Vlissingen Dronk

Wiener Café

 

Wiener Café

Zeilmarkt 1
Vlissingen

 

Wiener Café, van 1889 tot 1910 op de hoek van Zeilmarkt en Walstraat H 193. Opvolgers waren Van Geet, Klaassen en Corner House (2).

Geschiedenis

1889
L.P. Vermeesch

L.P. Vermeesch heeft in 1889 een bierbottelarij en café in het hoekpand Walstraat-Zeilmarkt. Hij is tevens agent van "Stoombierbrouwerij De Griffioen" van J.M. van der Schalk & Co. in Schiedam. Hij verkoopt Griffioen Bier en Extra Stout. In maart 1898 vraagt hij vergunning aan voor verkoop van sterke drank in 't klein voor het pand Walstraat H 193, hoek Zeilmarkt. Vermeesch draagt zijn café op 1 juni 1901 over aan G. ter Meer.

1901
G. ter Meer

Van 1898 tot 1901 is George ter Meer exploitant van Het Vereenigingsgebouw aan de Rommelkade (later Concertgebouw). Hij neemt op 1 juni 1901 het Wiener Café over van Vermeesch. Ter Meer gaat failliet en op 28 november 1902 wordt de complete koffiehuis-inventaris openbaar verkocht.

1902
L.P. Vermeesch

Na het gedwongen vertrek van George ter Meer keert Vermeesch terug in het Wiener Café, hij heropent de zaak op 12 november 1902. Na drie jaar draagt hij het café over aan M. Mol.

1905
M. Mol

Vanaf september 1905 is M. Mol de eigenaar in het Wiener Café. Hij is afkomstig uit Café De Schelde. Op 7 februari 1910 maakt hij middels een advertentie bekend dat hij zijn café verplaatst van de Zeilmarkt naar Badhuisstraat 3. Het is niet duidelijk of Smits de opvolger is van M. Mol.

1910
A.W. Smits

In mei 1910 wordt aan A.W. Smits vergunning verleend voor het plaatsen van stoelen en tafeltjes op gemeentegrond, resp. op het trottoir voor zijn café op de hoek van de Zeilmarkt en de Walstraat, tegen betaling van fl. 9,75 per jaar. Later dat jaar 1910 is P. van Geet uitbater van het hoekpand, hij heeft er een saloon-bar-lunchroom (zie Van Geet).

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Wiener Café/foto's

Verhalen

L.P. Vermeesch
Bericht 24 mei 1901: "Op den hoek van de Zeilmarkt en Korte Walstraat juist waar de tram afrijdt die nu tijdelijk van de Kleine Markt vertrekt, waren de gasbuizen opgegraven om er een nieuwe elleboog in te brengen. Een opening ontstond hierdoor, waardoor veel gas ontsnapte en zeven menschen achtereenvolgens bedwelmd werden. Het werk vlotte ook niet zoo spoedig als gedacht was. Ook de directeur der fabriek de heer v.N. geraakte bewusteloos en werd door den herbergier Vermeesch bij de kraag van zijn jas uit het gat gesleept en naar 't politiebureau gebracht. Den menschen werd veel melk te drinken gegeven, zij zijn nu weer beter. Door de groote kraan aan de fabriek af te sluiten is 't werk kunnen voltooid worden."

G. ter Meer
Bericht 19 mei 1902: Bij den gisteren te Middelburg gehouden voetbalwedstrijd tusschen de Gentsche "Racingclub" en de Vlissingsche voetbalver. "Eendracht Maakt Macht" won laatstgenoemde vereeniging met 2-1. Ofschoon het weer slecht was, werd toch met vuur gespeeld. Na in 't 'Wienercafé' van den heer G. ter Meer alhier een diner gebruikt te hebben, vertrokken de Belgen met de provinciale boot van 6.40 uur naar Gent. 't Is te betreuren dat de Vlissingsche vereeniging geen veld bezit om op te oefenen, waarom dan ook de wedstrijd in Middelburg gehouden moest worden. "Is er nu toch niemand in Vlissingen"- zoo vraagt ons een hartstochtelijk voetbalspeler - "die de vereeniging aan en veld kan helpen, waardoor "Eendracht Maakt Macht" nog glansrijker overwinningen behalen kan en het voetbalspel in Vlissingen meer bekend zou worden"."

Bijzonderheden

  • A.W. Smits is eigenaar van het pand; bij het faillissement van de familie Smits in 1936 wordt het pand openbaar verkocht
  • Ludovicus Paulus Vermeesch is op 28 januari 1892 gehuwd met Francina Stephanie Henderickx
  • George ter Meer is gehuwd met Petronella Margaretha Maria van Kalker
  • M. Mol zat van 1903 tot 1905 in Café De Schelde in de Aagje Dekenstraat. Van 1914 tot 1924 is hij exploitant van Wilhelmina Badpaviljoen

Zie ook

Externe links

Bronnen