Vlissingen Dronk

De Lamme Goedzak

 

De Lamme Goedzak

Boulevard Bankert 26
4382 AC Vlissingen

 

Bistro De Lamme Goedzak van eigenaar Ben van Damme is op Boulevard Bankert opvolger van Hotel Riche, eerder Scheldestroom en Ter Meulen. Na De Lamme Goedzak volgt Solskin (2)

Geschiedenis

1979
Ben van Damme

Op 19 november 1979 opent Ben van Damme het restaurant De Lamme Goedzak. Van Damme komt uit 't Streefkerkse Huis in Zoutelande. De Lamme Goedzak wordt de opvolger van Hotel Riche. Een jaar later wordt het restaurant verbouwd, het krijgt een nieuwe gevel, een nieuwe keuken, nieuwe aperatiefbar en een nieuwe chef in de keuken die een nieuwe spijskaart verzorgt. In 1985 komt er een eind aan De Lamme Goedzak, eigenaar Ben van Damme begint een nieuw avontuur met de bouw van Hotel Arneville in Middelburg.


Foto's

Verhalen

Protest tegen kiosk

Het plan van het Vlissings college van B & W om op de boulevard ter hoogte van de Coosje Buskenstraat een kiosk te plaatsen, is bij een aantal omwonenden niet in goede aarde gevallen. In een brief aan het college, ondertekend door tachtig omwonenden, protesteren zij tegen wat zij noemen het 'heilloze plaatsingspan'. De bewoners vrezen dat de komst van een kiosk, waar behalve allerlei strandartikelen ook zogenaamde kleine etenswaren, bier en frisdrank zullen worden verkocht, onder meer milieuvervuiling tot gevolg zal hebben.
Maar er zijn ook andere bezwaren. Initiatiefnemer van het protest is J.H. Nas. Voor hem telt zwaar dat het uitzicht op zee ontnomen wordt. De toekomstige exploitant van de kiosk is Ben van Damme, eigenaar van De Lamme Goedzak. Hij heeft weinig begrip voor de argumenten van de bewoners. Hij geeft toe dat het uitzicht wordt belemmerd, maar is van mening dat de boulevard er is voor de bevolking en de toeristen en dat daar dus voorzieningen voor moeten komen. In het oorspronkelijke plan was er sprake van drie kiosken, om de omwonenden tegemoet te komen is het aantal teruggebracht tot één. Het zeshoekige gebouwtje zal nauwelijks boven de boulevardmuur uitsteken en wordt uiterlijk aan de muur aangepast. Naast de kiosk komt een 'mens-erger-je-niet-spel met gekleurde pionnen en dobbelstenen. Van Damme heeft op dat moment al een huurovereenkomst voor de grond met de gemeente gesloten en wacht op een besluit en een bouwvergunning. Hij is er van overtuigd dat de uitspraak na een eventuele schorsing van de zaak in zijn voordeel zal zijn. De bouw van de kiosk duurt ca. drie weken en gaat ca. fl. 40.000,- kosten.
Het is niet bekend wat de naam van de kiosk was en tot wanneer Van Damme de exploitant is geweest. Na hem kreeg de kiosk meerdere eigenaars en wisselde diverse keren van naam. In 2015 is de kiosk Frituur Bankert eigendom van Leendert van Nieuwenhuijzen. De exploitatie is dan, net als bij Frituur Keizersbolwerk, in handen van Servo Evegaars en Tamara de Steur.

Bijzonderheden

  • Ben van Damme begint zijn carrière in 1959 onder aan de horecaladder, als afwasser in Hotel Noordzee in Cadzand. Daarna heeft hij bijna alle rangen in de branche vervuld. Voor hij met De Lamme Goedzak begint is hij directie-assistent in Hotel Princeville in Breda. Ook geeft hij les op een streekschool. In 1972 wordt hij eigenaar van De Oude Smidse in Koudekerke. Samen met vriend Piet Koster start Ben in 1975 Strandpaviljoen Piet Hein bij Westduin. Van 1977 tot 1979 zit hij in 't Streefkerkse Huis in Zoutelande. In navolging van Hotel Arneville in 1985, start hij in 1994 Hotel Arion.
  • Ben van Damme is actief als organisator van diverse evenementen, o.a. het 'Midzomernachtconcours'.
  • De Lamme Goedzak is een figuur uit het verhaal van Tijl Uijlenspiegel. Lamme was de beste vriend van Tijl, eeuwig verlangend naar lekker eten. De wachtkamer 'Bij Nele' verwijst naar Nele, de waardin in het verhaal.
  • Een kamer achter het restaurant is ingericht als café waar men terecht kan voor een aperitief. De ruimte dient tevens als 'wachtkamer' als alle 35 plaatsen in het restaurant bezet zijn. Het 'café' heeft de toepasselijke naam 'Bij Nele' (zie naamgeving).
  • In november 1983 vindt voor de eerste keer de gezamenlijke presentatie plaats van de Beaujolais primeur in De Gevangentoren. Drie restaurateurs, Ben van Damme van De Lamme Goedzak, Lex Nijman Noordzee en Ad van der Heijden van De Gevangentoren noemen het een uniek gebeuren en zijn vast van plan in de toekomst vaker met gezamenlijke initiatieven te komen.

Zie ook

Externe links

Bronnen