Vlissingen Dronk

Meijer

 

Meijer

Scheldestraat 34
4381 RT Vlissingen

0118-414003
Facebook

 

Frituur Meijer, een populaire frietzaak in de Scheldestraat.

Geschiedenis

1953
J.J.B. Dierickx

Cafetaria Meijer in de Scheldestraat begint in december 1953 als de frituur van J.J.B. Dierickx. Ze is in september gescheiden van J.L. Perwez. In 1957 worden in een advertentie ook de namen M.E. de Bree en J. Meijer genoemd. In 1959 trouwt mevrouw Dierikx met de Bree (De Bree), Meijer heeft de zaak in 1958 overgenomen.

1958
Jan Meijer

In 1958 krijgt de frituur de naam Meijer, of wel De Gezondheidsapotheek. Jan Meijer heropent zijn zaak op 5 april 1978 na een verbouwing.

1990
John Meijboom, Kitty Meijboom-Vermeulen, Diana Fabre-Meijer en Dominique Fabre

Per 1 januari 1990 volgen John en Kitty Meijboom de familie Meijer op. Ze zetten het bedrijf voort met Diana en Dominique Fabre, Diana is de dochter van Jan Meijer.

1996
Dominique Fabre en Diana Fabre-Meijer

Van 1996 zijn Diana en Dominique de eigenaars.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Meijer/foto's

Verhalen

Geen geld of goederen

J.L. Perwez plaatst op 14 februari 1953 een advertentie in de PZC waarin hij verzoekt geen geld of goederen af te geven aan zijn echtgenote J.J.B. Perwez-Dierikx, daar door hem niets wordt vergoed.
Drie dagen later reageert mevrouw Dierikx in een advertentie dat schulden door Perwez gemaakt, niet door haar worden betaald.

Foute Milkshake

In 1987 doet de Consumentenbond onderzoek naar milkshakes in Vlissingse snackbars. Voor het tweede achtereenvolgende jaar blijken bij twee bedrijven, Cafetaria 't Hoekje aan de Badhuisstraat en Frituur Meijer, de milkshakes bacteriologisch niet in orde te zijn. Voor de Consumentebond is dit reden om de namen en adressen van de betreffende zaken in de gids te publiceren. De beide eigenaars zijn niet blij met de publicatie. Jacobse van 't Hoekje vindt dat 'je zoiets niet mag doen. Ik lijdt hier schade door'. Meijer gaat er op toezien dat het niet meer voorkomt. 'Het lag waarschijnlijk aan de koffiemelk, die blijft weleens staan'. Meijer laat weten nog nooit klachten van klanten te hebben gehad.
Jacobse en Meijer zijn niet de enige bedrijven waar de milkshakes net deugen, aan bijna de helft van de onderzochte drankjes zit een bacteriologisch verdacht luchtje. Gelukkig zijn de gevonden bacteriën niet erg schadelijk.

Frietje Gezond

In 2009 onderzoekt dezelfde Consumentenbond hoe gezond de Nederlandse frietjes worden bereid. Dit gaat Meijer een stuk beter af, hij wordt tweede van de vijfenzeventig snackbars die de bond heeft onderzocht. De Driehoek in de Bloemenlaan heeft de gezondste friet, Cafetaria De Papegaai staat op de derde plaats.

Beste Friet

In de zomer van 2014 doet de PZC onderzoek naar het lekkerste frietje van Zeeland. Ook Frituur Meijer wordt bezocht en krijgt een dikke voldoende. Uiteindelijk wordt Meijer de winnaar van de test, van de 19 genomineerde Zeeuwse frietbakkers wordt de friet van Meijer als beste beoordeeld. De goudgele frietjes zijn krokant, zacht van binnen en goed heet.

Meijer en Fabre 28-8-2014.jpg

Dominique en Diana Fabre van Meijer’s Frituur in Vlissingen krijgen een grote glimlach op hun gezicht als ze te horen krijgen dat ze de beste friet van Zeeland bakken. De PZC testte in de maanden juli en augustus de verse frietjes van negentien Zeeuwse frietbakkers. Deze frietzaken waren genomineerd door lezers zelf. Meijer’s Frituur kwam met haar ‘krokante frietjes, zacht van binnen en goed heet’ als beste uit de bus. Ze kregen daarom schorten en stickers met de woorden ‘Lekkerste Zeeuwse Friet’ uitgereikt. „Deze schorten gaan we zeker dragen. In de zaak hangt ook al het krantenartikel van de test, waarin wij een negen scoorden. Na de test kwamen er meer klanten langs die zelf wilden proeven hoe goed onze friet nu eigenlijk was. En veel vaste klanten liepen even langs de zaak om ons te feliciteren met het hoge cijfer. Bepaalde klanten zeiden dat ze niet eens verrast waren met het hoge cijfer, omdat ze ook niet voor niks bij ons om friet komen. Maar om dan toch deze prijs te winnen, is wel erg leuk. Dat is toch een erkenning voor het zware werk dat wij doen’’, vertelt Dominique.

De ouders van Diana zijn Meijer’s Frituur begonnen. „Mijn ouders kwamen in 1957 naar Vlissingen toe. Dit was op aanraden van mijn oom. En in januari 1958 zijn ze met de zaak begonnen. In die tijd was de friettent veel kleiner. Als meisje van veertien hielp ik ook mee als afwashulp en in januari 1990 namen mijn man en ik het definitief over. Sinds 2010 werkt onze dochter Laurence ook mee.’’

De friet wordt elke dag vers gemaakt. ’s Ochtends komt de boer met aardappelen en dan begint het werk voor de familie Fabre. „We beginnen de dag met uitjes snijden. Dat komt neer op zo’n vijf of zes kilo aan ui. Dan verversen we het vet en maken we alles in de zaak schoon. Als de aardappels binnenkomen zijn ze al wel geschild, maar ik moet ze dan nog wel pitten. Daar begin ik gelijk mee. Alles moet voor 17.00 uur gedaan worden, want daarna begint de drukte’’, zegt Dominique terwijl hij naar vier grote bakken vol aardappelen loopt. Hij bukt en pakt er een uit een emmer. „Deze aardappel moet ik nog pitten. Je ziet nog allemaal donkere vlekjes. Het smaakt natuurlijk minder lekker als je dat laat zitten.’’ Hij legt de aardappel weer terug in de emmer en loopt naar een andere bak waar allemaal schone aardappels in zitten. „Deze zijn wel al klaar om te snijden.’’ De frietbakker legt een aardappel op de frietsnijder. Als hij de hendel naar beneden trekt, vallen de frietjes in een bak. „Het is veel werk, maar je weet wel dat je een goed product aflevert. En we maken de friet nog steeds op de zelfde manier als toen de zaak bijna zestig jaar geleden is geopend.’’

Dat de smaak van elke persoon anders is, weet de familie Fabre wel na zoveel jaar ervaring. „Sommige mensen houden van wat bruinere friet en anderen weer niet. Maar gelukkig valt onze friet altijd wel in de smaak. Maar bij bepaalde mensen sta ik echt versteld van wat ze bestellen. Er was een keer man die een rauwe frikandel met satésaus bestelde. Ook zijn er soms mensen die dan echt alles op hun frietje willen hebben, sambal, uitjes, mosterd, mayonaise en ga zo maar door. Dat zou ik zelf nooit eten.’’

Naast de vreemde voorkeur van sommige mensen, gebeurt er af en toe ook iets grappigs in de zaak. „Een vaste klant had bij ons een zakje friet besteld. In de friet steken wij altijd een houten prikker. Deze man had dat waarschijnlijk niet gezien, want toen ik naar hem keek was hij op de houten prikker aan het kauwen’’, vertelt Diana lachend.

Dochter Laurence werkt inmiddels al vier jaar in de zaak bij haar ouders. „Ik vind het werk erg leuk om te doen. Als klein meisje liep ik al in de zaak rond en vond ik het gezellig om met de klanten te praten. Nu sta ik voornamelijk achter de kassa en gooi ook de snacks in de frituur. Het contact met de mensen is het leukst. Mensen komen hier soms boos aan. Als we hen dan een lekker frietje geven, worden ze vanzelf weer blij. Ik vind het fijn om de mensen een goed eindproduct te kunnen leveren. Het proces begint bij de aardappelen en eindigt als knapperige frietjes in een zakje. We moeten hard werken en kunnen het niet laten versloffen, want de friet moet altijd van goeie kwaliteit zijn. Dat mijn ouders op deze leeftijd nog zo hard werken vind ik echt heel knap. Zelf zou ik daarom ook niet de zaak willen overnemen.’’

Veel eigenaren van friettenten vinden het maken van verse friet te veel tijd kosten. Maar bij Meijer’s Frituur maken ze naast de friet ook veel andere producten zelf. „We zijn er veel uren mee kwijt. Gelukkig komen er klanten speciaal naar onze zaak toe voor de producten. Uit Breda en Roosendaal komen er zelfs mensen voor onze slaatjes’’, vertelt Diana. Intussen gooit ze friet in de pan voor een klant. „Een vrouw uit Arnemuiden komt elke week friet halen. We vroegen haar of het niet koud werd en of het nog wel lekker smaakte als ze thuiskwam. Maar volgens haar smaakte het nog heerlijk. Dat is toch leuk om te horen.’’

Nadat die ene klant de friet heeft meegenomen, is de zaak weer leeg. „De zomer is bij ons het minst drukke seizoen en zeker ’s middags zijn er dan minder klanten. Juist in de winter of ’s avonds staat de zaak helemaal vol. Dit komt omdat wij het vooral moeten hebben van onze vaste klanten. En nu zijn er nog een paar op vakantie. Als zij straks weer terug zijn dan komen ze vaak gelijk de eerste avond friet halen. Ze zeggen dan ook dat ze dat op vakantie echt hebben gemist!’’
Uit: PZC 28-8-2014.

Reactie: Kan er een heel verhaal van maken... Maar tis gewoon de beste friet van Zeeland

Friet van Meijer is een begrip

Uit de De Faam d.d. 9-1-2018:
Friet van Meijer wordt al 60 jaar op traditionele ambachtelijke wijze gebakken. Liefst geserveerd in een puntzak met houten vorkje, gaat deze lekkernij over de toonbank in de kleine frituur in de Scheldestraat. Maar ook de slaatjes, nasikroketten en tot begin deze eeuw de traditionele huisgemaakte oliebollen worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Die receptuur is van vader op dochter en schoonzoon overgeleverd.
Door Gerard van der Hoeven:
"Toen ik als ventje van een jaar of tien op zaterdag rond etenstijd door mijn moeder met een pannetje voor ons gezin naar Meijer werd gestuurd, stond het al stampvol. Ik delfde vaak het onderspit in een rij wachtende klanten, die niet zelden voordrongen. Soms was ik dat beu en koos ervoor om bij een nadere friethal in de straat, Kloet, de wekelijkse hap te halen. Thuisgekomen kreeg ik van mijn oudere broer te horen: "Je bent niet naar Meijer geweest, maar naar Kloet. Dat moet je niet meer doen!", waarna k hem bits toebeet: "Dan ga jij volgende keer zelf maar om friet".

In 2014 werd de friet van Meijer in een consumentenlezerstest van de PZC uitgeroepen tot de beste friet van Zeeland: de goudgele frietjes zijn krokant, zacht en goed heet . Diana Fabre-Meijer: "Wij hebben altijd gekozen voor ambachtelijke friet en geen fabrieksfriet". Het is al jaren een bekend tafereel - Dominique Fabre, de man van Diana, die achter in de zaak zittend achter een aantal zinken teilen de piepers ontpit, die vervolgens worden gesneden voordat ze het vet ingaan. Zo gaat het al 60 jaar, maar de friethal bestond al in 1952 met J.J.B. Dierikx als eigenaresse. Jan Meijer, de vader van Diana, nam de zaak over in januari 1958 onder de naam "De Gezondheidsapotheek". Een naam die tegenwoordig in deze branche menige wenkbrauwen zou doen fronsen.
Het werd een echt familiebedrijf. De familie woonde jarenlang in en boven de zaak. ook moeder Mies hielp mee. Vanaf 1990 kwamen Jon en Kitty Meijboom in de zaak. Zij waren eerder compagnons van Jan en Mies. In 1996 nam dochter Diana en haar man Dominique Fabre de leiding over. Diana: "Jon en Kitty waren weliswaar geen Meijer's, maar hebben opgeteld 36 jaar bij ons gewerkt!" Tegenwoordig werkt ook dochter Laurence in de zaak, maar of zij de zaak overneemt valt nog te bezien. "Maar je weet het maar nooit", lacht Diana. "Ik ben er uiteindelijk ook ingerold, terwijl ik geen ambitie had". Meijer's Frituur is een begrip in Vlissingen en ver daarbuiten. Diana: "We hebben zelfs klanten die expres uit Goes heen en weer rijden".

Bijzonderheden

  • Juliana Johanna Bernardina Dierikx, geboren Vlissingen 8-10-1913. Trouwt op 22-10-1937 in Vlissingen met Johannes Lodevicus Perwez. Na haar echtscheiding op 30-9-1953 hertrouwt ze in februari 1959 met Marinus Emilianus de Bree (Sluis 24-2-1902). Juliana Dierikx overleed op 16-9-2001. Echtgenoot de Bree overleed op 31-3-1982.

Zie ook

Meijer beste friet

Externe links

Bronnen