierre Wind, Ad Janssen en Rudolph van Veen namen in voorgaande jaren 'De Zilveren Champignon' in ontvangst. Omdat hun eerste wedstrijd naar tevredenheid is verlopen zal het team Zapata-Scherp nog wel eens voor een jury verschijnen. "In Nederland hebben we nu dé topprijs gewonnen. Wie weet, gaan we nog eens internationaal aan een wedstrijd meedoen".

Bijzonderheden

Medewerkers

  • André Huiser - chef-kok bij Lex Nijman
  • Eric Huiser - chef-kok bij Nijman en Poppe
  • Jolanda Huiser-Verloop - gastvrouw bij Nijman en Poppe
  • Anja Verhulst - sous-schef bij Lex Nijman
  • Marco Adriaanse - kok bij Lex Nijman
  • Camilla - gastvrouw bij Poppe
  • Jeroen Tanis - bij Carissa de Kok
  • Mart Scherp en Dhani Zapata - bij Carissa de Kok
  • Edwin Ossewaarden - chef kok bij Richard van Nielen

Zie ook

Externe links

Bronnen