Vlissingen Dronk

Arsenaal Theater

 

Arsenaal Theater

Arsenaalplein 1
4381 BL Vlissingen

0118-430303
info@arsenaaltheater.nl
Website

 

Theater met foyer en café-restaurant aan het Arsenaalplein. Het theater maakte bij de start in 1993 samen met Maritiem Restaurant Het Arsenaal, Vermaakpaviljoen De Carrousel en Attractiepark Het Arsenaal deel uit van een totaalconcept: Het Arsenaal Complex.

Geschiedenis

1993
Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV en A. Weststrate

Ad Weststrate is de eerste uitbater van het theater, wat bij de start nog onderdeel is van de Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV. Eind 1993, drieënhalve maand na de opening, geeft Weststrate het beheer van het Arsenaaltheater annex Café Concerto (v/h Concertgebouw) terug in handen van de Exploitatiemaatschappij Arsenaal. Het restaurant blijft hij dan nog wel exploiteren.

1994
Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV
1995
Bart Stinenbosch

In 1995 komt Ph.B.M. (Bart) Stinenbosch als exploitant in het theater. Stinenbosch is ook eigenaar van restaurant Valentijn. Een jaar later wordt hij ook de uitbater van Maritiem Restaurant Het Arsenaal. Het eerste jaar draait Bart alleen de foyer en het café. In maart 1997 krijgt hij tevens vergunning voor uitbreiding met café-restaurant voor bruiloften en partijen, recepties en optredens, alsmede beperkte uitbreiding van de sluitingstijden. Anno 2017 zwaait Bart nog altijd de scepter in Het Arsenaal.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Arsenaal Theater/foto's

Verhalen

Het Arsenaal Complex

Uit de Faam/Vlissinger d.d. 16-12-1992:
Het theater van het Arsenaalcomplex, het voormalige gebouw van de Pinkstergemeente, gaat eind mei open. De rest moet kant en klaar aan het publiek worden getoond vanaf de opening van het Straatfestival eind juli/begin augustus. Het theater krijgt geen aparte naam.
Een groep Vlissingers wilde de naam van cabaretier Jean-Louis Pisuisse aan het theater verbinden. Meer dan een borstbeeld bij de theateringang van deze in Vlissingen geboren cabaretier zit er niet in. Met een eigen naam zou het er teveel op lijken dat het theater los zou staan van het Arsenaalcompex. De Exploitatiemaatschappij Arsenaal BV wil wel een financiële bijdrage leveren om een borstbeeld te laten maken.

Het natje en droogje in het theater (Café Concerto) en het horecagedeelte in het complex zijn gegund aan Ad Weststrate, eigenaar van onder meer het bioscoopcomplex Alhambra. De verbouwing tot maritiem centrum, theater en amusementshal kost ongeveer dertig miljoen gulden.
Onder meer dat nieuws hadden de voormannen vorige week vrijdagavond in petto voor de ruim 250 genodigden voor wie uit de doeken werd gedaan wat Vlissingen straks vanuit het Arsenaal en bijgebouwen de wereld heeft te bieden. Er wordt rekening gehouden met zo'n 250.000 bezoekers per jaar. Rapporten spreken daarentegen van dubbel aantal mensen. "De toren alleen al heeft in pakweg twee maanden deze zomer rond de vijftigduizend bezoekers gehad", had Bram van der Weide van de Exploitatiemaatschappij laten uitrekenen. Met dia's gaf hij de bezoekers aan de voorlichtingsbijeenkomst een voorproefje op wat er straks staat te gebeuren.
Het Arsenaalcomplex wordt vooral een Maritiem Attractie Centrum met daaromheen toeters en bellen, zoals een amusementshal waarin ook een museum voor onder meer oude kermisstukken en jukeboxen is ingeruimd.

Het Maritiem Attractie Centrum wordt bereikt via een roltrap van 25 meter. "En dat is de grootste van Zeeland", pronkte Van der Weide. Een aanwezige wist dat de onderneming die de trap kwam bouwen een stellage had laten neerzetten van zo'n vijftig duizend gulden. "Alleen voor de bouw. Daarna wordt die stellage weer afgebroken", sprak hij eerbiedig. Op de bovenste etage worden de boten op schaal geëxposeerd van Ivan Trtanj uit Duitsland. Volgens Van der Weide zijn de boten wereldberoemd. "Vlissingen mag er trots op zijn dat dezer boten hier voor drie jaar komen te staan. Ook in Amerika en Japan is er belangstelling voor. Japan heeft er veel geld voor geboden".
In het Maritiem Centrum wordt ook permanent een vlootschouw opgevoerd met modelboten in een waterbak van 25 meter, voorzien van een waterorgel. De vlootschouw vertegenwoordigt boren uit de hele wereld. De Russische componist Marlin Belenkov heeft opdracht gekregen om voor de schouw passende muziek samen te stellen.
Een verdieping lager komt de oudheidkamer van de Schelde Groep. De expositie bevat rond de tweeduizend interessante voorwerpen. Ze zijn in deze oudheidkamer ondergebracht. De Schelde heeft de collectie overgedragen aan de gemeente Vlissingen zodat ze nu in het Arsenaalcomplex voor iedereen te bezichtigen zijn.

Verderop kan het publiek de levende haaien van ongeveer 1,25 meter lengte bewonderen. Deze vissen zijn ondergebracht in een oceaantank. Ook zijn er roggen in een bassin. Deze beesten mogen aangeraakt worden. "Op zich een hele belevenis. Ik heb het in Engeland uitgeprobeerd", doceerde Van der Weide. Opzienbarend noemde hij ook de op schaal gebouwde Titanic, de passagiersboot die ooit met man en muis verging. Deze replica van de Nederlandse modelbouwer Bethlehem is uiterst natuurgetrouw nagebouwd en bevat precies 1486 lampjes. De balzaal, historisch geluidsmateriaal, foto en video geven een beeld van de geschiedenis van dit legendarische passagiersschip.
Vervolgens kan de bezoeker aan den lijve ondervinden hoe het is om aan boord van een schip te leven. Per tien minuten kunnen 37 mensen aan dat avontuur meedoen. Met een speciaal ontworpen hydraulisch systeem wordt de werkelijkheid benaderd.

Loontjes Automaten heeft naast het Arsenaal een paviljoen waar in plaats is voor - zoals Alexander Loontjes het uitdrukte - "ouderwets vermaak". Nostalgische kermisattributen, een paardenspan in de nok van het gebouw, een bewegende miniatuurkermis van de Vlissinger Jilleba. Voor de jongste bezoeker komt een groot aantal speelgoedbeesten tot leven in een mechanisch poppenspel. Verder zijn er vooroorlogse speelautomaten en een grote reeks jukeboxen uit de periode 1930 tot 1960.

"Uiteraard kan het publiek er ook spelen", beloofde Loontjes. Er zijn echte kermisspelen met prijzen en in een aparte ruimte staan 35 zogenaamde gokautomaten, die Loontjes zelf liever kansspelautomaten noemt. "Voor veel mensen is het puur plezier om er op te spelen. Een klein percentage raakt er verslaafd aan", merkte Loontjes op. Hij plaatst er ook Engelse snookerbiljarts en Amerikaanse poolbiljarts. Het Loontjes paviljoen krijgt de naam De Carrousel.

Behalve een borstbeeld van Pisuisse komt er een beeld van Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter. "Paddeltje wordt de drager van het project", legt Van der Weide uit. "Hij staat ook op de poster, staand in een mastladder op een schip". Paddeltje zwaait op die poster met zijn muts. "Het legendarische kinderboek 'Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter', dat door honderden is gelezen zal door Uitgeverij Kluitman worden voorzien van een verwijzing naar Vlissingen". De Middelburgse kunstenares Greetje Kuizenga vervaardigt het beeld, dat een plaats krijgt op het binnenplein van het Arsenaalcomplex.

Onduidelijkheid over de naam

Uit de Faam/Vlissinger d.d. 25-8-1993:
Het laatste stadium in de ontwikkeling van het Arsenaalcomplex is bereikt. Nadat eerder dit seizoen het Arsenaal en de Carrousel hun deuren openden is het nu de beurt aan het Concertgebouw..... of Arsenaal Theater? Welke naam het voormalige pand van de Vlissingse Pinkstergemeente krijgt is, net als het programma van de officiële opening donderdag 2 september, nog onzeker. Wie er tijdens deze avond voor genodigden op het podium zal staan is vooralsnog in nevelen gehuld.

"We pakken wat we vangen kunnen", zegt manager Ad Weststrate, daarmee in het midden latend of het om een beroemdheid gaat of niet. De geruchten dat er een megaster zou komen wimpelt hij quasinonchalant weg. "We hebben een lijstje met namen en degene die op de dag van de opening beschikbaar is die nemen we". Welke namen zijn benaderd, daarover laat hij zich niet uit.
Wat wel vast staat is dat het Scheldeloodsenkoor het theater inwijdt. Zaterdag 28 augustus voeren zij de musical 'Een reis rond de wereld met het Scheldeloodsenkoor' op. Mevrouw Marijs, één van de naaste buren van het theater aan de Vissershaven, is eregaste tijdens de voorstelling. Zij deed Weststrate het idee van het loodsenkoor aan de hand toen de werkzaamheden nog maar nauwelijks begonnen waren. Weststrate, tevens Alhambra directeur en financieel manager van het Maritiem Restaurant Het Arsenaal, herinnert zich dat zij enkele maanden geleden naar hem toe kwam met de vraag 'of het loodsenkoor nu niet eens een keertje naar Vlissingen kon komen'. De Vlissingse was al eerder naar 's-Heerenhoek afgereist om daar enkele jaren geleden het koor te zien optreden. Ze begreep echter niet dat het koor nooit in Vlissingen op de planken verscheen. Nu dat uiteindelijk toch gebeurt zit zij als eregaste op de voorste rij.
"Wat is er meer toepasselijk dan een theater in de Scheldestad te openen met een musical van het Scheldeloodsenkoor", realiseerde ook Weststrate zich. Het optreden wordt groot opgezet, volgens hem. Regelmatig komen koorleden de mogelijkheden van de zaal bekijken, zodat alles perfect afgestemd wordt op de ruimte. "Normaal is het moeilijk om het loodsenkoor, dat ook buiten de landsgrenzen optreedt, binnenshuis te halen", weet Weststrate, "maar voor de inzegening van het Arsenaaltheater stemden zij onmiddellijk toe". In totaal werken 75 mensen mee aan de muzikale show die donderdag 28 augustus op het toneel wordt gebracht.
Het publiek wordt in twee-en-half uur meegenomen op een Reis rond de Wereld. De drie actes spelen zich af in Liverpool waar het schip vertrekt, op de arctische wateren tijdens de walvisvaart en tenslotte verplaatst het verhaal zich naar de aankomst in de Molukken. De decors waarin de scenes zich afspelen en de kleding zijn zelfgemaakt.
Theater
In totaal kan het theater 276 toeschouwers herbergen. Zoveel plaatsen zijn er althans. De rode pluche stoelen vormen den tribune die elektrisch in- en uitgeschoven kan worden. Zo kan de zaal ook gebruikt worden voor diner-dansants. "Het is de bedoeling om elk cultuuraanbod hier te programmeren", verduidelijkt Weststrate. "Musicals, concerten, theatervoorstelling, dansoptredens, ga zo maar door. Vijftig avonden per jaar worden ingevuld door de Culturele Raad Vlissingen, waarmee wordt samengewerkt". Weststrate denkt niet dat het Arsenaaltheater - of Concertgebouw - in het vaarwater van het Vestzaktheater zal komen te zitten. "Dat is veel kleiner en niet te vergelijken".
De theaterzaal is aangekleed met draperieën van velours en kroonluchters. De pilaren worden gemarmerd. Tijdens grote voorstellingen kan het publiek behalve in de foyer ook in het grandcafé een drankje bestellen. Weststrate: "Het grandcafé staat verder los van het theater. Er komt een grote leestafel waar mensen de krant kunnen lezen en er komen tafeltjes waar wat gepraat en gedronken kan worden".

Weststrate trekt zich terug

Uit de PZC d.d. 13-12-1993:
Drieënhalve maand na de opening houdt de exploitant van het Arsenaal Theater annex Café Concerto (het Concertgebouw), A. Weststrate, het voor gezien. Weststrate heeft besloten het contract met de Exploitatiemaatschappij Arsenaal bv te beëindigen en met ingang van 1 januari 1994 de exploitatie terug te geven in handen van de Exploitatiemaatschappij Arsenaal bv. Dit heeft tot gevolg dat tien personeelsleden op straat komen te staan.
De FNV Horecabond is op de hoogte van de ontslagen en heeft vrijdag een gesprek gehad met de exploitant en de Exploitatiemaatschappij. Zes medewerkers van het theater annex café verliezen hun baan en ook vier medewerkers van het naastgelegen Maritiem Restaurant Het Arsenaal. Volgens een medewerker van de FNV gaat het om een gedeelte van het personeel. Of de exploitatiemaatschappij een nieuwe exploitant voor het theater- en horecagedeelte gaat zoeken is niet bekend.
B. van der Weide van Exploitatiemaatschappij Arsenaal weigerde zondag commentaar te geven. Hij verwees naar een persbericht, waarin de overdracht van het contract wordt bevestigd. Daarin staat dat bestaande boekingen blijven gehandhaafd en er nog kan worden gereserveerd. De exploitatie van het maritiem restaurant blijft ongewijzigd.

Wethouder H.J.M. de Haas, zondagavond gevraagd om een reactie, weet zich te herinneren dat er destijds onenigheid was over de naam van het theater. Weststrate wilde de oude naam Concertgebouw handhaven. Waarschijnlijk is onenigheid ook de oorzaak van de beëindiging van het contract. Weststrate was zondag niet bereikbaar voor commentaar.
De Haas gaat er vanuit dat de beëindiging geen gevolgen heeft voor de gemeente Vlissingen, die drie miljoen gulden in het theater heeft gestoken, waaronder een miljoen gulden voor de aanloopkosten. De contractuele verplichtingen gaan over naar de nieuwe exploitant. Het Arsenaal Theater is pas sinds eind augustus geopend.

Bijzonderheden

  • Bart Stinenbosch werkte na zijn opleiding aan de hotelschool onder meer in het Amstelhotel in Amsterdam, Britannia in Vlissingen en het Golden Tuliphotel in Terneuzen. Daarna volgde een aantal jaren als cruisemanager in de passagiersvaart. Te lang te vaak van huis was de aanleiding om iets voor zichzelf te beginnen en zo kwam Bart in Vlissingen (Valentijn) terecht.
  • Bart Stinenbosch is in 1996 voorzitter van de Horeca Vereniging Vlissingen.
  • Het Arsenaal Theater is in 1996 één van de bedrijven die meedoen aan de zgn. Kingkaart. Bezitters van de kaart kunnen bij vier Vlissingse restaurants en twee theaters voordelig eten en een voorstelling bijwonen. Deelnemende bedrijven zijn Achter Soif, Bley, Parc Central en het restaurant van het Arsenaal Theater. Daarnaast kan met de kaart vierentwintig keer tegen CJP-tarief een voorstelling bezocht worden in het Arsenaal Theater en het Vestzak Theater. De Kingkaart is uitgegeven door Reclamebureau Promotie Plan Zeeland van Jack Pateer.

Zie ook

Externe links

Bronnen