Vlissingen Dronk

De Golfbaan

 

De Golfbaan

Burgemeester van Woelderenlaan 5
4382 CL Vlissingen

 

Café-Restaurant De Golfbaan, ook wel Pannekoekenhuis, Burg. van Woelderenlaan 5. Opgevolgd door De Schelp.

Geschiedenis

1962
J.A. de Nijs

Op 1 juni 1962 opent J.A. de Nijs uit Cadzand een midgetgolfbaan in Vlissingen. Enkele jaren later wordt deze Midgetgolf "Delta" genoemd. Er is dan nog geen kantine of restaurant. Pas enkele jaren later is er een houten keet met terras gerealiseerd.

Onbekend
Gemeente Vlissingen

De midgetgolf is enige tijd in beheer van de Gemeente Vlissingen. Theo Verstegen sr. (vader van Theo Verstegen van o.a. De Vissershaven is dan de uitbater.

1981
Klaas van Belzen

Klaas en Trijnie van Belzen kopen in 1981 de midgetgolfbaan van de gemeente Vlissingen en noemen het park "Diane", naar hun jongste dochter. Omstreeks 1985 verkopen de Van Belzen's het weer en wordt Jerry van Zuijlen de nieuwe eigenaar.

1985
Jerry van Zuijlen en Ronny Mahn

Onder de naam Fa. Jero worden Jerry van Zuijlen en Ronny Mahn in april 1985 eigenaars van het café dat inmiddels bij de midgetgolf is gebouwd. Het wordt een café-restaurant en ze noemen het "Pannekoekhuis". Het duo werkte eerder in Don Quichotte in Middelburg.

1986
Jerry van Zuijlen

Ronny Mahn trekt zich in 1986 terug en Jerry gaat alleen verder. Hij krijgt 16 oktober 1986 vergunning voor Verlof A, zolang de inrichting het karakter van midgetgolf/café/bar behoudt.
Een jaar later wordt het Pannekoekhuis uitgebreid met een glazen serre en het gehele interieur is vernieuwd. Ook in 1995 vindt een verbouwing plaats, het restaurant wordt daardoor twee keer zo groot. Jerry runt het bedrijf inmiddels samen met zijn vriendin Brenda de Graaf. In 1997 wint Jerry van "De Golfbaan" bij een biertapwedstrijd om het landskampioenschap de eerste prijs. In 2000 opent Jerry zijn nieuwe restaurant Stefano's op de Boulevard en vertrekt na 18 jaar uit De Golfbaan.

2000
Wim Tempelaar en Ineke Tempelaar

Het echtpaar Wim en Ineke Tempelaar neemt in december 2000 restaurant De Golfbaan over van Jerry van Zuijlen. Tot 1999 heeft het echtpaar het Hotel Pension Ineke gerund in de Paul Krugerstraat. De Tempelaars zijn eigenaar tot maart 2006.

2006
Leon Catsman en Dean Verhoeff

In maart 2006 nemen Leon Catsman en Dean Verhoeff het restaurant over van Wim Tempelaar. Leon en Dean kennen elkaar al sinds hun schooltijd en hebben samen horeca-ervaring opgedaan. In De Golfbaan staan beiden voor 't eerst op eigen benen, ze zijn stellig van plan om het restaurant een waardevolle aanwinst voor Vlissingen te maken. In september dat jaar adverteren ze nog met een vernieuwde Golfbaan, maar in mei 2007 worden zowel de midgetgolfbaan als het restaurant failliet verklaard. Het restaurant wordt ter overname aangeboden.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Golfbaan/foto's

Verhalen

Bananenbier uit een kalebas

Uit de Faam d.d. 13-6-2001:
Voor wie zijn dorst eens anders wil lessen dan met een glaasje fris of een tapje heeft De Golfbaan iets nieuws. Wim Tempelaar schenkt tegenwoordig heerlijk koel bananenbier. Uitgeschonken in een bijpassende, grote kalebas is dit lichtzoete Mongozobier een perfecte dorstlesser.
Het recept voor Mongozo-bananenbier is afkomstig uit Angola. In de taal van dit land betekent 'Mongozo' zoveel als 'op je gezondheid'. Al tweehonderd jaar wordt in het Algolese dorp Saluseke Mongozobier gebrouwen. behalve van bananen wordt er ook gebrouwen op basis van palmnoten en maïs. Tegenwoordig wordt het bier ook professioneel gebrouwen en gebotteld in Europese brouwerijen. Het bier gist na op fles en is ongeveer twee jaar houdbaar. De smaak van het bananenbier houdt het midden tussen bier en vruchtendrank. Het bevat 4,8 procent alcohol, wat iets minder is dan gewoon bier. Met de fris-zoete, duidelijk van bananen afkomstige smaak, is het een perfecte zomerse dorstlesser.
De kalebas waaruit het bier gedronken wordt komt ook uit Angola. Op veel plaatsen in Afrika zijn sierlijke kalebassen wat in Europa drinkglazen zijn. Na de oogst van de kalebassen wordt het vruchtvlees verwijderd en de vrucht in de zon te drogen gelegd. Na gebruik hoeft de kalebas alleen maar omgespoeld en te drogen gelegd te worden.
Behalve in diverse horecagelegenheden is Mongozo bananenbier ook te koop in de Wereldwinkel en in een Fair Trade shop.

Bijzonderheden

  • Jerry van Zuijlen begint zijn carrièrre in de horecazaken van zijn ouders Irene en Cor van Nielen in Middelburg. De Golfbaan is in 1985 zijn eerste eigen bedrijf. In 2000 opent hij aan de Boulevard Grand Café Raymondo, in 2003 gevolgd door Grand Café Stefano's en Jerry's Smulroom in 2004.
    Vanaf 2005 is Jerry eigenaar van de Amadore Hotels & Restaurants waar naast de beide Grand Cafés ook Hotel Arion in is opgenomen.
  • Wim Tempelaar wilde graag een horecazaak met een sportief karakter, zelf is hij hardlooptrainer van de trimclub 'De Trots van Rodts'. In zijn nieuwe restaurant breidt hij zijn sportieve aktiviteiten uit. Er wordt gestart met autostep en skaten, koffie en gebak en na afloop van de training is er een barbecue. Ook voor bedrijven, personeelsfeestjes en familiebijeenkomsten is De Golfbaan een ideale locatie. Verschillende clubs maken gebruik van het restaurant, men kan er bridgen, darten of biljarten.
  • Leon Catsman is in 2010 kok in De Westkaap in Westkapelle. Dean Verhoeff is dan werkzaam bij Kentucky Fried Chicken, een fastfoodketen gevestigd op het ZEP in Middelburg.

Zie ook

Externe links

Bronnen