Vlissingen Dronk

De Branding

 

De Branding

Nieuwendijk 3
4381 BV Vlissingen

0118-413122
Website
Facebook

 


Feestcafé op de hoek Nieuwendijk/Sarazijnstraat. Heeft verschillende voorgangers gekend: Irene, Suisse en Zeezicht en veel eigenaars.


Geschiedenis

1965
Goedraad

P. van de Beek vertrekt in 1965 uit Irene en op 1 september 'heropenen' de heer en mevrouw Goedraad Café "De Branding". Na nog geen jaar vertrekt het echtpaar weer en volgt Freek van den Berge hen op.

1966
Freek van den Berge en Sonja van den Berge-de Vries

Freek en Sonja van den Berge openen op 17 februari. Omstreeks 1970 verruilen zij De Branding voor Cosy Corner (2), de voormalige Flandria van de buren op nr. 5.

1970
Aart Weeland

Na het echtpaar Van den Berge wordt Aart Weeland het nieuwe gezicht van De Branding. Samen met echtgenote Gré runt Aart het café tot 1979.

1979
Franca Geelen

Van 1979 tot 1980 zit Franca Geelen in De Branding, zij was eerder werkzaam bij vader Ton in De Postiljon.

1988
Sjaak Bleijenberg, Bianca Bleijenberg en Ko Riemens

Sjaak en Riet Bleijenberg, van Café Bosjeslaan worden in 1988 tevens eigenaar van "De Branding". Dochter Bianca wordt op 17 juni 1988, samen met Ko Riemens de nieuwe gastvrouw en gastheer in "De Branding".

1991
Franca Geelen

In 1991 is Franca Geelen terug in "De Branding", nu samen met Detlef. Ze blijft tot 1997 en gaat daarna naar Hotel-Brasserie Louisiana.

1997
Eric Dijke en Nel Vreeke (2)

Na Franca en Detlef worden Eric en Nel hun opvolgers. Eric Dijke werkte voorheen bij het Buffet PSD. Toen duidelijk werd dat 'de boot' zijn langste tijd had gehad zocht Eric naar vaste grond en kocht een café aan de wal. Ze openen de zaak op 1 mei 1997. Vanaf 2003 gaat Eric alleen verder in De Branding.

2006
Rob Vlak en Coby Kuzee

Eigenaars Rob en Coby Vlak komen in november 2006 in De Branding. Ze zijn eerder (1985) uitbaters geweest van Café The Game, enkele deuren verder op de Nieuwendijk. Bij hun vertrek uit De Branding in 2008 bedankt het echtpaar middels een advertentie zijn klanten 'voor de gezelligheid in het afgelopen jaar'. Coby Kuzee duikt daarna op in de Belgische Loodsensociëteit.

2008
Ben Schrooten

Rob en Coby Vlak dragen "De Branding" op 4 januari 2008 over aan Ben Schrooten. Ben's verblijf is slechts van korte duur, in juni datzelfde jaar vertrekt hij weer. Rob en Coby keren terug en in december wordt De Branding verkocht aan Fred en Lida Elbers.

2008
Fred Elbers en Lida Elbers

In december 2008 worden Fred en Lida Elbers de opvolgers van Rob en Coby Vlak. Zij zijn eigenaars tot maart 2012, dan beginnen ze eetcafé Haantje de Voorste aan de Oude Markt. Fred Elbers overleed op 1 mei 2015, slechts 52 jaar oud.

2012
Laurence Klip en Coby Kuzee

Als Fred en Lida Elbers vertrekken keert Coby Kuzee opnieuw terug in De Branding. Coby en Laurence Klip worden de nieuwe eigenaars van De Branding. Na bijna 50 jaar sluit De Branding in 2014 de deuren. De opvolger wordt Mo's Werkplaats.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Branding/foto's

Verhalen

Dief

In 1980 wordt de 25-jarige F.M.P.W.S. uit Velthoven aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal in café 'De Branding' van een portefeuille met ongeveer 500 gulden. Na het betalen van zijn rekening in café De Roemer had S. de portefeuille op de bar gegooid met de woorden 'hou maar' en was vertrokken. De inmiddels lege portefeuille bleek eigendom te zijn van de Vlissinger P.H.W.P. , die hem in De Branding al miste. Een oplettende klant van de Roemer herkende de man en waarschuwde de politie. S. werd aangehouden en heeft de diefstal bekend. Na verhoor kon hij weer gaan.

Agressieve politie

Uit de PZC d.d. 17-6-2008:
"De Vlissingse politie trad in de nacht van vrijdag op zaterdag onnodig agressief op. Dat zeggen zeven Vlissingers onafhankelijk van elkaar. Alle zeven voelen zich slachtoffer van 'bruut geweld' en gaan klachten indienen.
Ben Schrooten, eigenaar van café De Branding, vertelde dat het die bewuste nacht mis ging toen de politie met overdreven veel geweld een jongeman arresteerde. "Vier agenten sleepten hem door de mensenmenigte, kwakten hem tegen een muur en verwurgden hem bijna". Die overdreven brute actie zorgde volgens Schrooten voor veel spanning in de binnenstad.
Een groepje feestgangers werd daar het slachtoffer van. Onder hen Joop Ottenhof (67) (De Kajuit), Edwin Haartsen (38) en Chris Davidse (39). Het groepje verliet rond één uur het Arsenaal om nog een afzakkertje te drinken na een huwelijksfeest. Het liep al voetballiedjes zingend over de Nieuwendijk toen een politiewagen stopte en een agent Haartsen aanhield voor belediging. Volgens de Vlissinger viel er niet te pratenmet de bewuste agent en weet hij zeker dat hij niets beledigends zong. "Daarvoor was ik in een te goede stemming". Davidse probeerde de zaak te sussen. Toen hij zijn hand op de schouder van de agent legde werd hij echter direct aangehouden en geboeid.
Volgens de beide mannen escaleerde de boel toen en kreeg zelfs Ottenhof, die achteraan liep 'om niets' een klap. Die 67-jarige wilde vervolgens verhaal halen maar werd gegrepen door een politiehond waarna, aldus tal van getuigen, de politie wild om zich heen begon te spuiten met pepperspray. De geboeide Haartsen en Davidse kregen ook de nodige pepperspray in hun ogen, waarna ze werden afgevoerd naar het politiebureau. Volgens Davidse kreeg hij in die politieauto ook nog enkele stevige rammen. De zaterdagmiddag werden ze pas vrijgelaten.
Getuigen en betrokkenen stellen stuk voor stuk dat de politie die nacht overdreven agressief reageerde. Volgens Schrooten was de politie 'niet berekend op haar taak'. De politie wilde gisteren niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerder stelde dat de verhalen van de bewuste Vlissingers niet overeen komen met de processen-verbaal van die nacht. Verder wacht ze de klachten af. Die zullen volgens haar allemaal bekeken worden door een klachtencommissie."

Bijzonderheden

  • Franca Geelen wordt in 1991 ook eigenaar van het pand. Na enkele jaren zelf het café te hebben gerund, verhuurt ze het vanaf 1997 aan diverse ondernemers.
  • Medewerkers: Peter Wanst bij Eric Dijke

Zie ook

Externe links

Bronnen