Vlissingen Dronk

Bier(tap)wedstrijden

Vlissingse kroegbazen en hun medewerkers nemen geregeld deel aan regionale- en landelijke biertapwedstrijden, die worden georganiseerd door het Centraal Brouwerij kantoor. Hier volgt een aantal verslagen en foto's van hun prestaties.

Lustrumbiertapwedstrijd 1957

Uit de PZC d.d. 28-9-1957:
Onder een baldakijn van rook bewogen zich vrijdagmiddag tussen fust en jurytafel de deelneemsters en deelnemers aan de lustrum-biertapwedstrijd in het Vlissingse Concertgebouw. Peter Knegjens, de radio-reporter die dit vijfde schuimende gebeuren versloeg, had de kaarten geschud en de namen van de eerste optredende teams aan de microfoon toevertrouwd. De gérant van de Middelburgse Schouwburg, de heer Elslander als tapper en zijn 16-jarige zoon Charlie, in een kraakhelder wit jasje als kellner - de jongste deelnemer aan dit evenement van het Centrale Brouwerij Kantoor - trad in het krijt tegen het team van de sociëteit De Vergenoeging uit de Zeeuwse hoofdstad. De tijdwaarnemer liet de bel rinkelen, de tappers spoelden de glazen, de kraan ging open, de glazen vulden zich met het gerstenat, het wit van de schuimrand werd zichtbaar, kortom: de wedstrijd was begonnen!
Het serverende deel van de teams spoedde zich naar de overkant, waar de proevende juryleden met argusogen de manchet op het Pilsener en het Münchener bekeken. Even later schakelde Peter Knegjens het pianomuziekje uit dat een grammofoon de zaal inzond. Het team van de Schouwburg bracht deze serie met 405 punten op zijn naam en het zag er veelbelovend uit voor de Middelburgse ploegen, die ook het tweetal van De Eendracht, de prominente tappers van vorig jaar in hun midden hadden!
Hoe slecht zou het ze echter vergaan...
Naarmate de wedstrijd vorderde, drongen de Vlissingse bierschenkers zich naar de eerste plaatsen en tenslotte kwam het team van café Scheldekwartier uit de Scheldestad met de heren W.J. Oomens en J. van der Velde als eerste uit de bus.
Het tweede beste biertje kwam uit Britannia, geschonken en geserveerd door de heren C.J. van Duijn en L. van Ham. En ook de derde plaats werd door een Vlissings team ingenomen. Mej. Tini Lingier en de heer G. Pronk, die de bierkleuren van het café Achter de Kerk verdedigden.
Zestien teams namen aan de wedstrijd deel, een geringer aantal dan vorig jaar, maar ditmaal werd in Zeeuws-Vlaanderen (te Terneuzen) een afzonderlijke wedstrijd belegd. Peter Knegjens constateerde dat het tappen en serveren ieder jaar met sprongen vooruit gaat, waarmee het doel van de wedstrijden, het aanmoedigen van het vakmanschap wel aan zijn trekken is gekomen!
Over veertien dagen komt het puikje van het puikje, de winnaars van de 36 plaatselijke wedstrijden naar Scheveningen voor de wedstrijd om het landskampioenschap. De winnaars van Vlissingen, die nu fl. 150,- (de tweede en derde prijs bestond uit resp. fl. 100,- en fl. 50,-) en het gouden lustruminsigne, dat alle deelnemers werd uitgereikt, wonnen zullen in de landelijke wedstrijd Walcheren vertegenwoordigen.

Regionale biertapwedstrijden 1973

Gehouden in Hotel Maldegem

Regionale biertapwedstrijd mei 1974

Een voorafje met Jørgen Pedersen in Long John
Uit 'Groot Walcheren' 1 mei 1974:
Op dinsdag 7 mei 1974 wordt in Hotel Maldegem de regionale biertapwedstrijd voor Midden-Zeeland gehouden. De vorige editie werd gewonnen door Jørgen, hij zal zijn titel dus moeten verdedigen.
In zijn bar Long John aan het Bellamypark tapt hij voor zichzelf en voor ons terloops een goed glaasje bier (zoals de juryleden van biertapwedstrijden dat graag zien) en zegt desgevraagd: 'Nee, ik oefen niet voor dit soort wedstrijden. Biertappen moet een kwestie van gewoonte zijn. Het pilsje dat je op biertapwedstrijden produceert moet precies eender zijn als het pilsje dat je klanten voorgezet krijgen. In mijn bar Long John is de bierverkoop één van de hoofdpeilers van de omzet, dus de manier waarop je bier serveert is het visitekaartje van je zaak'.
Omdat Jørgen Pedersen ook zelf hoge eisen aan de kwaliteit van zijn pilsje stelt, heeft hij een snelkoeler in gebruik bij zijn bierpomp, die het gerstenat altijd op een plezierige temperatuur houdt en die hem in staat stelt om aan één stuk door alle glazen eender te tappen. 'Ik moet toegeven, dat er bij drukte weleens een slippertje tussendoor schiet. Maar toch is dat zelden' aldus Pedersen. 'Kijk, als je 15 glazen tegelijk moet tappen is het schuim van het eerste glas wat weggezakt als je met het laatste bezig bent. Maar dat is nauwelijks te voorkomen'.
Heeft hij moed op de regionale biertapwedstrijden die in januari a.s. recht geven op deelname aan de landelijke finale in Amsterdam? 'Zeker, het moet een goede plaats kunnen opleveren. Van zenuwen of gespannenheid zal ik niet zoveel last hebben. Ik heb tenslotte al vaak genoeg meegedaan'.
Omdat hij vorig jaar in Midden-Zeeland won, mocht Jørgen in januari jl. deelnemen aan de landelijke finale. 'Toen had ik wél last van mijn zenuwen. Doordat de spoelbak voor mij aan de verkeerde kant van de bierpomp was, tapte ik automatisch rechtshandig. Terwijl ik het zelf altijd linkshandig doe. Daarom was het getapte pilsje niet zo best. Toch werd ik nog 24e van de 35 deelnemers. Ik zou volgende week best wéér willen winnen, al was het alleen maar om het in januari iets beter de doen op de landelijke finale'.

Uit de PZC d.d. 8-5-1974:
Vlissingse horecamensen zijn winnaar geworden van de nationale biertapwedstrijd 1974 in Zeeland in Hotel Maldegem. Als tweede klasseerden zich Bevelandse dames, terwijl Walcherenaren weer derden werden in de wedstrijd-van-het-goed-gevulde-glas. Het was mevrouw Lieske Lust van het Vlissingse pension Huize Truida, die stralend de eerste prijs, vergezeld van vier handdrukken en omhelzingen in ontvangst mocht nemen. Zij werd kampioene in de sectie 'eenmanszaken' met 385 punten.
Mevrouw Ria Dorrepaal van 'Het Dorpshuis' te Driewegen wist eveneens de finale te bereiken en zich als tweede in het eindklassement van de eenmanszaken te plaatsen. Ook haar vielen uitbundige gelukwensen ten deel, voor haar behaalde 377 punten. De heer J. Pedersen van Long John in Vlissingen werd met 374 derde bij de eenmanszaken.
Bij de 'teams' ging het kampioenschap naar de heren Hoogwoud en De Baat van Astoria Vlisingen met 799 punten. De dames Reina de Boer en Betsie Dieleman van 'Het Anker' te Hansweert kregen talrijke stevige pakkerds te incasseren voor hun tweede plaats in deze sectie (778 punten), terwijl het echtpaar Aarnoutse-van Damme van De Rode Lantaarn te Vlissingen hartelijk werd gelukgewenst voor hun derde plaats bij de teams met 761 punten. Onder toeziend oog van talrijke kritische en deskundige horecamensen - kasteleins, restaurateurs, maar ook verbruikers - werd er in twee voorrondes door de twee groepen eenmanszaken en teams gekampt met als doel: de finale. Tijdens de voorrondes telde de tijd nog niet mee.
De eenmans-deelnemers moesten het gehele tap- en schenkritueel zelf verrichten. De teams telden een tapper en schenker en een serveur of serveuse, maar kregen dan ook een dubbel aantal puntental. Nadat het gerstenat in glas door vier juryleden uit de horeca- en brouwerijwereld aan een nauwkeurige kritische beschouwing was onderworpen, ondervond het via de obers zijn weg naar de dorstigen onder het publiek; een publiek dat hoewel in hoofdzaak bierdrinkend toch ook drinkers van sherry, port en andere drankjes telde. Degenen die zich hadden weten te klasseren in de selectieronde en in de finale kregen het dubbel zwaar: alle vorige behaalde punten telden niet meer mee. En de juryleden - in totaal acht, want bij de pomp stonden er ook nog eens vier kritisch toe te zien - gingen in die twee ronden nu met de stopwatch in de hand op de tijd letten. Het werd een spannende eindstrijd met het bekende resultaat. Na afloop zei de heer M. Dop van de Vlissingse VVV er trots op te zijn dat de winnaars uit Vlissingen kwamen en bood hen een geschenkenbon aan. 'De bedoeling is dat deze wedstrijden een stimulans zijn voor betere bierverzorging', vertelde het enige Zeeuwse jurylid de heer E. Cuelenaere van 'De Rode Leeuw' uit Aardenburg (destijds zelf vijf maal winnaar).

Nationale biertapwedstrijden 1978

Uit de PZC d.d. 12-4-1978:
In hotel Britannia in Vlissingen hebben 41 horecabedrijven gestreden om de erste prijs van de door het Centraal Brouwerij Kantoor georganiseerde Nationale Biertapwedstrijden1978. Alle deelnemers moesten, evenals in vorige jaren, voldoen aan een aantal eisen die door een jury werden gecontroleerd. Die eisen kwamen neer op het tappen van twee glazen pils en het uitschenken van een flesje bier, hetgeen geheel volgens de regels van de 'tapkunst' dient te geschieden.
De heren W. de Baat en J. Geelen van café Astoria in Vlissingen legden bij de teams beslag op de eerste prijs. Bij de categorie eenmanszaken ging de eerste prijs naar mevrouw Reinkemeijer van 't Keldertje in Cadzand. Mevrouw Lust van pension Scheldestroom (2) behaalde de derde plaats.

Nationale biertapwedstrijden 1981

Uit de PZC d.d. 14-4-1981
Mevrouw W. Reinkemeijer van hotel 'De Schelde' in Cadzand heeft de eerste prijs gewonnen bij de biertapwedstrijden in café-restaurant Walcheren te Koudekerke.
Het duo M. Hueting en E. van Peenen van bar De Boemerang in Vlissingen won de eerste prijs in de categorie 'teams', tijdens deze voorselectie voor de landelijke finale die wordt gehouden op de eerste dag van de 'Horecava' in de Amsterdamse RAI, volgend jaar januari. De heer E. Adelaar van bar 'The Pub' in Renesse sleepte de tweede prijs weg in de categorie eenmanszaken en mevrouw Lust van Huize Truida in Vlissingen de derde prijs. In de categorie teams was de tweede prijs voor het duo H. Vos en J. de Groot van 'Bar-bowling Cadzand-bad' en de derde prijs voor W. de Baat en A. van de Woestijne van bar Astoria in Vlissingen. De wedstrijd duurde twee uur, een half uur na de finale konden de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Eisen aan het tappen

De eisen van de biertapwedstrijden (één tapje en één flesje) worden vastgesteld door het Centraal Brouwerijkantoor in Amsterdam, die de deelnemers wijst op de volgende punten:
Bij het tappen:

  • op de juiste wijze spoelen van de beide glazen voor het te tappen bier en van het glas voor het flesje bier; laten uitlekken van de drie glazen zodat geen water achterblijft
  • afvegen van het flesje bier (niet met doek in de hals van de fles)
  • kroonkurk van flesje bier in het hiervoor bestemde bakje deponeren; niet op de grond of op de lekplaat
  • juiste tapmethode: bij voorkeur in één keer getapt, met goede dichte schuimmanchet -zonder luchtbellen- ongeveer tot maataanduiding (niet 'vallen' of 'melkend' tappen; getapt glas bier niet onder de kraan laten staan)
  • afschuimen van getapt glas bier met vochtige afschuimer, afschuimer terug zetten in glas water (niet op lekplaat neerleggen)

Bij het serveren moet u persé denken aan:

  • de getapte glazen bier (nooit met vingers de bovenkant van het glas vastpakken)
  • het gespoelde, lege glas voor het flesje bier
  • het geopende flesje bier
  • vier bierviltjes (één voor elk glas en voor het flesje)
  • eerst getapte glazen bier serveren, daarna flessenbier
  • juiste schenkmethode voor flesje bier; het glas mag naar keus op het dienblad of op de jurytafel worden ingeschonken (goede manchet, niet morsen, niet met vingers aan de bovenkant van het glas)
  • juiste wijze van serveren: glazen met embleem naar jury; flesje rechts van glas bier (gezien vanaf de jurytafel), bierviltjes onder de drie glazen en onder het flesje
  • verzorgde kleding en handen

Biertapwedstrijden 1987

Gehouden in Walcheren Hotel Walcheren in Koudekerke

Biertapwedstrijden 2001

Uit de PZC d.d. 24-9-2001
In september 2001 vinden de wedstrijden plaats in het Arsenaal Theater. De 117 deelnemers proberen zo mooi mogelijk biertjes te tappen en uit te serveren. Coördinator van de wedstrijd Dick Wildeman ('Iedereen kent mij als Mister Bier') legt het doel van de kampioenschappen uit: 'ten eerste hopen we dat iedereen een gezellige dag heeft. Maar we vinden het belangrijk dat de mensen die weleens een biertje kopen in een restaurant of café waar voor hun geld krijgen. Ook degenen die niet winnen hebben toch iets geleerd'. Aan het begin van de avond wordt de uitslag bekend. In de individuele categorie mogen Joost van Damme van Hotel Arion in Vlissingen en Jaco Duvekot van Dijkpaviljoen De Westkaap uit Westkapelle naar de nationale kampioenschappen. Bij de teams wonnen Jaco Duvekot en Pascal Butz van Dijkpaviljoen De Westkaap. De tweede plaats was voor Joost van Damme en Karina Soto van Hotel Arion.

Bronnen